zipster Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 16 godzin temu, TAW napisał: U mnie po działaniu olejami tam gdzie używałem odourless thinnera powstają wypłowienia Miałem to samo, przy robieniu dot filtra dedykowanym cudem od AK przy próbie korygowania White spiritem miałem wypłowienia, po prostu White spirit zdjoł wcześniejszy filtr który nie był zabezpieczony żadnym lakierem, też zastanawiam jak robisz nie stosując po poszczególnych weatheringach zabezpieczeń wcześniejszych powierzchni weatheringu jeśli co rodzaj weatgeru jedziesz White spiritem etc, nie zdejmuje Ci wcześniejszych warstw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 6 godzin temu, Stojkovic napisał: Napisz jeszcze jakich farb olejnych używasz i czym robisz zacieki i w jakim odstępie czasu? Streaking grime od miga. Blenduję ok. 10 minut od ich nałożenia enamel odourless thinnerem. Lakier vallejo ale to samo miałem przy lakierze Tamiya w sprayu. Po ponownym zapryskaniu lakierem kolor wraca do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Po wstępnym weatheringu farbami olejnymi przechodzimy do pigmentów. Ja osobiście używam tych odcieni - sprawdzają się u mnie od lat. Gama starego MIG'a: - Europe Dust - African Earth - Beach Sand - Light Dust - Gulf War - Brick Dust Dodatkowo model delikatnie będę urozmaicał emaliami teksturowymi - podkreślam słowo DELIKATNIE. Teraz po kolei. Staram się wybrać z gamy powyższych pigmentów takie odcienie które najlepiej pasują do danego teatru działań. W tym przypadku mówimy o Europie. Następnie powoli buduję brudzenie poprzez nakładanie niewielkich ilości pigmentu w miejscach gdzie mogły się kumulować tego typu zabrudzenia: - w pierwszej kolejności okolice włazów na płycie pod wieżą oraz włazu z tyłu samej wieży przestrzeń pod wieżą i tylna płyta nadsilnikowa oraz dach wieży obok kopułki. - następnie błotniki w miejscu styku z płyta pancerną, koła i gąsienice, ekrany boczne i boki wieży oraz dolną część płyty czołowej z przodu. Pigmenty utrwalam na ten moment White Spiritem (na zdjęciach widać gdzieniegdzie jeszcze plamy i schnący white spirit właśnie) Teraz pozostały emalie teksturowe o których użyciu napisze i pokażę więcej w kolejnej odsłonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 17 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2019 To już w zasadzie koniec przygody z Panterą w tym wątku. Użyłem emalii teksturowych w zasadzie jedynie marginalnie dla uzupełnienia pigmentów (dwa z trzech słoików mi się zwarzyły i poszły do kosza). Generalnie zasada jest prosta, chcemy stworzyc kilka rozbryzgów błota na podwoziu. Ja wykorzystałem to jedynie z tyłu pojazdu. Odwróciłem go do góry kołami i po zamoczeniu starszego pędzla w słoiku psiknąłem w pędzel z aerografu tworząc kilka plam na tylnej płycie pojazdu i zasobnikach. Wszystko z umiarem. Teraz pozostało jedynie uzupełnienie gąsienic o metaliczny pigment i przetarcie gąsienic, dodanie drugiej liny holowniczej, korby z boku kadłuba i zapasowych ogniw na stelażu. Dodatkowo pigmentem o odcieniu czarnym przydymiłem wydechy, wyloty wentylacyjne i lufę. Na koniec specyfikiem z gamy Vallejo zrobiłem kilka kropel po benzynie i oleju na tylnej płycie nadsilnikowej. Nie zapomniałem tez o użyciu trzech odcieni rdzawych pigmentów na zapasowych ogniwach po bokach czołgu. Po przejściu tego całego proesu malowania i brudzenia na półce stoi coś takiego. Mylę, że nie będzie wstydu na żadnej imprezie modelarskiej gdy opanujemy budowę i malowwanie jak poniżej. Pamiętajmy, że to jedynie podstawy i starałem się nie odlecieć z efektami, smaczkami itp. bo to juz kady w swoim zakresie sobie rozwinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 17 Sierpnia 2019 Share Napisano 17 Sierpnia 2019 Ładnie, powinno się taki topic przypiąć na top bo spora baza wiedzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesiek_2 Napisano 21 Sierpnia 2019 Share Napisano 21 Sierpnia 2019 Jak Ci sie to cholerne gówno zwarzyło to powinieneś napisać do nich na FB i jeśli są w porządku to ci odeślą te same produkty.Ja pisałem do Miga, porobiłem zdjęcia bo mi sie też kiedyś zwarzyły.Do rozmowy dołączył sam Mig Jimenez i obiecał, że odeślą mi nowe produkty.Po tygodniu dostałem kilkanaście emali, dwa zestawy do ruskiej pancerki(bo wcześniej napomknełem, że lubie ruskie afv) i katalog.To sie nazywa podejście do klienta. Na przyszłość lepiej zmieszac olejne z odrobiną pigmentów i masz to samo za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 24 Sierpnia 2019 Share Napisano 24 Sierpnia 2019 W dniu 21.08.2019 o 13:05, wiesiek_2 napisał: Jak Ci sie to cholerne gówno zwarzyło to powinieneś napisać do nich na FB i jeśli są w porządku to ci odeślą te same produkty.Ja pisałem do Miga, porobiłem zdjęcia bo mi sie też kiedyś zwarzyły.Do rozmowy dołączył sam Mig Jimenez i obiecał, że odeślą mi nowe produkty.Po tygodniu dostałem kilkanaście emali, dwa zestawy do ruskiej pancerki(bo wcześniej napomknełem, że lubie ruskie afv) i katalog.To sie nazywa podejście do klienta. Na przyszłość lepiej zmieszac olejne z odrobiną pigmentów i masz to samo za free A co robią w związku z tym, że akrylami Miga nie da się malować i, że kolor odbiega od rzeczywistości kilka skali? Dla mnie farby miga to G jedyne co się nadaje to pigmenty a to, że nam się czasem coś zwarzy, przeterminuje to ludzka rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2019 W każdym razie, bez względu na to czym malujemy i będziemy malować, mam nadzieję że wątek będzie przydatny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Października 2019 Autor Share Napisano 3 Października 2019 Model po dodaniu Grilli i paru liści trafia do galerii: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi