Grzes Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 (edited) Projekt być może znany niektórym z forum pwm. Miał być na 100. rocznicę odzyskania niepodległości, ale ponieważ im dalej w dioramę, tym więcej rzeczy się dorabia, będzie w sam raz na 80. rocznicę wojny obronnej 1939 r. Pomysł zrodził się nietypowo, bo jakiś rok temu w szkole syna ogłoszono konkurs na kapliczkę maryjną. Najpierw sobie żartowałem, że mógłby zrobić jakąś scenkę militarną, a skończyło się na tym, że sam takowe cóś dłubię... Na całość będą się składały 4 elementy: 1. Pojazd - Fiat 508 Łazik (IBG) 2. Figurki - z zestawu Polska Armata Przeciwpancerna 37mm wz. 36 Bofors (First to Fight) 3. Kapliczka - w całości od podstaw 4. Podstawka - zrobiona ze środków własnych i gotowców Na dziś dzień punkty 3. i 4. mam skończone, reszta się dłubie. Zaraz będę wszystko uzupełniał... Coś na podstawkę: Edited May 16, 2019 by Grzes Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 16, 2019 Author Share Posted May 16, 2019 Tak powstawała kapliczka: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 16, 2019 Author Share Posted May 16, 2019 A tak zacząłem Fiaciora. Dorabiałem szyby od podstaw i zrobiłem od podstaw złożony dach. Tak wychodzi: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 16, 2019 Author Share Posted May 16, 2019 Figurki to największe wyzwanie. Stawiają opór, ale w walce idę do przodu. Ostatnio stwierdziłem, że każdy dostanie nową sztukę broni, więc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Kapliczka całkiem zgrabna i całościowo jak najbardziej Z fiacikiem tu i ówdzie można jeszcze powalczyć. Jak duży jest ten fiacik? P.s. Widzę że Kolega podnosi emocje stopniowo i nie wszystko ujawnia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 16, 2019 Author Share Posted May 16, 2019 9 minut temu, abtb napisał: Z fiacikiem tu i ówdzie można jeszcze powalczyć tak będzie 9 minut temu, abtb napisał: Jak duży jest ten fiacik? Rzekłbym - mały Fiat Jak ogarnę zrobię jakieś foto porównawcze 14 minut temu, abtb napisał: Widzę że Kolega podnosi emocje stopniowo i nie wszystko ujawnia Hitchcocka się naoglądałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Ładnie ładnie. Czekam na rozwój sytuacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 17, 2019 Author Share Posted May 17, 2019 Prawie finisz z podstawką 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
push-up78 Posted May 17, 2019 Share Posted May 17, 2019 Świetne to zdjęcie w Słońcu jak naturalnie to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Salieri Posted May 18, 2019 Share Posted May 18, 2019 Podoba mi się staranność wykonania i dbałość o detale. Gratuluję dobrego wzroku i precyzyjnej ręki. Pozdrawiam czekając na kolejną porcję zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
4slonie Posted May 19, 2019 Share Posted May 19, 2019 Cześć, mam pytanie, w jaki sposób wykonałeś karabiny? Miałeś jakieś problemy z fiatem? Świetna kapliczka i podstawka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej_LK Posted May 19, 2019 Share Posted May 19, 2019 Super podstawka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 19, 2019 Author Share Posted May 19, 2019 Dzięki Panowie za miłe słowa. 3 godziny temu, 4slonie napisał: w jaki sposób wykonałeś karabiny? Po prostu wycinałem z prostokątnego kawałka hipsu. Sztuka po sztuce... skalpelkiem i mini wiertełkami 3 godziny temu, 4slonie napisał: Miałeś jakieś problemy z fiatem? Składalność ok, ale szyby robiłem sam, bo te dołączone do modelu nędznie pasowały do ramy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted May 19, 2019 Share Posted May 19, 2019 Nooo panie! Podstawka piękna. Sama w sobie może już "robić" za model a co dopiero z figurantami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 19, 2019 Author Share Posted May 19, 2019 Byle tylko nie wyszło, że jak dojdą figuranci to czar pryśnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted May 20, 2019 Share Posted May 20, 2019 6 godzin temu, Grzes napisał: Byle tylko nie wyszło, że jak dojdą figuranci to czar pryśnie Mocuj na szpilki. W razie "W" wyjmiesz i będziesz startował w "Budowlach" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
push-up78 Posted May 20, 2019 Share Posted May 20, 2019 10 godzin temu, abtb napisał: Nooo panie! Podstawka piękna. Sama w sobie może już "robić" za model a co dopiero z figurantami Bo prawda jest taka,że to najtrudniejszy element winietek czy dioram. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 23, 2019 Author Share Posted May 23, 2019 Tak mi wpadło do głowy, żeby jeszcze trochę mchu dorobić na daszku 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 20, 2019 Share Posted July 20, 2019 Wygląda świetnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kryptomarek Posted September 30, 2020 Share Posted September 30, 2020 jest superowo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted October 1, 2020 Author Share Posted October 1, 2020 O kurcze, a fotek z dalszego postępu prac nie ma... Wrzucę jak to poszło dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted November 16, 2020 Author Share Posted November 16, 2020 Udało się złapać trochę jesiennego słońca 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chilar Posted October 5, 2021 Share Posted October 5, 2021 Kurka no... jak pokazałeś to zdjęcie w temacie o hałbicy samobieżnej Goździk to w pierwszej chwili myślałem że pokazujesz zdjęcie prawdziwego kawałka pola z kapliczką odn. obserwacji przyrody albo aluzja żeby z pomocą Matki Boskiej nie poddawać się i doskonalić swój warsztat modelarski. To błekitne niebo mnie chyba zmyliło. Naprawdę kunsztowne wykonanie. Realizm w każdym calu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted October 5, 2021 Author Share Posted October 5, 2021 3 minuty temu, Chilar napisał: aluzja żeby z pomocą Matki Boskiej nie poddawać się i doskonalić swój warsztat modelarski to Ci się udało 5 minut temu, Chilar napisał: Naprawdę kunsztowne wykonanie. Realizm w każdym calu. Bardzo miło czytać takie słowa. Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vieh_san Posted October 5, 2021 Share Posted October 5, 2021 No ja to cały czas szczękę zbieram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts