czolgista86pl Napisano 19 Listopada 2019 Share Napisano 19 Listopada 2019 Tak więc rozpoczynam pracę nad 3 czołgiem. Kolejny rodem z ZSRR. Tym razem T-55A/AM z Revella. Poniżej in-box. Jako, że pracuje tylko na komórce może być rozrzut na kilka posty. Ograniczenie rozmiaru pliku. Zdjęcia są teraz wyraźnie lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 19 Listopada 2019 Autor Share Napisano 19 Listopada 2019 I to tyle w kwestii in-boxa. Pracę zacznę jutro lub w czwartek. Udało mi się stworzyć kolaż zdjęć wyprasek : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 20 Listopada 2019 Autor Share Napisano 20 Listopada 2019 Pierwsze prace ruszyły. Psiknięte podkładem Tamiya. Dodałem od razu haki do lin holowniczych. Ciekawostką jest odlanie połowy dodatkowych zbiorników razem z tylnią ścianką wanny kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 Obserwuję, mam takowego w zapasach modelarskich. W kwestii formalnej - Revell błędnie opisał wersję czołgu. To jest T-55 / T-55A. T-55AM na pierwszy rzut oka odróżnia się od wcześniejszych wersji charakterystycznymi "policzkami" na wieży. Warto poczytać i pooglądać http://www.nowastrategia.org.pl/opracowanie-czolgu-t-55am-merida/ Na samym początku potrzebna jest decyzja na jaki czołg się decydujesz - np. na którą wersję z "pudełkowych", bo elementów opcjonalnych jest sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 20 Listopada 2019 Autor Share Napisano 20 Listopada 2019 Zdecydowałem się na wersję Czechosłowacką. Detale wieży bardziej mi się spodobały. Jest jeszcze drugi T-55 z Revella z tymi policzkami. To pewnie wersja AM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 Wiem, że szybko kleisz modele dlatego zadam już teraz to pytanie: czy lakier bezbarwny i white spirit tym razem jest z Wami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 20 Listopada 2019 Autor Share Napisano 20 Listopada 2019 Będzie w przyszłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 21 Listopada 2019 Autor Share Napisano 21 Listopada 2019 Dziś półtorej godziny zeszło mi na pracach przy wieży. Co ciekawe najmniejsze elementy montowało mi się łatwiej niż w T-80B. Zdecydowałem się na jeden otwarty właz, co by nadać innego wyglądu. Z kadłubem montaż na sucho. Moim zdaniem akurat armata jest średniej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Listopada 2019 Share Napisano 22 Listopada 2019 Jeżeli masz zastrzeżenia co do zestawowej lufy to są dostępne metalowe, można wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 22 Listopada 2019 Share Napisano 22 Listopada 2019 Nie rób tych kolaży, nic na nich nie widać. Wiem, że wyglądają fajnie, ale nie chodzi w warsztacie o to żeby były super ekstra dizajnerskie foty, tylko takie które przedstawia proces budowy w szczegółach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 22 Listopada 2019 Autor Share Napisano 22 Listopada 2019 Ok postaram się bez kolaży. Metalowa lufa nie do końca współgra z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 22 Listopada 2019 Autor Share Napisano 22 Listopada 2019 Postęp prac nad wieżą 1/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 22 Listopada 2019 Autor Share Napisano 22 Listopada 2019 Wieża 2/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 22 Listopada 2019 Autor Share Napisano 22 Listopada 2019 (edytowane) I spasowanie z kadłubem na sucho Edytowane 22 Listopada 2019 przez czolgista86pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 22 Listopada 2019 Share Napisano 22 Listopada 2019 Jeśli możesz, wykadruj zdjęcia, bo 80 % to ta czerwona, oczo..... podkładka. Zmień ją na np. biały karton. Podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 22 Listopada 2019 Autor Share Napisano 22 Listopada 2019 Układ jezdny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 22 Listopada 2019 Autor Share Napisano 22 Listopada 2019 Poprawione zdjęcia wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Listopada 2019 Share Napisano 22 Listopada 2019 O co chodzi z niewspółgraniem metalowej lufy z modelem? Przecież i tak malujesz, więc rodzaju materiału nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 22 Listopada 2019 Autor Share Napisano 22 Listopada 2019 (edytowane) W zestawowej jest taki mały element łączący lufę z reflektorem. Metalowa nie ma właśnie takiego elementu. To ten przed kołnierzem : Edytowane 22 Listopada 2019 przez czolgista86pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 22 Listopada 2019 Share Napisano 22 Listopada 2019 To może by go tak po prostu odciąć skalpelem od plastikowej lufy i przeszczepić do metalowej? To nie jest zbyt skomplikowana operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 22 Listopada 2019 Autor Share Napisano 22 Listopada 2019 Tak ogólnie nastawiam się na budowę prosto z pudła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 22 Listopada 2019 Share Napisano 22 Listopada 2019 (edytowane) Co do zdjęć: cytując Goethego: "Więcej światła!" - i skierowane z przodu, jeśli nie możesz dać źródeł z obu stron, a nie z boku i z tyłu - front elementów zupełnie nieczytelny. Ponadto - jeśli zdjęcie wyszło nieostre - powtórz je, po co je publikować? Ale zmiana tła - zdecydowanie na plus. 28 minut temu, czolgista86pl napisał: Tak ogólnie nastawiam się na budowę prosto z pudła. Ale linie podziału i miejsca odcięcia od ramek mimo wszystko zamierzasz usunąć? (lufa, uchwyty na wieży) Edytowane 22 Listopada 2019 przez kryspacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czolgista86pl Napisano 22 Listopada 2019 Autor Share Napisano 22 Listopada 2019 Tak zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 22 Listopada 2019 Share Napisano 22 Listopada 2019 5 minut temu, czolgista86pl napisał: Tak zamierzam. Co do światła - ja sam używam totalnie prymitywnego stanowiska - dwie lampki biurkowe, żarówki po 8-9 zł , 1000lm, białe neutralne 4000K (choć większość poleca 5200-5400K) skierowane z przodu z obu stron, i białe tło z tyłu - zawinięty brystol stanowiący podłoże i plecy "planu zdjęciowego"- doświetla i rozprasza ci cień. Nawet fotografując komórką będziesz miał wtedy większe szanse na prawidłowe ustawienie ostrości na fotografowanym obiekcie. Cała inwestycja to 2 żarówki i arkusz brystolu za 4 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 22 Listopada 2019 Share Napisano 22 Listopada 2019 1 godzinę temu, kryspacz napisał: Co do światła - ja sam używam totalnie prymitywnego stanowiska - dwie lampki biurkowe, żarówki po 8-9 zł , 1000lm, białe neutralne 4000K (choć większość poleca 5200-5400K) skierowane z przodu z obu stron, i białe tło z tyłu - zawinięty brystol stanowiący podłoże i plecy "planu zdjęciowego"- doświetla i rozprasza ci cień. Nawet fotografując komórką będziesz miał wtedy większe szanse na prawidłowe ustawienie ostrości na fotografowanym obiekcie. Cała inwestycja to 2 żarówki i arkusz brystolu za 4 zł. Czy to jest ta rada co poniżej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi