abtb Napisano 30 Listopada 2019 Share Napisano 30 Listopada 2019 Witam Dziś wrzucam na "pożarcie" dwie kolejne Avie. Tym razem w malowaniu trochę mniej militarnym. Modele zostały zrobione z zestawów Kp (EV-11) i Revella (OK-BYD). Zestawy składliwe aczkolwiek Revell jest już dobrze "wyjeżdżony" - osłona kabiny zdecydowanie do poprawy. Mi wyszła jak wyszła, da się przeżyć. Malowane Pactrami (RLM 02, RLM 66, RLM 74, RLM 75) oraz Valedżo - (scarlet), wykończenie półmatem Gunze C, kichy rubber black od Tamki. Lufencje i pitoty toczone przez Mastera Avia C-10-11 (jedenasty zbudowany (złożony) płatowiec w Czechosłowacji), "EV-11" Avia C-10-4, ( czwarty płatowiec zbudowany (złożony) w Czechosłowacji), "OK-BYD" Jako ciekawostkę dodam, że z zestawu Kp nr KOV72052 "wydoiłem" kalki do końca i zlepiłem trzy Avie: EV-11, V-9 oraz OK-BYD I tak się jakoś uzbierało: Jeszcze trzy () i będzie finito w temacie Można 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 30 Listopada 2019 Share Napisano 30 Listopada 2019 Ładne jeszcze jedna i 5 widzę w następnym roku na babarybie Tomku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Listopada 2019 Share Napisano 30 Listopada 2019 Godzinę temu, abtb napisał: "wydoiłem" kalki do końca i zlepiłem trzy Avie Dobrze, że wrzuciłeś zdjęcie grupowe, bo pomyślałbym, że po zrobieniu jednej, przemalowywałeś model, nakładałeś kalki... i tak 3 razy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Listopada 2019 Share Napisano 30 Listopada 2019 Ładnie bardzo ładnie.Fajna gromadka.Czekamy na resztę stada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Listopada 2019 Autor Share Napisano 30 Listopada 2019 2 minuty temu, Grzes napisał: pomyślałbym, że po zrobieniu jednej, przemalowywałeś model, nakładałeś kalki... i tak 3 razy... Tak też mi się zdarza przed po przed po przed po Zabawa świetna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Listopada 2019 Share Napisano 30 Listopada 2019 No pamiętam i wiem, że na takie zabawy Cię stać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 Bardzo dobre te Avie. Podobają się świetna praca jak zawsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 Bardzo zacne te Avie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 Bardzo ładne Avie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 1 Grudnia 2019 Share Napisano 1 Grudnia 2019 Cudowne uwielbiam te maszyny w czechosłowackim wydaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2019 Dzięki za opinie chłopaki. Cieszę się tym bardziej, że lotnictwo Czechosłowacji po II WŚ to temat mocno niszowy i chyba niezbyt lubiany przez modelarzy. W dniu 30.11.2019 o 17:40, Bengal napisał: jeszcze jedna Będą TRZY W dniu 30.11.2019 o 18:50, Xmen napisał: Czekamy na resztę stada. Do Babaryby postaram się ogarnąć całe stadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 2 Grudnia 2019 Share Napisano 2 Grudnia 2019 Miałem na myśli galerię na forum.Na Babarybie ich nie obejżę bo mnie nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2019 16 minut temu, Xmen napisał: Miałem na myśli galerię na forum. Galeria na forum będzie na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Grudnia 2019 Share Napisano 2 Grudnia 2019 Pytanie do fachowców - kto używał tej odmiany czechosłowackich kokard? W dniu 30.11.2019 o 17:17, abtb napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2019 1 minutę temu, Grzes napisał: kto używał tej odmiany czechosłowackich kokard? "Bezpecnostni letectvo" Security Air Force (BL) to nazwa jednostki policji lotniczej, która istniała w latach 1945–1950 w Czechosłowacji. [1] Poprzednikiem departamentu były w latach 1935–1939 patrole powietrzne żandarmerii, a następcą stała się Eskadra Bezpieczeństwa. Flota lotnicza sił powietrznych składała się głównie z niemieckich samolotów przechwyconych podczas wojny, a także samolotów, które Czechosłowacja otrzymała w prezencie od zwycięskich mocarstw [11]. Były to głównie lekkie samoloty kurierskie, myśliwskie, transportowe i komunikacyjne [11] Pierwszymi samolotami, które otrzymały siły powietrzne, były dwie maszyny K-65A i S-99. W celu ochrony czechosłowackiej przestrzeni powietrznej służyły myśliwce S-99, S-97 i S-89. Do szkolenia pilotów wykorzystano głównie CS-99, CS-199 i CS-95. Inne używane samoloty to maszyny K-63, K-65A, K-68, K-74, K-75, C-2B, C-104 i C-106. Do transportu osób i materiałów wykorzystano samolot transportowy Air Force D-44, D-47 i jedną maszynę D-52. Od 1946 r. Pierwszy śmigłowiec VR-1 służył w lotnictwie tako rzecze wiki w języku czechosłowackim ( za tłumaczenie translatorem googla nie odpowiadam ) Trochę bardziej dziwi to: czyli okrągły znak. Powinien być też trójkątny ale: Samolot latał pierwotnie z okrągłym a następnie przemalowano na trójkątny (po wprowadzeniu do stosowania na samolotach BL) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Grudnia 2019 Share Napisano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Dzięki za wyczerpującą odpowiedź No właśnie ten EV-11 z okrągłym znakiem jest mylący, stąd moje pytanie. Bo przecież współczesna policja w Czechach też ma kokardę trójkatną Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2019 12 minut temu, Grzes napisał: No właśnie ten EV-11 z okrągłym znakiem jest mylący, stąd moje pytanie. Przecież Kolega wie, że w tej chwili "wrzucenie" czegokolwiek na forum bez stosownego "podkładu historyczno - fotgraficznego" to narażanie się na falę i pożarcie. A "widelec" co niektórzy na forum mają nad wyraz ostry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi