Moses Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Jak to w przypadku modeli Tamiya, absolutne klocki. Po wycięciu częsci z ramki i sprawdzenia pasowania na sucho, pomalowałem wszystko czarnym Surfacerem 1200. Następnie pomalowałem farbą Model Masterem 1740 oraz Tamiya Nato Black. Detale podmalowałem farbami akrylowymi, po czym wydobyłem detale suchym pędzlem. Przed wykonaiem Washa, powierzchnie zabezpieczyłem półmatową farbą bezbarwną Tamiya Semi Gloss). Na szarych powierzniach użyłem washa Brown Blue for Panzer Grey Vechicles od AK Interactivena czarnych powierzchniach natomaiast użyłem washa Stone Gray od Ammo. Elementy czarne wykończyłem matowym Varnishem akrylowym od vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Mam ten model w 1:48. Chętnie popatrzę na relację z budowy. Z ciekawości zapytam jakie malowanie wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2019 W dniu 12.12.2019 o 13:58, eLCe napisał: Mam ten model w 1:48. Chętnie popatrzę na relację z budowy. Z ciekawości zapytam jakie malowanie wybrałeś? Będę robił VMF(AW)-115 Kadłub sklejony, wszystko pasuje doskonale, a szpachli potrzeba minimalne ilości. Postanowiłem nie malować kanałów wlotowych oraz scianki wraz z wentylatorem, gdyż zamierzam zakryć wloty powietrza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2019 (edytowane) CZĘŚĆ 3 MALOWANIE - PRESHADING Inspiracją do preshadingu był artykuł o malowaniu z F4U Marcina Ciepierskiego. Temat ciekawy gdyż nie opiera się na losowych szlaczkach marmurkach itp, tylko na próbie odtworzenia faktury i szczegołów prawdziwej maszyny. Jemu to wyszło, u mnie, pierwsze koty za płoty Edytowane 21 Grudnia 2019 przez Moses 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 21 Grudnia 2019 Share Napisano 21 Grudnia 2019 Wygląda to naprawdę bardzo dobrze. Świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2019 2 godziny temu, rudy0007 napisał: Wygląda to naprawdę bardzo dobrze. Świetna robota Nie mówmy Hop zanim nie powiemy Hip, jeszcze baza do położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2019 Trzy dni świąt pozwoliły na kokretne przysiądniecie i pomalowie kolorami bazowaymi modelu. Do namalowania kamuflażu charakterystycznego dla maszyn marynarki wojennej z przłomu lat 60tych i 70tych użyłem farb Gunze H. Na dole malowałem po całości kolorem H316 White (FS17875) na górze natomaist górę pomalowałem kolorem H315 Gray (FS16440). Postanowiłem nie robić walwaysów oraz panelu przciw słonecznego przed wiatrochronem nakładanych z kalkomanii, tylko je malować. Zrobiłem to kolorem Aircraft Gray H57. Osłonę radaru oraz osłonę antyny na szczycie usterzenia pionowego, pomalowałem Tamiyowskim Nato Black . Srebrne krawędzie natarcia to Matte Aluminium z Serii Extremem Metal od AK. Na koniec czerwonym od Humbrola (H90) namalowałem ostrzeżenie na wlotach powietrza (obawiam się że kalkomania nie da rady się tam dobrze ułożyć, przez co efekt końcowy będzie nie zadowalający) 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 No jestem pod wrażeniem kreseczek preshadingu. Równiutkie, powtarzalne - niezła robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2020 W dniu 29.12.2019 o 00:01, sebastain napisał: No jestem pod wrażeniem kreseczek preshadingu. Równiutkie, powtarzalne - niezła robota! To jest właśnie urok Blackbasingu Tymczasem kalkomanie. Miałem małe obawy co do kładzenia kalek od Tamiya, ale wszystko poszło ok, wspomagałem sie płynem Mark Fit Strong 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Września 2020 Autor Share Napisano 8 Września 2020 Jak to mawiają, za drugim razem jest szybciej Przez wypadek przy washowaniu musiałem zmyć całe malowanie i czekać pół roku aż dystrybutor Tamiya dostarczy nowy zestaw kalkomanii. Kilka miesięcy temu wreszcie dotarły, więc mogę wrócić do tematu. Ford pomalowany we wcześniejszej konwencji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 8 Września 2020 Share Napisano 8 Września 2020 Godzinę temu, Moses napisał: Przez wypadek przy washowaniu musiałem zmyć całe malowanie... Masz zdrowie ! Ale wygląda to nieźle Sledze postępy i po skończeniu Tomcata prawdopodobnie zasilę lotnictwo forumowej piechoty morskiej dopiero co zakupionym Harrierem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 8 Września 2020 Autor Share Napisano 8 Września 2020 NIestety nie było wyjścia. Mimo pokrycia modelu GX100 wash wżarł mi się w farbę, próby reanimacji niestety nie powiodły się więc.... jestem w tym miejscu w którym jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Września 2020 Autor Share Napisano 13 Września 2020 Popracowałem nad brzuchem Forda. W ruch poszedł Oilbrusher Starship Filth oraz Panel Liner Light Gray z zestawu do maszyn USN/USMC. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Września 2020 Autor Share Napisano 14 Września 2020 Po brzuchu, przyszedł czas na urozmaicenie górnych powierzchni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Września 2020 Autor Share Napisano 22 Września 2020 (edytowane) Trzeba kończyc Edytowane 22 Września 2020 przez Moses 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Września 2020 Share Napisano 23 Września 2020 (edytowane) Edytowane 23 Września 2020 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 Bardzo mi sie podoba. Ślicznie go pomalowałeś !!! . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 24 Września 2020 Share Napisano 24 Września 2020 (edytowane) Model wyszedł zacny, a jeszcze podpytam, gdzie kupiłeś tą konkretnie podstawkę, na której prezentujesz model na warsztacie? Edytowane 24 Września 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Września 2020 Autor Share Napisano 24 Września 2020 Pozostaje mi nic innego jak zaprosić do galerii 41 minut temu, arhtus napisał: Model wyszedł zacny, a jeszcze podpytam, gdzie kupiłeś tą konkretnie podstawkę, na której prezentujesz model na warsztacie? Stojak kupowałem na facebooku https://www.facebook.com/groups/gieldamodelarska/permalink/3168405136583107 Widzę jednak że ma już w ofercie podstawki innego typu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi