Skocz do zawartości

Rockwell OV-10A Bronco - Academy/CMK 1/72

Moses

Rekomendowane odpowiedzi

Oczekując na poprawne kalki z oznaczenia i żywiczne HVARY z poprawnym pylonami do Corsaira wyciągnąłem kolejne pudełko. Jak widać planuję model na bogato :)

Tm razem bardzo osobliwa i oryginalna konstrukcja, model maszyny która oddała nieocenione zasługi zestrzelonym pilotom czy oddziałów zwiadowczym podczas wojny w Wietnamie. Maszyna tak udana, że Pentagon zastanawia się nad przywróceniem jej do służby.

#rockwell #ov10 #USMC #aviation #coldwar #vmo5 #czechmasterskit #cmk  #modelkit #72scale #academyminicraft #mrc

Wczoraj wyciąłem i z grubsza ogradowałem główne elementy. Model spasowany jest całkiem dobrze. Na uwagę zasługują sponsony, i ich mocowanie do kadłuba, gdzie powstaje szpara. Dużym problemem modelu jest siadanie na ogon, i brak miejsca na wsadzenie obciążenia.

#rockwell #ov10 #USMC #aviation #coldwar #vmo5 #czechmasterskit #cmk  #modelkit #72scale #academyminicraft #mrc #rockwell #ov10 #USMC #aviation #coldwar #vmo5 #czechmasterskit #cmk  #modelkit #72scale #academyminicraft #mrc

• Like 1

Spróbuj umieścić ołów nie tylko w nosie , ale i w przodzie silników, pamietam ten greps z którejś recenzji...

PS Lepisz już drugi model z tych, które gdzieś w moim mieszkaniu czekają na zmiłowanie. Aż jestem ciekaw, co będzie dalej :)

Edytowane przez LordDisneyland

• 2 weeks later...

Warsztat ten jakoś przegapiłem ale teraz trochę nadrobię. Miło zobaczyć Bronka na warsztacie bo to jeden z moich ulubionych samolotów amerykańskich.

Model ten do przyjemnych w budowie nie należy. Jest bardzo ubogi i ma pewne błędy. Wyposażenie kabiny masz dokupione więc będzie ci łatwiej, ja w swoim robiłem całą od podstaw. Z uproszczeń dochodzą jeszcze komory podwozia, a szczególnie przednia, która jest zwyczajnie wielką, pustą dziurą w kadłubie. Do przerobienia jest też podwozie i co widać najbardziej silniki. Wloty powietrza do turbiny mają zupełnie inny kształt.

Ja w swoim Bronku obciążenie wcisnąłem za kabinę pilotów.

Czekam na dalsze prace bo to naprawdę fajne latadło jest, miałem okazję zobaczyć go na żywo na pokazach. W locie prezentuje się doskonale.

Cześć!

Mnie też się udało dosyć ołowiu w niego wcisnąć - z tego co pamiętam to pod podłogą kabiny pilotów i jeszcze można spróbować wykorzystać miejsce z przodu dodatkowego zbiornika paliwa.

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

10 godzin temu, rymulus napisał:

Wyposażenie kabiny masz dokupione więc będzie ci łatwiej,

Hehe optymistą jesteś. Przypominam że żywica to CMK, średnio pasuje do modelu, jak i do siebie 

Z uproszczeń dochodzą jeszcze komory podwozia, a szczególnie przednia, która jest zwyczajnie wielką, pustą dziurą w kadłubie.

Przednia komora akurat jest wielkądziurą i pustką ? 

Wloty powietrza do turbiny mają zupełnie inny kształt.

Wloty powietrza załatwia żywica z silnikiem na jednej belce, na drugiej belce zastosuje manewr ze szmatą ? czyli silnik będzie osłonięty pokrowcem. 

#ov10 #USMC #aviation #coldwar #czechmasterskit