Bartosz Ciesielski Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 (edited) Na warsztat biorę po raz drugi model Kubusia improwizowane pancerki z Powstania Warszawskiego. Będę starał się zbliżyć wygląd pojazdu jak najbliżej oryginału z 1944 wyszukalem chyba wszystkie możliwe fotki pojazdu. I wyszukalem co się o nim dało dodatkowym wsparciem jest książka " Kubuś,, pancerka powstańczej Warszawy Edited July 27, 2019 by Bartosz Ciesielski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 27, 2019 Author Share Posted July 27, 2019 (edited) Model jest jaki jest od razu zamieniłam koła oryginalne na produkt Armmo przewidziany do Kubusia Edited July 27, 2019 by Bartosz Ciesielski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 27, 2019 Author Share Posted July 27, 2019 Pierwsze poskladalem ramę okazało się że jest krzywa więc zaczołem od prostowania Po wyprostowaniu podłączyłem ramę pojazdu z podłogą którą musiałem wyszlifowac bo miała masakryczną ilość wypychaczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 No to czeka Cię droga przez mękę... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 27, 2019 Author Share Posted July 27, 2019 4 minuty temu, Stojkovic napisał: No to czeka Cię droga przez mękę... I to drugi raz ale się do niej przygotowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pmroczko Posted July 27, 2019 Share Posted July 27, 2019 Cześć! No to z chęcią zobaczę, co Ci się uda tutaj osiągnąć. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gustlik Posted July 30, 2019 Share Posted July 30, 2019 Życzę powodzenia, też bym go chętnie zrobił ale nie jestem masochistą. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted July 30, 2019 Super Moderator Share Posted July 30, 2019 ad kół nie lepiej kupić z Miniartu, bo te wyglądają dokładnie jak kiepskie kopie z Gaz AA? Ale to takie tam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 30, 2019 Author Share Posted July 30, 2019 21 minut temu, Greif napisał: ad kół nie lepiej kupić z Miniartu, bo te wyglądają dokładnie jak kiepskie kopie z Gaz AA? Ale to takie tam Takie kupiłem i tak są lepsze od zestawowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 30, 2019 Author Share Posted July 30, 2019 I poszła pierwsza blacharka tu atrapa przy pierwszym podejściu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 30, 2019 Author Share Posted July 30, 2019 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted July 30, 2019 Super Moderator Share Posted July 30, 2019 miałem kiedyś chęć nabycia "tego owego" ale jak pooglądałem relacje to mi przeszło... chyba łatwiej było by to wymodelwoać w 3D pod kątem bryły i wyciąć z tworzywa niż męczyć ten "produkt"... ale oglądam co tam wyciśniesz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 30, 2019 Author Share Posted July 30, 2019 Narazie udało mi się ustawić żaluzje atrapy żeby stały pod lekkim kątęm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 30, 2019 Author Share Posted July 30, 2019 Zastanawiam się nad zmianą tylnego dyfra. Szare coś to zestawowy odlew żywiczny to dyfer od opla blitza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 30, 2019 Author Share Posted July 30, 2019 (edited) Silnik Kubusia to Chevrolet 3.6 L 6 cylindrów co ciekawe silnik bardzo podobny do silnika Opla Blitza który miał pojemności 3.6 L i też 6 cylindrów w rzędzie. Silniki były podobne lub nawet takie same ponieważ obie firmy podlegały pod GM. Pierwszy silnik który ma filtr powietrza Opel , Drugi silnik Kubuś Chevrolet zostało jescze do zrobienia jescze parę elementów. Edited July 30, 2019 by Bartosz Ciesielski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 31, 2019 Author Share Posted July 31, 2019 (edited) Fotel z zestawu wylatuje bo jest jakaś masakra będą prawidłowo 2 inne Edited July 31, 2019 by Bartosz Ciesielski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted July 31, 2019 Share Posted July 31, 2019 Doktorat w najlepsze... Ciekawą relację dobrze pooglądać... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted July 31, 2019 Author Share Posted July 31, 2019 Dzięki Mandrivecs Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted August 1, 2019 Author Share Posted August 1, 2019 (edited) Dobra mamy 1 sierpnia i mamy kolejny element wizjer kierowcy otwiera się i zamyka. Co ciekawe wizjer kierowcy był poprawiany tak żeby pasowało szkło pancerne z sdkfz 251 którego zdobyli powstańcy a po za szkłem chodziło o poprawę widoczności bo w czasie prób kierowca miał tak ograniczoną widoczność że uderzył w latarnię Edited August 1, 2019 by Bartosz Ciesielski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted August 1, 2019 Super Moderator Share Posted August 1, 2019 działaj dalej, ale jak widzę zblizenia na ten "gniot" to jednak dobrze że nie nabyłem... szkoda, mogło być znacznie lepiej -mam na myśli producenta- a tak mamy wyrób dla maniaków... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted August 2, 2019 Author Share Posted August 2, 2019 14 godzin temu, Greif napisał: działaj dalej, ale jak widzę zblizenia na ten "gniot" to jednak dobrze że nie nabyłem... szkoda, mogło być znacznie lepiej -mam na myśli producenta- a tak mamy wyrób dla maniaków... ale zaraz tam maniak potraktowałem pojazd jako ciekawostkę to drugi którego buduję największa tragedia to masa wypychaczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted August 3, 2019 Author Share Posted August 3, 2019 (edited) Fajne że Part w swojej blaszce zrobił dolny tylny pancerz boki pancerza dolnego boki są i przód i tył ale nie ma przednich fratowych dolnych płyt dzisiaj polutowane zawiasy maski pancerza Edited August 3, 2019 by Bartosz Ciesielski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted August 5, 2019 Author Share Posted August 5, 2019 (edited) Foty tego co było zrobione w sobotę Edited August 5, 2019 by Bartosz Ciesielski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerd Posted August 9, 2019 Share Posted August 9, 2019 Jak Ci się te blaszki lutuje? Łatwo łapie? Trzyma się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartosz Ciesielski Posted August 10, 2019 Author Share Posted August 10, 2019 16 godzin temu, Gerd napisał: Jak Ci się te blaszki lutuje? Łatwo łapie? Trzyma się? tak ale trzeba używać topnika!!! -Przed lutowaniem przelatuje je papierkiem ściernym - na każdy element troszkę topnika i cyny - znowu troszkę topnika i przykładam element do danego miejsca i od zewnątrz rozgrzana lutownica -na koniec pilnik i do roboty trzyma się ale na przykład osłona dla strzelca mi pękła dolutowałem dodatkowy pręcik i zalutowałem pęknięcie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts