Skinn3r Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 Czołem, Piszę z nadzieją, że ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie.. Mianowicie mam kompresor FineArt A-5000 z butlą. Problemem jest jego "czas pracy" i brak wydajności. Po włączeniu, do pełna pompuje się ok 2 minuty, a przy malowaniu ciśnieniem 0.9bar opróżnia się w około 40 sekund (mierzone kilkukrotnie). Owocuje to tym, że nagrzewa się niesamowicie w kilka minut dosłownie. Nie zdążyłem nawet wypsikać 5 kropel Vallejo Model Air a już musiałem zrobić sobie długą przerwę na stygnięcie kompresora.. Szczelność na połączeniach wszystkich sprawdzałem i doszczelnieniłem jedynie jedno kolanko - teraz już jest wszystko szczelne.. A może jednak nie? U kogoś z Was butla też się zachowywała jakby jej nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 Butle-zbiornik- masz opróżnioną z wody?Jeśli tak to ja osobiście nie mam pojęcia co to innego może być ,Możliwe ,że coś z tymi tłokami membranowo gumowymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) Mój S-5000 nabija do pełna w 1m35s, potem przy 0,8 bara opróżnia się w 2m10s (wyłączony po napełnieniu). Sprawdzałeś, czy zawór spuszczający powietrze jest szczelny? Chociaż słyszałbyś syk powietrza przy takim spadku jakie notujesz. Zbiornik napełniasz tylko 25s dłużej, za to potem masz dużo większe "ubytki". Zawór w skraplaczu jest ok? Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2019 Sprawdzałem wszystkie łączenia, kolanka, nakrętki i zaworki metodą "na wodę z płynem" i jedyną nieszczelność wtedy znalezioną uszczelniłem teflonem i silikonem, ale to niewiele pomogło. W skraplaczu brak wody, zawór nie syczy. Przy manometrze też nic nie ucieka. Zastanawiam się nad tym zaworem na spodzie butli - w sumie to nie wiem od czego on jest :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Sierpnia 2019 Super Moderator Share Napisano 31 Sierpnia 2019 7 minut temu, Skinn3r napisał: Zastanawiam się nad tym zaworem na spodzie butli - w sumie to nie wiem od czego on jest Do spuszczania wody z butli, która nazbierała się podczas skraplania. Co jakiś czas odkręcasz ten zawór przy napełnionej butli i woda zalegająca w niej zostaje usunięta. Ktoś na forum pisał, że od nie spuszczania wody z butli, zrobiła mu się dziura od korozji, po prostu butla "przegniła". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 5 godzin temu, Skinn3r napisał: Sprawdzałem wszystkie łączenia, kolanka, nakrętki i zaworki metodą "na wodę z płynem" i jedyną nieszczelność wtedy znalezioną uszczelniłem teflonem i silikonem, ale to niewiele pomogło. W skraplaczu brak wody, zawór nie syczy. Przy manometrze też nic nie ucieka. Zastanawiam się nad tym zaworem na spodzie butli - w sumie to nie wiem od czego on jest To powtarzam sprawdziłeś czy masz wodę w zbiorniku?Musi tam być jej dosyć bo skoro nawet nie wiesz ,że wodę regularnie trzeba co jakiś tam gromadzącą się usuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 A nie jest tak że jakiś zawór wzbudza sprężarek kiedy ciśnienie spadnie minimalnie ponizej max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Sierpnia 2019 Super Moderator Share Napisano 31 Sierpnia 2019 A jak pojemna jest w nim jest butla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 (edytowane) 5 godzin temu, jawkers napisał: Do spuszczania wody z butli, która nazbierała się podczas skraplania. Co jakiś czas odkręcasz ten zawór przy napełnionej butli i woda zalegająca w niej zostaje usunięta. Ktoś na forum pisał, że od nie spuszczania wody z butli, zrobiła mu się dziura od korozji, po prostu butla "przegniła". Nigdy na to nie zwróciłem uwagi Otworzyłem zaworek, wybiło chyba ze 150ml "wody" (Wiślanej :D). Edytowane 31 Sierpnia 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 31 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2019 5 godzin temu, push-up78 napisał: To powtarzam sprawdziłeś czy masz wodę w zbiorniku?Musi tam być jej dosyć bo skoro nawet nie wiesz ,że wodę regularnie trzeba co jakiś tam gromadzącą się usuwać. Sprawdzę, aczkolwiek kompresor jest dość nowy.. Przerobiłem może na nim góra 3-4h malowania.. 5 godzin temu, Smokepsv napisał: A nie jest tak że jakiś zawór wzbudza sprężarek kiedy ciśnienie spadnie minimalnie ponizej max? Jest tak, gdy ciśnienie spada poniżej 3 bar, a wyjściowo są 4 bary. Ale pisałem wcześniej o czasie pompowania "od zera". 4 godziny temu, jawkers napisał: A jak pojemna jest w nim jest butla? 3 litry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 1 Września 2019 Share Napisano 1 Września 2019 Jak masz możliwość jeszcze to oddaj go do reklamacji.Albo serwisu gdzieś podeślij niech go zbadają.To raczej się widać zdarza z tymi sprężarkami made in China Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 1 Września 2019 Share Napisano 1 Września 2019 Mi tak uchodziło powietrze (z kompresora innego typu), bezszelestnie na łączeniach. Nie wiem jak sprawdzałeś szczelność, ja wodą z płynem do naczyń w spryskiwaczu. Można wszystko spryskać i ładnie widać nieszczelności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 1 Września 2019 Share Napisano 1 Września 2019 Żeby najlepiej sprawdzić szczelność takiego kompresora to chyba najlepiej rozkręcić manometr powyżej 4bar, nabić butlę do pełna i poczekać chwilę zwracając uwagę czy ciśnienie się nie zmniejsza, jeśli się nie zmniejsza to trzeba szukacz jakiejś innej przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi