Sławekb Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 (edytowane) Tak oglądam te modele...zrobione do tej pory...twój czy Seweryna...i coś mi się nie widzi w piaście wirnika.......tak jakby tarcza sterująca miała za małą średnicę,albo ....popychacze może są za długie.......hm....nie wiem czy jasno się wyrażam,?)))....jak coś to ktoś mnie skoryguje))) Edytowane 17 Października 2019 przez Sławekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 Czekalem aż w końcu ktoś poruszy ten temat. To była też moja pierwsza uwaga jak Seweryn pokazał model. Może tarcza sterująca jest za mało przetłoczona? Chodzi dosłownie o 1- 1.5mm dla tego popychacze wyglądają na za długie. Z drugiej strony na wszelkich planach wygląda to podobnie do tego co jest w modelu i już sam nie mam pomysłu jak to korygować. Druga sprawa to zwis łopat. Powinny być bardziej przełamane na początku, przy mocowaniu. To znowu wymuszone jest konstrukcją samego wirnika. Może gdyby łopaty opadały od samych ramion to i wysokość osi nie była by tak rażąca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 (edytowane) 17 minut temu, leon napisał: Druga sprawa to zwis łopat. Powinny być bardziej przełamane na początku, przy mocowaniu. Właśnie! Zauważyłem to przy modelu firmowym, ale zapomniałem napisać... Edytowane 17 Października 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 Zgadzam się z wami w 100%......o tym już nie pisałem jeśli chodzi o zwis....ale właśnie takie rzeczy lubię poprawiać....dlatego wiem,że głowicę i zwis łopat skoryguję...))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 (edytowane) Już wiem chyba o co chodzi. Wszystko ma właściwą długość. Widać tu na zdjęciach maszyn w locie. Chodzi o konstrukcje wirnika o której pisałem... otóż ramiona wirnika na postoju opadają na przegubie co powoduje że "zwis" zaczyna się nie na łopacie a już na wirniku. Przez to oś jak i popychacze wydają się za długie. Answer uwzglednił opad samych łopat, a wirnik jest w pozycji 'rozkęconej' ale nie obciążonej... Edytowane 17 Października 2019 przez leon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 Zerknijcie, tu dobrze widać różnice w zwisie łopat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 17 Października 2019 Autor Share Napisano 17 Października 2019 Witam Wymiary taboretu podam jak wrócę z pracy. A co do głowicy wirnika też zauważyłem, przy przerabianiu osi że coś się nie zgadza w odległości od tarczy sterującej, choć długość popychaczy wygląda na prawidłową. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Grzes napisał: Zerknijcie, tu dobrze widać różnice w zwisie łopat Tu dokładnie widać to o czym pisałem- opadające ramiona wirnika... dla tego też nie do końca byłem fanem ugiętych-opadających łopat Efekt można uzyskać samemu a będą kłopotem przy budowie modelu np "w locie" Co do modelu Seweryna to wirnik został tylko wsunięty do zdjęcia więc to też odrobine może oszukiwać. Edytowane 17 Października 2019 przez leon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 3 godziny temu, leon napisał: przegubie co powoduje że "zwis" zaczyna się nie na łopacie a już na wirniku. Przez to oś jak i popychacze wydają Magiczne słowa . Tak po chłopsku , gdzie walnąć żeby wyprostować ? Raczej drażniąca wpadka . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 17 Października 2019 Autor Share Napisano 17 Października 2019 (edytowane) Wymiary taboretu w mm - oczywiście nie mam żadnego rysunku tego elementu powstał tylko na podstawie analizy zdjęć, czy wymiary są prawidłowe nie daje gwarancji . Na szybko skreśliłem na zdjęciach. Pozdrawiam Edytowane 17 Października 2019 przez ManiekB 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 Dzięki, teraz wszyscy będą mieć właśnie takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 Coś nie tak z tymi wymiarami. Skoro ten boczny, wcięty element ma lewą, dłuższą krawędź o długości 7 mm, to ta krótsza prawa nie może mieć 0,39 mm. Raczej coś koło 3 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Hello napisał: Magiczne słowa . Tak po chłopsku , gdzie walnąć żeby wyprostować ? Raczej drażniąca wpadka . Pozdrawiam Hello Na ramieniu wirnika masz 2 przeguby. Jeden odpowiada za ruch w poziomie a 2 w pionie - ten bliżej osi. I tu wypadało by zacząć... Wpadka to może nie. Po prostu w spoczynku wirnik układa się inaczej a w 'ruchu' inaczej. Niektórzy jak i ja chce mieć Głuszca w locie... wszystkim nie dogodzisz Edytowane 17 Października 2019 przez leon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 17 Października 2019 Autor Share Napisano 17 Października 2019 (edytowane) 49 minut temu, Solo napisał: Coś nie tak z tymi wymiarami. Skoro ten boczny, wcięty element ma lewą, dłuższą krawędź o długości 7 mm, to ta krótsza prawa nie może mieć 0,39 mm. Raczej coś koło 3 mm. sorki pomyłka miało być 3.9 mm. Poprawione. Edytowane 17 Października 2019 przez ManiekB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helix Napisano 19 Października 2019 Share Napisano 19 Października 2019 Szanowni Panowie!!!!!!! Nie dane było mi jeszcze dotknąć tych wyprasek, ale z tego co widzę na fotach to "wirnik," lecz właściwie piasta wirnika nie uwzględnia kąta zwisu Łopat na postoju ś-ca! Nizależnie od tego sądzę że popychacze są nieco zadługie , jak i wał piasty . Ponadto tzw.zabierak (wodzik)tarczy sterującej jest zbyt wyprostowany !!!! Ale poza tym szanowni Panowie że ktos się za TO zabrał chwała!!!!Od lotników na tym latających!!!! Na zdięciu Panowie zwerifikujecie wasze wąttpliwości. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helix Napisano 19 Października 2019 Share Napisano 19 Października 2019 Sorry panowie !!! starcie z wirusami obcego komputera z obcego komputera, mam nadzieje sie nie obraziliaście!!!! Załącznik:Zbyt guby plik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 19 Października 2019 Share Napisano 19 Października 2019 @helix Nie no sobota wieczór jest OK ! 14 minut temu, helix napisał: Szanowni Panowie!!!!!!! Nie dane było mi jeszcze dotknąć tych wyprasek, ale z tego co widzę na fotach to "wirnik," lecz właściwie piasta wirnika nie uwzględnia kąta zwisu Łopat na postoju ś-ca! Nizależnie od tego sądzę że popychacze są nieco zadługie , jak i wał piasty . Ponadto tzw.zabierak (wodzik)tarczy sterującej jest zbyt wyprostowany !!!! Ale poza tym szanowni Panowie że ktos się za TO zabrał chwała!!!!Od lotników na tym latających!!!! Na zdięciu Panowie zwerifikujecie wasze wąttpliwości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 19 Października 2019 Autor Share Napisano 19 Października 2019 24 minuty temu, helix napisał: Szanowni Panowie!!!!!!! Nie dane było mi jeszcze dotknąć tych wyprasek, ale z tego co widzę na fotach to "wirnik," lecz właściwie piasta wirnika nie uwzględnia kąta zwisu Łopat na postoju ś-ca! Nizależnie od tego sądzę że popychacze są nieco zadługie , jak i wał piasty . Ponadto tzw.zabierak (wodzik)tarczy sterującej jest zbyt wyprostowany !!!! Na zdięciu Panowie zwerifikujecie wasze wąttpliwości. Nie ma żadnych wątpliwości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2019 Share Napisano 19 Października 2019 (edytowane) Ja uważam, że na fotce, którą załączyłeś popychacze jak i wodzik są OK Edytowane 19 Października 2019 przez Grzes 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helix Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 Sorki Ppanowie ! W Komputerach jestem bbardzo cienki, zwłaszcza dotykowych.Gorsze zdjęcie,ale chyba widać. Jak zalączyć plik większy niż 5 Mb? Pozdro!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
helix Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 A teraz co widac na zdjęciu?Przetłoczenie w osłonach pod tarcza sterującą w celu obnizenia plaszczyzny wirowania tarczy i calej piasty.Cel: maksymalne skrócenie wału przekładni(wytrzymalość)! Skutek: ścięcie spływów łopat,aby nie zahaczały o wloty do silników! Rezultat: mechanika+ -;sprawnośc winika-ból! wynik koncowy: rewelka kompromis idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 39 minut temu, helix napisał: Gorsze zdjęcie,ale chyba widać. Jak zalączyć plik większy niż 5 Mb? Pozdro!!!! Zdjęcie w tym rozmiarze w zupełności wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 20 Października 2019 Share Napisano 20 Października 2019 Też mnie zachwyciła jakość tego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 21 Października 2019 Autor Share Napisano 21 Października 2019 (edytowane) Witam Wracamy do tematu. Kalkomanie - jakość świetna, ale opracowanie tragiczne. Szachownice za duże do malowania 0304, a do malowania 0209 nie nadają się ze względu na czerwone paski. Pasy niebieskie pod względem długości i kątów zagięcia nie pasują. Napis Marynarka Wojenna RP i Polish Navy za duży. Napisy Danger na stateczniku - za długa kalkomania - błedny schemat malowania. W numerze 0304 - 4 ma nie potrzebny ogonek. Szachownice złożyłem z dwóch kalkomanii - o rozmiarze 10 mm i dołożonych pasków na białych rogach przyciętych z oryginalnych za dużych szachownic. Mam prośbę zagineła mi jedna kalkomania z nazwą PZL Świdnik (nr.4 - granatowa) na obudowie silników - może komuś nie będzie potrzebna. Reszta wyszła tak: Jak widać są babole w kątach pasków. Pozdrawiam Edytowane 21 Października 2019 przez ManiekB 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi