Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1:48

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, mirage3 napisał:

image.jpeg.fd6558e1ab7f6b82bd73a726137d4074.jpeg

Ciekawe, czy wydadzą całą rodzinę, choć znając ICM, pewnie tak 🤔

I to akurat chwilę po tym, jak kupiłem żywiczną konwersję CMK do Academy, żeby wyrzeźbić AH-6J... to chyba jedno z modelarskich praw Murphy'ego 😅

21 minut temu, Wojtu204 napisał:

Ciekawe, czy wydadzą całą rodzinę, choć znając ICM, pewnie tak 🤔

I to akurat chwilę po tym, jak kupiłem żywiczną konwersję CMK do Academy, żeby wyrzeźbić AH-6J... to chyba jedno z modelarskich praw Murphy'ego 😅

Zasadniczo to model i konwersję mam już dłuższą chwilę ale nowy model też mile widziany. Tym bardziej, że jak wspomniałeś temat rozwojowy.

17 godzin temu, mirage3 napisał:

SUFA od GWH pierwszy "in-box" :arrow:  F-16I Sufa

Patrzac na historie  chinskich modeli to mocno wygląda na to, że to  poprawiony Kinetic. Powiela jego błędy w liniach i podziałach. Za to na zdjęciach chyba widać, że jako pierwszy model  ma prawidłowo podniesione o 2 stopnie przednie klapy - tak ma F-16 na ziemii. Pytanie czy poprawili wlot powietrza bo ten z Kinetica jest wyraźnie za płaski i za mały w przektoju. No ale to drobiazg, zawsze można wsadzić zagłuszkę 😉

Edytowane przez Qz9

11 godzin temu, Wojtu204 napisał:

I teraz mam dylemat - Sufa Gold od Kinetica, czy GWH 🤔

Gdy przymkniemy oczy na wspominane na forum wady Kinetica, to same wypraski wyglądają wręcz rewelacyjnie jak dla mnie. 

GWH na tych pierwszych zdjęciach wygląda tak... 🤔 umiarkowanie. Już wiem skąd ta niewygórowana cena 😁

Jakby Kinetic był lepszy merytorycznie to byłby to świetny zestaw, nawet ten uskok paneli na kadłubie na żywo tak nie razi, a tak, to jest to świetny zestaw dla tych, co kątów zaklinowania klap na postoju nie liczą  😁   

Godzinę temu, arhtus napisał:

Gdy przymkniemy oczy na wspominane na forum wady Kinetica, to same wypraski wyglądają wręcz rewelacyjnie jak dla mnie. 

GWH na tych pierwszych zdjęciach wygląda tak... 🤔 umiarkowanie. Już wiem skąd ta niewygórowana cena 😁

Jakby Kinetic był lepszy merytorycznie to byłby to świetny zestaw, nawet ten uskok paneli na kadłubie na żywo tak nie razi, a tak, to jest to świetny zestaw dla tych, co kątów zaklinowania klap na postoju nie liczą  😁   

Pytanie jak zrobili Sufę w Kineticu? Ktoś to widział? Bo akurat części w GWH zrobili pod Sufę jak np wlot powietrza z wielkimi panelami po bokach itp.  Czy w kineticu będą tylko dodatkowe  ramki z częściami do doklejenia czy jakaś większa ingerencja? Zbiorniki  konforemne dadzą w nowej wersji?

No Sufy od Kinetica nie widziałem jeszcze 😄 wyraziłem tylko opinię o ogólnym odczuciu jak wyglądają moim zdaniem wypraski w porównaniu. 

Znając życie, Kinetic pewnie wykorzysta maksymalnie już dostępne wypraski, więc "stare" błędy merytoryczne zostaną, a i pewnie dołoży jakieś nowe (wypraski i błędy) . 

Edytowane przez arhtus

W dniu 18.11.2025 o 17:28, barszczo napisał:

Nowości Edwarda na styczeń 2026: czyli Avia S-199 z wypukłą, odsuwaną owiewką,  P-51B z owiewką birdcage jako Weekend i wraca Fw-190A-8 w edycji Profi Pack. Tymczasem Avia:

002.jpg.e02bb411284d7977f026bb7873147dd6.jpg

003.thumb.jpg.90e96f8fad1f10b17a3d9f2d3424db4d.jpg

wygląd pudełka 

imjxnZtoFas-J4QMg_tl4g00fmKNrMHsQRUaUsgfM65IW7sv731Iz7t3Tzgg-Lve-6o8rTV8eXEiPn_MbxcWnLaK.jpg

W dniu 18.11.2025 o 17:28, barszczo napisał:

Nowości Edwarda na styczeń 2026: czyli Avia S-199 z wypukłą, odsuwaną owiewką,  P-51B z owiewką birdcage jako Weekend i wraca Fw-190A-8 w edycji Profi Pack. Tymczasem Avia:

002.jpg.e02bb411284d7977f026bb7873147dd6.jpg

003.thumb.jpg.90e96f8fad1f10b17a3d9f2d3424db4d.jpg

wygląd pudełka 

imjxnZtoFas-J4QMg_tl4g00fmKNrMHsQRUaUsgfM65IW7sv731Iz7t3Tzgg-Lve-6o8rTV8eXEiPn_MbxcWnLaK.jpg

Edytowane przez Cypis

Taka IMHO ciekawostka zobaczcie jak wygląda połączenie garbu z kadłubem na kabiną. Zrobili to dokładnie odwrotnie jak Kinetic i wygląd to tak jakby nie planowali standardowego F-16D bez garbu, ciekawe.

image.thumb.jpeg.3b32717666bb4e586e9dd3974040a2ee.jpeg

image.thumb.jpeg.b5e66bc29106e1db5743b665ace836f2.jpeg

Edytowane przez mirage3

No prosze cię, wali kinetikiem na kilometr. 

A co do nieprzewidywania wersji bez garbu to samo podcięcia  w garbie o tym świadcczy - szpachlowanie tego z jakąś wkłądką byłoby upierdliwe 😉

Edit: No i oczywista oczywistość: jedyny nowy model F-16 w 48 z górnym kadłubem w jednym kawałku. Jeśli chcą zrobić jakąkolwiek inna wersję muszą mieć po prostu inną całą wypraskę ( B z tego nie da się zrobić) chyba ze sie okaże że mają duży wymienny moduł z kadłubem w całości w tej formie. Bo coś tak dziwnie ta linia podziału na skrzydle przy kadłubie wygląda ale to trzeba by od spodu rzucić okiem … 😎

Edytowane przez Qz9

Chyba jeszce nie było:

KEP Models

Mig-9 w 3 skalach  (72/48/32) się ukazał. Model który zapowiadał wieki temu Mars Models, nawet malowanie ze zbrodniarzem na ogonie jest:

IHRUYVdZfI8.jpg

gxwz9d95Bc.jpg

ERD4hf7RP6w.jpg

yZ6kJV_flgY.jpg

Edytowane przez Qz9
  • Like 1

W ramach obsikiwania terytorium Kniaź napisał, że w Edku zrobią Spitfire Mk.XII i Mk.XIV :) co prawda jako poboczny  temat  po zrobieniu pięciu wersji Mk.VIII i Mk.IX  w 32 i pewnie przed 2030 nie zdążą ale zawsze. Griffony zaklepane! Niech nikt inny nie odważy się myśleć o ich wypuszczeniu (w 32 też mają być). Podobno w tym roku ma być MiG-15 a potem jeszcze Bis i dwumiejscowy(Hybrid) i jeszcze dodatkowe części dla czechosłowackich mutantów.

Edytowane przez Qz9

Zapowiedziany dziewięć lat temu Baltimore od SH powoli się materializuje. Jak tak dalej pójdzie, to ICM ich wyprzedzi:

IMG_1691.JPG.f188f63590a77c6ed5461666b66ce90e.JPG

IMG_1693.JPG.4d4485e26df518b2c7ebd507638bea71.JPG

IMG_1694.JPG.d5c8f9664c5db02429af53efd67a8796.JPG

IMG_1695.JPG.a058516db3678cf2d366d97773450bc2.JPG

A wspomniane ICM proponuje torpedowego Hampdena:

ICM48353-1.jpg.92824cb63da473bf680277046db43a67.jpg

Edytowane przez barszczo
  • Like 1

15 godzin temu, barszczo napisał:

Zapowiedziany dziewięć lat temu Baltimore od SH powoli się materializuje. 

Ostatnio o nim sobie przypomniałem, priorytetu to raczej u nich nie ma, chodziarz ja czekam, ciekawe kiedy He-177 dowiozą, bo kolejne informacje o nim podają z taką sama częstotliwością .