Grzes Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Projekt być może znany niektórym z forum pwm. Miał być na 100. rocznicę odzyskania niepodległości, ale ponieważ im dalej w dioramę, tym więcej rzeczy się dorabia, będzie w sam raz na 80. rocznicę wojny obronnej 1939 r. Pomysł zrodził się nietypowo, bo jakiś rok temu w szkole syna ogłoszono konkurs na kapliczkę maryjną. Najpierw sobie żartowałem, że mógłby zrobić jakąś scenkę militarną, a skończyło się na tym, że sam takowe cóś dłubię... Na całość będą się składały 4 elementy: 1. Pojazd - Fiat 508 Łazik (IBG) 2. Figurki - z zestawu Polska Armata Przeciwpancerna 37mm wz. 36 Bofors (First to Fight) 3. Kapliczka - w całości od podstaw 4. Podstawka - zrobiona ze środków własnych i gotowców Na dziś dzień punkty 3. i 4. mam skończone, reszta się dłubie. Zaraz będę wszystko uzupełniał... Coś na podstawkę: Edytowane 16 Maja 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Maja 2019 Autor Share Napisano 16 Maja 2019 Tak powstawała kapliczka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Maja 2019 Autor Share Napisano 16 Maja 2019 A tak zacząłem Fiaciora. Dorabiałem szyby od podstaw i zrobiłem od podstaw złożony dach. Tak wychodzi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Maja 2019 Autor Share Napisano 16 Maja 2019 Figurki to największe wyzwanie. Stawiają opór, ale w walce idę do przodu. Ostatnio stwierdziłem, że każdy dostanie nową sztukę broni, więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Kapliczka całkiem zgrabna i całościowo jak najbardziej Z fiacikiem tu i ówdzie można jeszcze powalczyć. Jak duży jest ten fiacik? P.s. Widzę że Kolega podnosi emocje stopniowo i nie wszystko ujawnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Maja 2019 Autor Share Napisano 16 Maja 2019 9 minut temu, abtb napisał: Z fiacikiem tu i ówdzie można jeszcze powalczyć tak będzie 9 minut temu, abtb napisał: Jak duży jest ten fiacik? Rzekłbym - mały Fiat Jak ogarnę zrobię jakieś foto porównawcze 14 minut temu, abtb napisał: Widzę że Kolega podnosi emocje stopniowo i nie wszystko ujawnia Hitchcocka się naoglądałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Ładnie ładnie. Czekam na rozwój sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Maja 2019 Autor Share Napisano 17 Maja 2019 Prawie finisz z podstawką 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 17 Maja 2019 Share Napisano 17 Maja 2019 Świetne to zdjęcie w Słońcu jak naturalnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salieri Napisano 18 Maja 2019 Share Napisano 18 Maja 2019 Podoba mi się staranność wykonania i dbałość o detale. Gratuluję dobrego wzroku i precyzyjnej ręki. Pozdrawiam czekając na kolejną porcję zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4slonie Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Cześć, mam pytanie, w jaki sposób wykonałeś karabiny? Miałeś jakieś problemy z fiatem? Świetna kapliczka i podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Super podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Maja 2019 Autor Share Napisano 19 Maja 2019 Dzięki Panowie za miłe słowa. 3 godziny temu, 4slonie napisał: w jaki sposób wykonałeś karabiny? Po prostu wycinałem z prostokątnego kawałka hipsu. Sztuka po sztuce... skalpelkiem i mini wiertełkami 3 godziny temu, 4slonie napisał: Miałeś jakieś problemy z fiatem? Składalność ok, ale szyby robiłem sam, bo te dołączone do modelu nędznie pasowały do ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Maja 2019 Share Napisano 19 Maja 2019 Nooo panie! Podstawka piękna. Sama w sobie może już "robić" za model a co dopiero z figurantami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Maja 2019 Autor Share Napisano 19 Maja 2019 Byle tylko nie wyszło, że jak dojdą figuranci to czar pryśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 6 godzin temu, Grzes napisał: Byle tylko nie wyszło, że jak dojdą figuranci to czar pryśnie Mocuj na szpilki. W razie "W" wyjmiesz i będziesz startował w "Budowlach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 10 godzin temu, abtb napisał: Nooo panie! Podstawka piękna. Sama w sobie może już "robić" za model a co dopiero z figurantami Bo prawda jest taka,że to najtrudniejszy element winietek czy dioram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Maja 2019 Autor Share Napisano 23 Maja 2019 Tak mi wpadło do głowy, żeby jeszcze trochę mchu dorobić na daszku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 20 Lipca 2019 Share Napisano 20 Lipca 2019 Wygląda świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryptomarek Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 jest superowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Października 2020 Autor Share Napisano 1 Października 2020 O kurcze, a fotek z dalszego postępu prac nie ma... Wrzucę jak to poszło dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Listopada 2020 Autor Share Napisano 16 Listopada 2020 Udało się złapać trochę jesiennego słońca 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 5 Października 2021 Share Napisano 5 Października 2021 Kurka no... jak pokazałeś to zdjęcie w temacie o hałbicy samobieżnej Goździk to w pierwszej chwili myślałem że pokazujesz zdjęcie prawdziwego kawałka pola z kapliczką odn. obserwacji przyrody albo aluzja żeby z pomocą Matki Boskiej nie poddawać się i doskonalić swój warsztat modelarski. To błekitne niebo mnie chyba zmyliło. Naprawdę kunsztowne wykonanie. Realizm w każdym calu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Października 2021 Autor Share Napisano 5 Października 2021 3 minuty temu, Chilar napisał: aluzja żeby z pomocą Matki Boskiej nie poddawać się i doskonalić swój warsztat modelarski to Ci się udało 5 minut temu, Chilar napisał: Naprawdę kunsztowne wykonanie. Realizm w każdym calu. Bardzo miło czytać takie słowa. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 5 Października 2021 Share Napisano 5 Października 2021 No ja to cały czas szczękę zbieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi