ksc Napisano 3 Sierpnia 2019 Share Napisano 3 Sierpnia 2019 Cechą nowoczesnych systemów komputerowych jest wielowątkowość. Myślę, że to również cecha modelarzy. Założyłem tym samym kolejny wątek. Na warsztat trafił model Bf 109F-4 firmy Zvezda w skali 1/48. Mam już pewne doświadczenie w pracy nad tym modelem, gdyż już wcześniej udało mi się jeden taki ulepek skończyć, a jego budowę opisywałem na tym forum w artykule Bf 109F-2 Zvezda 1:48. Prowadzona przeze mnie dokumentacja fotograficzna będzie tym razem nieco skromniejsza, gdyż lista dodatków i większość prac jest powtórzeniem poprzedniego warsztatu. Za cel postawiłem sobie uniknięcie kilku błędów z poprzedniego modelu. Budowę modelu rozpocząłem standardowo od sklejenia skrzydeł, gdyż będą one wyznaczać rozstaw połówek kadłuba: Żadne znane mi zdjęcie nie wskazuje, żeby nity na Bf-109 były widoczne, powłoki są gładkie jak pupa niemowlęcia, ale ostatnim razem zostałem upomniany przez kolegów z forum, że na modelu nie ma nitów, więc tym razem będą. Podział technologiczny skrzydeł wymusza wklejenie pokryw. Wcześniej zrobiłem to przed sklejeniem połówek skrzydła i wyglądało w miarę ok. Tym razem postanowiłem wkleić je już po sklejeniu skrzydeł i uprzednim ich wzmocnieniem igłami i zalaniu żywicą epoksydową. Jeżeli tego nie zrobimy, skrzydła miejscami będą bardzo delikatne i mogą pęknąć lub nawet się złamać, czego niestety doświadczyłem. Standardowo wkleiłem żywiczną kabinę pilota po jej uprzednim odchudzeniu. Od siebie dodałem do niej jeszcze dwa druty. Kadłub również przenitowałem i tym razem usunąłem schodek za kabiną pilota: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Sierpnia 2019 Share Napisano 3 Sierpnia 2019 Bardzo ładne zdjęcia, czym oświetlałeś i co to za tło? Zdradzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 3 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2019 15 minut temu, Solo napisał: Bardzo ładne zdjęcia, czym oświetlałeś i co to za tło? Zdradzisz? Dziękuję. Oczywiście żadna tajemnica - używam najtańszego namiotu bezcieniowego z Allegro z dwiema lampami 125W/5500K. Aparat, oczywiście umieszczony na statywie, to Pentax K-50 z obiektywem macro 50 mm. Nie dorobiłem się jeszcze pełnej klatki. Tło to jeden z filców do decoupage kupionych w lokalnym sklepie papierniczym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 6 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) Pierwsze kolorki położone. Całość malowana farbami tamiya, miejscami rozjaśnienia i suchy pędzel. Teraz czas na lakier błyszczący i wash. Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez ksc 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 15 Sierpnia 2019 Share Napisano 15 Sierpnia 2019 Wnętrze bardzo przyjemne. Obserwuję z ciekawością 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Sierpnia 2019 Share Napisano 15 Sierpnia 2019 Fakt, bardzo fajnie wychodzi Mam także tę Zvezdę, więc ciekaw jestem co się będzie działo dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 16 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2019 Dziękuję za pozytywne oceny. Wnętrze dostało washe i pigmenty, całość zabezpieczyłem lakierem. Po fakcie myślę, że jednak mogłem nanieść zdecydowanie delikatniejsze ślady używalności, ale stało się i nie planuję zmywać farby. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 16 Sierpnia 2019 Share Napisano 16 Sierpnia 2019 Jest bardzo dobrze według mnie bardzo przemawia do mnie gdy model nosi ślady intensywnej eksploatacji. W końcu to maszyna frontowa i wszelkie obicia czy wytarcia są jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 23 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2019 W dniu 16.08.2019 o 16:52, kapsel napisał: Jest bardzo dobrze według mnie bardzo przemawia do mnie gdy model nosi ślady intensywnej eksploatacji. W końcu to maszyna frontowa i wszelkie obicia czy wytarcia są jak najbardziej na miejscu. Czytałem kiedyś że Niemcy używali w warunkach bojowych odkurzaczy do czyszczenia kabin samolotów z brudu. Samolot, który zamierzam odtworzyć został przeniesiony z Afryki do Rosji i ślady zużycia będą uzasadnione. Kabina pilota nie będzie mocno widoczna po sklejeniu kadłuba, co ratuje mnie trochę w tej sytuacji. Planuję też odsłonić pewne sekcje silnika: Spasowanie kadłuba ze skrzydłami nie jest idealne, może gdybym wcześniej popracował z pilnikiem byłoby łatwiej, ale trochę się pospieszyłem i musiałem zalać łączenie klejem super glue i szpachlą mr surfacer 500. Kolejny raz żywica za bardzo rozepchała mi połówki kadłuba pomimo wcześniejszego ich odchudzenia. Pod spodem kadłuba pojawiła się także duża szpara: Trafiła mi się również mniej przyjemna niespodzianka - ster w wypraskach do wersji F-4 jest nieznacznie szerszy od przedniej części kadłuba, przez co na łączeniu powstał schodek. Na szczęście w zestawie są wypraski z częściami do innych wersji Bf-109, w tym ster do wersji F-2, który jest nieco węższy a po usunięciu wzmocnień wykorzystam go w modelu. Co ciekawe w wypraskach do wersji G-6 znajdziemy nawet nadmiarowy kadłub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 18 Października 2019 Autor Share Napisano 18 Października 2019 Niewielkie postępy w pracy nad modelem. W sumie pierwszy raz nitowałem z takim rozmachem i jestem średnio zadowolony z efektów, zwłaszcza na obłych kształtach. Przed malowaniem muszę jeszcze z grubsza opracować silnik. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Października 2019 Share Napisano 19 Października 2019 Na razie wyglada zachęcająco - a czym malowałeś lożę silnika, znaczy jaki to RLM? 02? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 19 Października 2019 Share Napisano 19 Października 2019 Sam muszę spróbować z nitowaniem płatowca. Przyrząd mam ale odwagi niekoniecznie. Fajnie że lecisz dalej. Przedział silnikowy wygląda bardzo zachęcająco i przykuwa uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 20 Października 2019 Autor Share Napisano 20 Października 2019 23 godziny temu, WujekAlice napisał: Na razie wyglada zachęcająco - a czym malowałeś lożę silnika, znaczy jaki to RLM? 02? Kiedyś kupiłem specjalnie do tego celu farbę AMMO MIG, ale nie podoba mi się jej odcień - był na moje oko zbyt intensywny i zbyt zielony. Wróciłem więc do Vallejo 71044, do którego dodaję troszkę bieli i ten odcień jest bliższy temu co widać na oryginalnych zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 20 Października 2019 Autor Share Napisano 20 Października 2019 20 godzin temu, kapsel napisał: Sam muszę spróbować z nitowaniem płatowca. Przyrząd mam ale odwagi niekoniecznie. Fajnie że lecisz dalej. Przedział silnikowy wygląda bardzo zachęcająco i przykuwa uwagę Też miałem obawy na początku, ale trochę prób i jakoś poszło. Dla zaoszczędzenia czasu używam nitowadeł firmy RB Productions, ale dużo lepsze efekt w skali 1/32 daje wybijanie pojedynczych nitów wykrojnikiem - może kiedyś spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Jakieś postępy przy Friedrichu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 1 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2019 W dniu 26.11.2019 o 08:58, kapsel napisał: Jakieś postępy przy Friedrichu? Ostatnio natłok innych spraw nie pozwala niestety na skupienie się nad hobby, ale niebawem święta i trochę wolnego czasu się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 25 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2019 Przerwa świąteczna pozwoliła na niewielkie postępy w pracach nad modelem. Udało mi się zamocować wiatrochron oraz silnik. Miałem przy tym duże problemy z utrzymaniem poprawnego wzniosu silnika. Byłem zmuszony też odchudzić dolną pokrywę silnika, co w sumie wyszło na dobre, gdyż cześć z modelu zvezdy była nierealistycznie gruba. Zbyt grube są również górne pokrywy z żywicy, ale postanowiłem, że tych już nie będę przerabiać. Sam silnik zamierzam jeszcze trochę uplastycznić m.in. suchym pędzlem, ale zrobię to dopiero na dalszym etapie prac nad modelem, gdyż trudno go zabezpieczyć i spodziewam się że pod maski podejdzie trochę farb różnych kolorów. Model obecnie jest przygotowany do malowania kamuflażu. Tym razem rezygnuję też z podkładu mr surfacer. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desaxe Napisano 17 Lutego 2020 Share Napisano 17 Lutego 2020 Piekny warsztat ☺ czekam z niecierpliwością na dalsze etapy. Malowanie niemieckie w planie czy może egzotyka węgierska np? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 18 Lutego 2020 Autor Share Napisano 18 Lutego 2020 Dziękuję Niestety ostatnio mam całkowity brak czasu na hobby. Mam nadzieję że za parę tygodni uda się ruszyć trochę z pracami do przodu. Malowanie już rozpoczęte - wielokolorowy kamuflaż JG 3 Boremskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 19 Lutego 2020 Share Napisano 19 Lutego 2020 Super! Naprawdę piękny model powstaje w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi