SZADDAR Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Witam zakupiłem takie dwi farbki (nie moge kupić talensa ) czy nadają się do Washa?http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee4f3121c4839979.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZADDAR Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ee4f3121c4839979][/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 Dobre sa.Uzywam takich samych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZADDAR Napisano 11 Lutego 2012 Share Napisano 11 Lutego 2012 dzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Mam takie pytanko co do Sidoluxu. Czy to musi być Sidolux.Nie może to być inny plyn do podłóg. I jeżeli to ma być sidolux to jaki bo te sidoluxy są różne.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZADDAR Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Wojtas a czym je rozcieńczasz? benzyna do zapalniczek czy biały spirytus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 White spirit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Witam Jednak muszę wypróbować inne farbki lub rozcieńczalnik . Jeszcze raz przeprowadziłem próby z benzyną do zapalniczek i farbka olejną Renesans i nic nie wychodzi , próbowałem rożnych proporcji i d... nie chce wysychać cały czas się maże. Wypróbuje jeszcze położyć tego washa Vallejo i tak jak radzicie zastosuje do wytarcia Wamod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Ktoś odpowie na moje pytanie?? Co do washa Valeyyo oprócz braku satysfakcji jest jakaś różnicamiedzy mieszanym samemu a kupnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Ja użyłem Sidoluxu do nabłyszczania paneli i parkietów i jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 On może być lekko zabarwiony(np.pomarańczowy) czy ma być przeżroczyst?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Ten co ja używam ma konsystencję i barwę jak zwykły lakier Pactry czy Agamy czyli jest "mleczny". Czy może być pomarańczowy to nie wiem , może bardziej doświadczeni koledzy coś podpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Jest. Wash Valejjo jest akrylowy, a samemu zrobisz olejny. Trzeba stosować inne lakiery pod taki wash. Przejrzyj cały ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 viewtopic.php?f=104&t=6669 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Nie da sie ,zniszczysz model,nie łatwiej kupic tubke farby dla plastyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniekk Napisano 16 Lutego 2012 Share Napisano 16 Lutego 2012 Już kupiłem sobie farby olejne i będę ćwiczył. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Worius Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Przejrzałem cały temat i mam pytanie odnośnie używania płynu do naczyń. Maluję farbami olejnymi humbrola i lakier również mam olejny tej firmy. Wash próbuję robić gotowym produktem akrylowym vallejo (wash lavado na bazie wody). Czy do tego specyfiku można/należy dodać kroplę płynu do naczyń (np. ludwik)? A może lepiej przejechać linię podziału najpierw wodą z płynem, a później zapuszczać wash? A może oba sposoby na raz lub żaden? ;) Ścierać wash jak wywnioskowałem można od razu zwykłą wodą, a jeżeli przeschnie, to zmywaczem do akryli np. wamodu? Mam jeszcze pytanie o polerowania lakieru przed washem. Można to robić papierem ściernym 2000 czy należy się zaopatrzyć w odpowiedni filc? PS. I poza konkursem ;) Czy wyżej wymienionym ludwikiem można odtłuszczać plastik lub farby bazowe przed kolejnymi warstwami, czy należy to robić jakąś bardziej wyrafinowaną chemią? I to samo z polerowaniem. Farby bazowe przed lakierowaniem można szlifować papierem 2000, czy odpowiednim filcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Co do polerowania papierem, ja poleruję 2500 i jest fajnie. Ale na mokro! Jak Ci zaschnie wash akrylowy i zaczniesz go ścierać zmywaczem wamodu, to zetrzesz razem z farbą olejną i będziesz musiał całość malować na nowo. Generalnie wash akrylowy to nie jest fajne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LukaszM Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Mozna scierac Wamodem, ale bardzo delikatnie i ostroznie i po uprzednim zabezpieczeniu farby jakims lakierem np sidoluxem. Patyczek nie moze byc namoczony w zmywaczu, jedynie nasiąknięty. Ja jeszcze nadmiar dosączałem w kartke papieru. Taka technike stosowałęm przy wykonaniu swojego Su-27, który jest w galerii modelu ukończonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sojomail Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Witam, co koledzy sądzą o farbce Van Gogh - ale rozcienczanej wodą: http://www.sklepplastyczny.pl/van-gogh-h2oil-332_293/ Nie będzie problemu z doborem preparatu chemicznego = mniejsza szansa na pomyłkę i zniszczenie malowania (?), walory zapachowe itp ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Panowie, miał ktoś do czynienia? http://www.mojehobby.pl/products/DARK-WASH.html To rozumiem, nie jest wash akrylowy? Kłaść - jak każdy - na lakier, czy bezpośrednio na farbę? Rozumieć mam, że to jest już całkowicie gotowy produkt, nie wymaga żadnego rozcieńczania? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Tylko i wyłącznie na farbe akrylowa i to na błyszczącą powierzchnię oczywiście na bezbarwny akryl też. Produkt gotowy do użycia tylko dobrze wymieszaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Dzięki, A na olejach nie siądzie? Czy to raczej chodzi o to, żeby farby nie zdzierało wycieranie nadmiaru? Bo jak psiknę na akryle połysk MM albo chociażby sidolux, to się będzie źle "rozpływał"? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Marca 2012 Share Napisano 11 Marca 2012 Sidolux jak najbardziej tylko że musisz uzyskac połysk /kilka warstw trzeba położyc że by błyszczało/ na olejnych zejdzie razem z łoszem,ten łosz jest olejny i tak jak pisałem tylko na akryl i tylko na połysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi