Mierzu Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 No dobra to teraz ja zapytam. Czy kładł już ktoś wash na akryle vallejo bez zabezpieczania sido? Kiedyś kładłem wash bezpośrednio na akryle Pactry ( wash olejny z white spirit) i raczej nic się nie działo. Drugie pytanie: Jeżeli zabezpieczę wash półmatem to mogę kłaść filtry, czy mogę użwać sido ( lakier błyszczący), który stosowałem dotychczas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Sam sobie odpowiedziałem robiąc eksperymenty: wash nie wchodzi w żadną reakcję z akrylami vallejo, nawet bez zabezpieczenia sido. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz kumorek Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Mam takie pytani czy przed robieniem washa trzeba model zabezpieczać lakierem . A czy po zrobieni washa można położyć lakier matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 jaką farbą robić wash odpowiednio na kolorach: 1. Panzergrau 2. Dunkelgelb 3. Biała 4. Exhaust 5. ruska zieleń ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Maja 2010 Share Napisano 15 Maja 2010 Mam takie pytani czy przed robieniem washa trzeba model zabezpieczać lakierem . A czy po zrobieni washa można położyć lakier matowy. jaką farbą robić wash odpowiednio na kolorach:1. Panzergrau 2. Dunkelgelb 3. Biała 4. Exhaust 5. ruska zieleń ? pozdrawiam Wszystko tutaj to było, wystarczy poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wzgwrzd Napisano 1 Lipca 2010 Share Napisano 1 Lipca 2010 Witam kolegów modelarzy, z tego co sie orientuje to do robienia washa musze mocno rozcieńczyc farbe olejną najlepiej taka z tubki. Mam takową farbe olejną firmy Rembrandt firmy Talens. Z tego co tu widze na forum to można rozcieńczac je 1) benzyną lakową 2) terpentyną 3) white spiritem, nie myle sie ? Są to takie farby : http://www.artysta.sklep.pl/produkt/144/345/rembrandt_tuby_40_ml/rembrandt_farba_olejna_tuba_40_ml_yellow_ochre_l_228_seria_1 jak tubka na zdjęciu. Jednak nie wiem czemu rozcieńczałem już i white spiritem i benzyną do zapalniczek i jeszcze czymś innym i nic, zamiast washa to normalnie gęsta farba tyle ze z dużą ilością dolanego płynu. Więc pytam : czemu to sie nie rozcieńcza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
November4 Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Gdzie można kupić White Spirita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 W każdym sklepie dla plastyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akahoshi Napisano 29 Lipca 2010 Share Napisano 29 Lipca 2010 Tylko nie wszędzie zrozumieją co to white spirit (z własnego doświadczenia wiem). Inna nazwa, to benzyna lakowa bezzapachowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luke5317 Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Mig 21 kokpit http://www.vollto.de/html/flash/schleudersitz/mig-21.html jeśli było to wcześniej sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 A teraz z innej beczki. Będę robił ostro zabrudzony czołg, jak na zdjęciu poniżej. Rozumiem że najpierw idzie oczywiście farba bazowa, potem daje zabrudzenie a na końcu robię zapuszczam washa? (tak wiem głupie pytanie ale wole się upewnić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 Ja bym zrobił najpierw wash a potem bawił się z błotem i kurzem. Przecież jego chyba nie będziesz washować? :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Sierpnia 2010 Share Napisano 22 Sierpnia 2010 No tak ale wasz ma uwydatnić szczegóły i imitować cienie. Jak walne kurz na cały tył, praktycznie po całości, to cały wash na tylnej części zaniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Mam pytanie, czy da się zrobić Wash z farb Pactra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Moses popieram zdanie Kamila. Jeśli zrobisz tak jak piszesz będziesz musiał położyć na to lakier , wash i znowu lakier. Takie rozwiązanie jakoś do mnie nie przemawia. Do tego wyobraź sobie czołg ubabrany po uszy z pod którego idealnie prześwitują wszelkie zagłębienia. Lepiej chyba zrobić jak w realu - bobrze odwzorować pojazd, a dopiero potem go ubrudzić obić i nałożyć pigmenty. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Dzięki Panowie. w takim razie już prawie wiem jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Mam pytanie, czy da się zrobić Wash z farb Pactra? Jeżeli rozcieńczysz ją sobie wodą to czemu nie, myślę że da rade, tylko uważaj jeśli będziesz ją kładł też na powierzchnie malowana tez pactrą, mogą zareagować, ale nie wiem nie używam tych farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolll Napisano 23 Sierpnia 2010 Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Mógłby mi ktoś opisać jak zrobić wash z Humbroli? Mam na myśli czym rozcieńczyć, w jakich proporcjach rozcieńczać itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 23 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2010 Wash z Humbroli lepiej sobie odpuścić. 5 zł i masz artystyczną olejną - na początek wystarczy brąz van dycke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolll Napisano 24 Sierpnia 2010 Share Napisano 24 Sierpnia 2010 A gdzie można kupić farby olejne Van Gogh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Sierpnia 2010 Share Napisano 24 Sierpnia 2010 W Empiku, w sklepach dla plastyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolll Napisano 25 Sierpnia 2010 Share Napisano 25 Sierpnia 2010 Ok, wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 26 Sierpnia 2010 Share Napisano 26 Sierpnia 2010 Jeżeli rozcieńczysz ją sobie wodą to czemu nie, myślę że da rade, tylko uważaj jeśli będziesz ją kładł też na powierzchnie malowana tez pactrą, mogą zareagować, ale nie wiem nie używam tych farb. Nie tak do końca. Pactra bardzo szybko wysycha, a do tego po rozcieńczeniu zachowuje się jak plakatówka. Właściwie to washa można robić wszystkim ale jak tu reggy wspomniał lepiej zainwestować w farbki dla plastyków i terpentynę balsamiczna lub jakieś white spirity etc. Washe raczej w znacznej większości przypadków kładzie się na lakier więc w reakcje nie powinny wchodzić. Z tego 90% modelarzy używa sidoluksu który praktycznie nie wchodzi w reakcje z niczym. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszKnight Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 Pomocny poradnik, bardzo dobry. Jednak mnie martwi i nie daje spokoju jedna rzecz. Czy mówiąc Sidolux macie na myśli to? Czy sidolux to ten środek do podłóg? :P Kończe mój samolot (Su-34 itlaleri 1/72) i nie wiem czym go potem na końcu pomalować. Czy taki samolot moge pomalować Sidoluxem i czy będzie dobrze wyglądał? Zamierzam zrobić swojego pierwszego washa, dopiero drugi samolot robie. Wash chce wykonać Czarnym Humbrolem (33) i rozpuszczalnikiem uniwersalnym. Wszystko pędzlem, jak cały samolot, aerka nie posiadam. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławko Napisano 7 Września 2010 Share Napisano 7 Września 2010 Czy mówiąc Sidolux macie na myśli to? Czy sidolux to ten środek do podłóg? Tak - chodzi o środek do podłóg. Wash chce wykonać Czarnym Humbrolem (33) i rozpuszczalnikiem uniwersalnym. Wash powinien się dawać w miarę łatwo zmywać z powierzchni modelu aby nie było problemów z usunięciem jego nadmiaru. Jeśli malujesz Humrolami i nimi zrobisz wash to możesz mieć z tym problemy - usuwając nadmiar washa zmyjesz właściwe malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi