Jump to content

"Kubuś,, Warszawa 1944

Bartosz Ciesielski
 Share

Recommended Posts

Na warsztat biorę po raz drugi model Kubusia improwizowane pancerki z Powstania Warszawskiego. Będę starał się zbliżyć wygląd pojazdu jak najbliżej oryginału z 1944 wyszukalem chyba wszystkie możliwe fotki pojazdu. I wyszukalem co się o nim dało dodatkowym wsparciem jest książka " Kubuś,, pancerka powstańczej Warszawy 

20190727_200829.jpg

20190727_200014.jpg

20190727_200045.jpg

20190727_200028.jpg

Edited by Bartosz Ciesielski

Cześć!

No to z chęcią zobaczę, co Ci się uda tutaj osiągnąć. Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł

• Like 1

• Super Moderator

miałem kiedyś chęć nabycia "tego owego" ale jak pooglądałem relacje to mi przeszło... chyba łatwiej było by to wymodelwoać w 3D pod kątem bryły i wyciąć z tworzywa niż męczyć ten "produkt"... ale oglądam co tam wyciśniesz ?

• Like 1

Silnik Kubusia to Chevrolet 3.6 L 6 cylindrów co ciekawe silnik bardzo podobny do silnika Opla Blitza który miał pojemności 3.6 L i też 6 cylindrów w rzędzie. Silniki były podobne lub nawet takie same ponieważ obie firmy podlegały pod GM. Pierwszy silnik który ma filtr powietrza Opel , Drugi silnik Kubuś Chevrolet zostało jescze do zrobienia jescze parę elementów.

20190727_200452.jpg

20190727_200458.jpg

20190727_200426.jpg

20190727_200355.jpg

20190727_200336.jpg

20190727_200345.jpg

Dobra mamy 1 sierpnia i mamy kolejny element wizjer kierowcy otwiera się i zamyka. Co ciekawe wizjer kierowcy był poprawiany tak żeby pasowało szkło pancerne z sdkfz 251 którego zdobyli powstańcy a po za szkłem chodziło o poprawę widoczności bo w czasie prób kierowca miał tak ograniczoną widoczność że uderzył w latarnię

20190801_202858.jpg

20190801_202914.jpg

20190801_202950.jpg

20190801_202950.jpg

• Like 1

• Super Moderator

działaj dalej, ale jak widzę zblizenia na ten "gniot" to jednak dobrze że nie nabyłem... szkoda, mogło być znacznie lepiej -mam na myśli producenta- a tak mamy wyrób dla maniaków...

• Like 1

14 godzin temu, Greif napisał:

działaj dalej, ale jak widzę zblizenia na ten "gniot" to jednak dobrze że nie nabyłem... szkoda, mogło być znacznie lepiej -mam na myśli producenta- a tak mamy wyrób dla maniaków...

ale zaraz tam maniak ? potraktowałem pojazd jako ciekawostkę to drugi  którego buduję największa tragedia to masa wypychaczy

16 godzin temu, Gerd napisał:

Jak Ci się te blaszki lutuje?  Łatwo łapie? Trzyma się? 

tak ale trzeba używać topnika!!!   

-Przed lutowaniem przelatuje je papierkiem ściernym

- na każdy element troszkę topnika i cyny 

- znowu troszkę topnika i  przykładam element do danego miejsca i od zewnątrz rozgrzana lutownica 

-na koniec pilnik i do roboty 

trzyma się ale na przykład osłona dla strzelca mi pękła dolutowałem dodatkowy pręcik i zalutowałem pęknięcie  

• Thanks 1