Matthew Napisano 11 Listopada 2019 Share Napisano 11 Listopada 2019 Witajcie! Rzecz niecodzienna i niebywała w moim życiu - oto przedstawiam Wam moją pierwszą (sic!) ukończoną w życiu dioramę! Pracowałem nad nią - oczywiście z przerwami - ponad dwa lata. Tym bardziej jestem usatysfakcjonowany - abstra:bip:ąc od jej poziomu - gdyż nie poprzestałem, nie rzuciłem prac w kąt i konsekwentnie w wolnym czasie pracowałem dalej. Scena ma przedstawiać moje wyobrażenie któregoś dnia Kampanii Wrześniowej. Zapewne jest masa błędów technicznych - poziom malowania, dynamika i ułożenie figurek i modeli, etc. Zapewne nie ustrzegłem się także błędów merytorycznych - tutaj dzięki dla PiterATS, który zauważył w temacie z figurkami błąd w kolorystyce na mundurach. Niemniej jednak, pomimo tych mankamentów jestem zadowolony - nie z tego, jak wyszło, ale z tego, że w ogóle się udało! Świadom jestem, że wiele rzeczy dałoby się zrobić lepiej, ale jak to się mówi - pierwsze koty za płoty. W wolnej chwili przygotuję spis wykorzystanych modeli i zestawów - jest to dość długa lista. Nie uda się dodać wszystkich zdjęć w jednym poście, dlatego proszę moderatorów o zrozumienie - a ja nie umiem się zdecydować na ich mniejszą ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Listopada 2019 Autor Share Napisano 11 Listopada 2019 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Listopada 2019 Autor Share Napisano 11 Listopada 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Listopada 2019 Autor Share Napisano 11 Listopada 2019 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 11 Listopada 2019 Share Napisano 11 Listopada 2019 Zgadzam się z przedmówcą, kompozycja scenki coś nie leży. Poza tym trochę gryzie mnie w oczy "Wara" na płocie, raz że to dość bezsensowne miejsce do wywieszenia, a dwa że wygląda jak sztywna sztaluga a nie cienki plakat. Rozumiem że chciałeś dodać dynamiki samochodowi pancernemu tymi łuskami porozrzucanymi na dachu, ale kompletne naboje oparte o ścianę wieży się zupełnie kupy nie trzymają. Całość jednak jest fajna, podoba mi się zwłaszcza ten ufajdany gołębnik pod dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Listopada 2019 Share Napisano 11 Listopada 2019 3 godziny temu, Spotter napisał: sztyfciarz coś gada do chłopa a ten się stawia (pozycja z założonymi rękoma) Mnie ten chłop na polskiego jeńca (sądząc z gajerka) wygląda. Ogólnie ubranka matem, bo się święcą momentami. Ale stodoła (czy obora) na bogatą wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 11 Listopada 2019 Autor Share Napisano 11 Listopada 2019 Dzięki! Tak jak pisałem - wiem, że nie każdemu się spodoba. Ułożenie pojazdów i figurek, wykonanie techniczne, dynamika, może logika i aspekty merytoryczne. Ale nie ukrywam, że część rzeczy uświadamia sobie człowiek zbyt późno. Część dopiero, jak ktoś ukaże mu inną perspektywę. Taka jak widać pierwotnie była moja. Wyszedł brak doświadczenia, ale do kolejnych prac uderzam bardziej zmotywowany. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Listopada 2019 Share Napisano 11 Listopada 2019 Gość w zielonym najlepszy - Tak będę stał i co mi zrobicie?! 6 godzin temu, Matthew napisał: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAPIR Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Generalnie jak na pierwszy raz to rzuca sie w oczy i robi efekt. Szczegolnie budyneczek sie podoba ;) figurki - idziesz w dobrym kierunku malowanie fajne ;) kolor twarzyczek jest dobry z czasem beda coraz lepsze ! Modele zacne, jest troche modulacji jest wash jest brudzenie wszystko jak nalezy. Calosc fajna ! Jedynie te slady gasek - jak dla mnie wystarczylo by jakby sie odznaczyly w piachu i tyle. Wazne ze ty zadowolony ! Co do koncepcji jest fajna nic bym nie zmienial absolutnie ;) przyzwyczaisz sie z czasem ze w wiekszosci to jest forum historykow spekulantow a nie modelarzy ale ciii ;D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 Znawcy, ten "łysy chłop" to polski jeniec ze słynnego zestawu Dragona "28th Infantry Division Poland 1939". Pamiętam jaka burza właśnie koło tego "chłopa" była. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 manierka wisi za wysoko przyjrzyj się : http://www.info-pc.home.pl/whatfor/baza/ekwipunek.htm Po za tym tak jak wyżej koledzy pisali. Rzuca się głównie usytuowanie figurek:" tak aby było". Kolejna sprawa to drabina wygląda mało przekonująco. Malowanie jest super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rizerft Napisano 30 Listopada 2019 Share Napisano 30 Listopada 2019 Mateo czekam na kolejne Twoje pracę ! Co do uwag znasz je 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 8 Grudnia 2019 Share Napisano 8 Grudnia 2019 Wykonanie ładne jednak są błędy w przypadku figurek. W 39 WH nie używał szelek oraz figurki mają źle rozłożone wyposażenie na pasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 8 Grudnia 2019 Share Napisano 8 Grudnia 2019 Na tą dioramę trafiłem dopiero teraz , i po wnikliwym obejrzeniu , w pełni zgadzam się z moimi przedmówcami, to że wszystkim ubranka świecą się jak nawoskowane pisane było wcześniej, ale że droga jest błotnista, a pojazdy są czyste , i buty tych żołdaków też,to chyba ja pierwszy, podobnie jak taki szczegół jak to że ten szkop trzyma 4,5 kilowy karabin Mausera w jednej ręce i to jeszcze w tak niewygodnej pozycji , masz potencjał ale musisz to wcześniej przemyśleć, i wyobrazić sobie tą scenę jak i ułożenie postaci, oraz ich ograniczenia fizjologiczne . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KolegaOskar28 Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 W dniu 11.11.2019 o 15:20, Matthew napisał: Według mnie troche nie są zgodne z historią te odznaczenia, ponieważ we wrześniu 1939 roku odznaczenia na pojazdach niemieckich były białymi krzyżami, nie czarno-białymi. W dniu 11.11.2019 o 15:22, Matthew napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 Jakos przegapilem ten projekt, bardzo ladnie wyglada, ma jakies tam drobne mankamenty o ktorych juz tu wspominali koledzy, ale calosciowo super, a jeszcze wspominasz, ze to pierwsza ukonczona dioramka. Chyba znalazles swoja nisze modelarska w ktorej mozesz sie rozwijac 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi