Thalgonis Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Generalnie z olejami wszystkie zabiegi robimy już po położeniu kalek na modelu by wszystkie prace ujednolicały nam odbiór całości kolorystycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Dzięki panowie ,kibicuję dalej , pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Mam pytanie jak robisz że krawędzie pasków są ciemniejsze a środek jaśniejszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Rozjaśniam plamę kamuflażową z dala od krawedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 model przygotowany pod farby olejne i washa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Szlifowałeś ten błotnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Ja się nie znam, ale podoba mi się tak jak jest - szkoda brudzić takie ładne kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Błotniki po obu stronach były szlifowane papierami 6000, 8000 i 12 000. Na tym z lewej strony widać takie kropeczki - to pozostałości po babolach i kurzu, który się przykleił. Na prawym nie dociskałem maksymalnie co by nie przebić się przez farbę do metalu. Specjalnie dałem zbliżenie, żeby pokazać, że jest dużo lepiej, choć nie idealnie - w zasadzie zrobiłem to Bartku dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 No i fajnie. Jest mi niezmiernie miło Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 11 Września 2019 Autor Share Napisano 11 Września 2019 Zabrałem się przy okazji 6-rada za narzędzia na Tygrysie. Po washu przejdę do zabawy z olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 13 Września 2019 Share Napisano 13 Września 2019 Nie wiem tylko po co to całe cieniowanie żółtego, jak zupełnie to zostało zamalowane potem ? Ja bym nie cieniował na bazowym, a dopiero później filtry, oleje na całym kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 13 Września 2019 Autor Share Napisano 13 Września 2019 ano po to, że cieniuję a w zasadzie moduluje wszystkie barwy kamuflażu na modelu i chcę zachować spójność. Filtry i oleje na całym kamuflażu nie pozwolą na odpowiednie rozjaśnienie bryły jako całości. Popatrz na ugięcie płyt na wieży i zmianę barw z modulacją na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 Hm... Ja mówiąc szczerze też jestem zdania, że cały efekt modulacji "uciekł". W mojej ocenie z dwóch powodów: 1. Różnic w podawaniu ilości farby na plamach kamuflażu - na zewnątrz jaśniejsze niż wewnątrz, gdzie wylano więcej farby (szczególnie widoczne na brązowym). 2. Przedziwnym pluciu aero po całym modelu, które zaburza "czystość" poszczególnych kolorów (znowu szczególnie brązowy). Ale i tak jest fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 19 minut temu, Spotter napisał: ... Ja nie kwestionowałem sensu modulacji i nie wydaje mi się także, żeby robił to mój poprzednik. Moja uwaga dotyczyła sposobu malowania kamuflażu i tego, że "żółty" mógłby wybijać się bardziej, gdyby nie to o czym napisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 Nie na co przesadzać z cudownością modulacji. Trochę distressingu, farb olejnych i model płaski nie będzie, nawet jeśli jest bardzo mały i w trzech kolorach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Września 2019 Autor Share Napisano 14 Września 2019 To może zrobię mały update informacji w tym wątku. 1) Sprawa malowania "przedziwnego plucia" i generalnie lekkiej :bip:ozy w powłoce samej farby (wygląda jak papier ścierny) wynikała z dwóch czynników: - zbyt mało rozcieńczona farba - Zdupcony kompresor, który działał tylko na jednym tłoku (już się skopcił dokonując żywota swego). W efekcie podawał mi do aero ułamek powietrza względem tego co pokazywał na cyferblacie. Przykładowo miałem 1 bar a ładował mi 0,3 Bara. Gdy zmniejszałem ciśnienie by było np. 0,5 bara to aero pluło farbą bo nie było z czego jej rozpylić prawidłowo. Zakupiłem nowy sprzęt i idzie jak marzenie + odpowiednio rozcieńczona Hataka (AK dalej są syfne - szczególnie set do Panzergrey) 2) Rzeczywiście mogłem zrobić większ eodstępy pasami piaskowymi i modulacja byłaby bardziej widoczna - nauka na przyszłość 3)Bardzo powoli naniosłem w niektórych miejscach obicia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 No i fajnie! Mnie się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 Obicia bardzo w porządku i zapasowe gąsienice też dają radę Będzie ładny model. Pokaż jeszcze co się dzieje z tyłu i na płycie nadsilnikowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Września 2019 Autor Share Napisano 14 Września 2019 Na razie bez zmian bo obicia robiłem tylko z przodu i lekko z boków. Staram się nie śpieszyć i działać etapami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 Widzę, że kolega Seb coś ostatnio nie w humorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Września 2019 Autor Share Napisano 14 Września 2019 25 minut temu, TAW napisał: Widzę, że kolega Seb coś ostatnio nie w humorze... Nie wypowiadał sie w tym wątku już dawno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 13 minut temu, Stojkovic napisał: Nie wypowiadał sie w tym wątku już dawno... Czyżbyś tęsknił? Bo obawiam się, że bez fachowej wiedzy, którą dysponuje nt tygrysów oraz pomocnych wskazówek to nie wiem czy podołasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 14 Września 2019 Autor Share Napisano 14 Września 2019 Wiesz co, u mnie kady w wątku warsztatowym jest mile widziany. Akurat Seb to jedna z osób, które były tu już na forum w czasach kiedy washa robiłem wodą z pierogów. Zresztą po to jest forum, żeby każdy mógł się wypowiedzieć, a ja jestem od tego by przyjąć pochwały i nagany na klatę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Września 2019 Share Napisano 14 Września 2019 Widzę, że masz super podejście do tego hobby jak i do tego forum. Wiadomo, że pochwały motywują a i krytyka też jest potrzebna i bardzo pomocna - zwłaszcza gdy ona też motywuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi