Hello Napisano 5 Listopada 2019 Share Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) 15 godzin temu, Grzes napisał: to już tylko historia... No cóż . Dzięki forum i Mitrandira pracy ten śmigłowiec będzie nadal cieszyć nasze oczy . Hello Edytowane 6 Listopada 2019 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 Szczęka mi brzęknęła o podłogę. Pełen podziwu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 Świetny! Jak prawdziwy. Ostatnio obrodziło w śmiglaki. Co ciekawe, swój powrót do hobby zacząłem właśnie od śmigłowca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Listopada 2019 Autor Share Napisano 6 Listopada 2019 38 minut temu, burzatg napisał: Świetny! Jak prawdziwy. Ostatnio obrodziło w śmiglaki. Co ciekawe, swój powrót do hobby zacząłem właśnie od śmigłowca. Dzięki Faktycznie, ostatnio jakoś śmigłowce zdominowały część lotniczą ale ja akurat absolutnie nie ubolewam z tego powodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 Piękny wiatraczek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 9 godzin temu, burzatg napisał: Świetny! Jak prawdziwy. Ostatnio obrodziło w śmiglaki. Co ciekawe, swój powrót do hobby zacząłem właśnie od śmigłowca. 9 godzin temu, Mitrandir napisał: Dzięki Faktycznie, ostatnio jakoś śmigłowce zdominowały część lotniczą ale ja akurat absolutnie nie ubolewam z tego powodu... Bardzo ładnie wygląda.Coś chyba jest na rzeczy z tymi śmiglakami bo sam sobie jednego kupiłem choć to nie moja bajka i raczej na tym jednym się nie skończy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Listopada 2019 Autor Share Napisano 6 Listopada 2019 3 minuty temu, Xmen napisał: Bardzo ładnie wygląda.Coś chyba jest na rzeczy z tymi śmiglakami bo sam sobie jednego kupiłem choć to nie moja bajka i raczej na tym jednym się nie skończy. Trzymam za słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Listopada 2019 Share Napisano 6 Listopada 2019 2 minuty temu, Mitrandir napisał: Trzymam za słowo Na warsztat nie licz.Nie będę się ośmieszał .Z Tobą i z Tomkiem nie mam szans. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 6 Listopada 2019 Autor Share Napisano 6 Listopada 2019 (edytowane) O rany Xmen.... Nie bądź kolejnym który to traktuje jako rywalizację Jest cała masa ludzi którzy są dla mnie niedoścignionym wzorem... chociażby spójrz na prace Mikołaja. W takiej sytuacji mam nie kleić modeli...? Mnie podobają się wszystkie modele wiatrakow, bo są fajne, a nie czy ktoś je skleił bardziej czy mniej idealnie. Próbuje propagować wiatraki bo to temat niszowy i niedoceniany ... PS: Na dodatek brudzą się prawie jak czołgi i są bardziej przeszklone niż samoloty... Już nie mówiąc o tym jak uroczo są czasami obwieszone szpejami wszelkiej maści Edytowane 6 Listopada 2019 przez Mitrandir nowa myśl :D 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 Spoko jest.Trochę źle to zabrzmiało Nie traktuję tego jako rywalizacji.Jak ze spasowaniem w modelu HB.Chcę Mi 8 sobie zrobić a słyszałem że model Zvezdy to kaszana i pozostaje HB.Do warsztatu mojego śmiglaka daleka droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 HB spoko jest, tylko chyba chcąc zrobić poprawnego Mi 8 (bez żadnych MTV czy innych przydomków) musisz wymienić całą osłonę silników na Pavlę. A Zvezda jak najbardziej sklejalna jest i ma chyba prawidłowy obrys oszklenia pod dachem. A poza tym tona blachy jest do niej z Parta. No i można zrobić wersję z uzbrojeniem. UB-ki to najlepiej na brasinowe wymienić. Sumując, dokumentacja w łapę i dajesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Listopada 2019 Autor Share Napisano 7 Listopada 2019 1 godzinę temu, abtb napisał: HB spoko jest, tylko chyba chcąc zrobić poprawnego Mi 8 (bez żadnych MTV czy innych przydomków) musisz wymienić całą osłonę silników na Pavlę. A Zvezda jak najbardziej sklejalna jest i ma chyba prawidłowy obrys oszklenia pod dachem. A poza tym tona blachy jest do niej z Parta. No i można zrobić wersję z uzbrojeniem. UB-ki to najlepiej na brasinowe wymienić. Sumując, dokumentacja w łapę i dajesz. Tomku jest dokładnie odwrotnie, to Zvezda powieliła błąd z Italeri; i KP. jedyną poprawną wersją oszklenia kabiny prezentuje właśnie HB. ( i chyba Arc Model czy jakoś tak... ale to wzbogacony przepak HB) Co do silników jestem zadania, że robisz i tak konkretny egzemplarz... wiec na podstawie dokumentacji zdjęciowej przerabiasz tak by były zgodne ze sobą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 1 godzinę temu, abtb napisał: HB spoko jest, tylko chyba chcąc zrobić poprawnego Mi 8 (bez żadnych MTV czy innych przydomków) musisz wymienić całą osłonę silników na Pavlę No, bo wersja MTV to, mówiąc nieco na skróty, Mi-17. HB, mimo opisu na pudle, w zestawie serwuje wypraski bardziej do Mi-17 niż Mi-8. @Xmen rób Misia, to znaczy Mila na miarę swoich możliwości! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Listopada 2019 Autor Share Napisano 7 Listopada 2019 Teraz, Grzes napisał: No, bo wersja MTV to, mówiąc nieco na skróty, Mi-17. HB, mimo opisu na pudle, w zestawie serwuje wypraski bardziej do Mi-17 niż Mi-8. @Xmen rób Misia, to znaczy Mila na miarę swoich możliwości! Dokladnie... dobrze mądrego posłuchać ... w obydwu kwestiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 I tak właśnie zrobię.Model ma być (teoretycznie) prosto z pudła. Bez zbytniego wnikania w szczegóły.Taki na półeczkę. Sorry za zaśmiecania wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Listopada 2019 Autor Share Napisano 7 Listopada 2019 23 minuty temu, Xmen napisał: I tak właśnie zrobię.Model ma być (teoretycznie) prosto z pudła. Bez zbytniego wnikania w szczegóły.Taki na półeczkę. Sorry za zaśmiecania wątku. Absolutnie nie zaśmiecasz Umnie wątek ma żyć, a nie być suchą teorią... Forum uważam, jest właśnie do dyskusji i wymiany poglądów, a nie tylko do pokazywania zdjęć i krytyki . ps: A jak już zrobisz to zanim wyląduje na półeczce, to daj nacieszyć oczy i pokaż kilka fotek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 Mi-8 totalnie zaniedbany model a prztdało by się trochę zrobić... u mnie dwie pavle leżą i czekają aż mnie najdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 Godzinę temu, Mitrandir napisał: Umnie wątek ma żyć No to skoro tak, ja pokażę moje wykopalisko z tematu. 5528 z czasów gdy Błękitek był szaraczkiem. Zdjęcie z ok. 2007 roku. Model KP, pływaki z modeliny, całe oznakowanie robione z ręki. Takie czasy były 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 Kapitalny model! To pierwszy spod Twojej ręki, który naprawdę mnie urzekł. Brawo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Listopada 2019 Autor Share Napisano 7 Listopada 2019 To Twój wiatraczek? Wtedy chyba nie było jeszcze hobby bossów, to byla jedyna słuszna droga. Ciekawe, że nie nadziałem się jeszcze do tej pory na zdjęcia żadnego innego 5528 w 72ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 No dobra panowie, skoro Zvezda "leży" to jakim właściwie modelem jest HB? Zwracam delikatną uwagę na wycięcia na golenie w zbiornikach paliwa. Czy nie są odrobinkę za wąskie? Kształt rur wydechowych w zależności czy to Mi 8 czy też Mi 17. Okienka w kadłubie - płaskie czy wypukłe? Napiszę szczerze: jakiego bym wiatraka z HB nie lepił to zawsze jest coś skopane i uproszczone. Ale wyboru nie ma - trzeba zakasać rękawy i rzeźbić. Grzesiu, łezka mi się w oku zakręciła. Kapelusza mam jeszcze na stanie w pudle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) 14 minut temu, Mitrandir napisał: To Twój wiatraczek? Mój mój 14 minut temu, Mitrandir napisał: Wtedy chyba nie było jeszcze hobby bossów Wtedy jeszcze nie było nic, nawet dobrych zdjęć z bliska... Edytowane 7 Listopada 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Listopada 2019 Autor Share Napisano 7 Listopada 2019 (edytowane) Masz rację jeśli chodzi o dostęp do fotografii i dokumentacji chyba nigdy tak dobrze nie było Edytowane 7 Listopada 2019 przez Mitrandir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Listopada 2019 Autor Share Napisano 7 Listopada 2019 10 godzin temu, abtb napisał: No dobra panowie, skoro Zvezda "leży" to jakim właściwie modelem jest HB? Zwracam delikatną uwagę na wycięcia na golenie w zbiornikach paliwa. Czy nie są odrobinkę za wąskie? Kształt rur wydechowych w zależności czy to Mi 8 czy też Mi 17. Okienka w kadłubie - płaskie czy wypukłe? Napiszę szczerze: jakiego bym wiatraka z HB nie lepił to zawsze jest coś skopane i uproszczone. Ale wyboru nie ma - trzeba zakasać rękawy i rzeźbić. Tomku i tak robisz konkretny typ... gotowców nie ma zawsze możesz robić ze Zvezdy... ale wnęki za wąskie na golenie (rzecz do poprawienia w 5 min) mają się nijak do złego kształtu i proporcji calego dziobu w modelach KP, Zvezdy czy Italeri. Ja wybralem HB 10 godzin temu, abtb napisał: Grzesiu, łezka mi się w oku zakręciła. Kapelusza mam jeszcze na stanie w pudle. Muszę przyznać, że czasem nie do końca rozumiem co masz na myśli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Listopada 2019 Share Napisano 7 Listopada 2019 Godzinę temu, Mitrandir napisał: 11 godzin temu, abtb napisał: Grzesiu, łezka mi się w oku zakręciła. Kapelusza mam jeszcze na stanie w pudle. Muszę przyznać, że czasem nie do końca rozumiem co masz na myśli No, problem jest z tym, że jest dwóch Grześków w dyskusji. Obstawiam, że łezkę wywołałem moim modelem z KP... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi