Marudek Napisano 15 Grudnia 2019 Share Napisano 15 Grudnia 2019 Hej, Ja też wreszcie skończyłem swojego Focke-Wulfa. Dawno temu dostałem od kolegi model Platz. Pojawienie się Waszych modeli na forum zmobilizowało mnie żebym wreszcie coś z nim zrobił In-Box: Jak widać zostało mi jeszcze kilka opcji malowania. Wybrałem Czrwoną 1. Do kokpitu dodałem boczne konsole i tablicę przyrządów oraz foto-trawione pasy Brengun. Potem poszło z górki: Przynajmniej do czasu aż ułamałem rurkę pitota Potem przyszedł czas na malowanie, z któym pewnie nie poradziłbym sobie gdyby nie porady kolegi Jonathana. Jeszcze raz wielkie dzięki! Początkowo spód pomalowałem na czerwono z zamiarem nałożenia kalkomanii z białymi paskami. Niestety okazało się że kalki Platz w ogóle nie reagują na Micro Sol... Dlatego zmyłem czerwoną farbę i pomalowałem spód na biało. Potem zamaskowałem pasy taśmą Aizu i psiknąłem czerwoną farbą. Dało to taki efekt: W międzyczasie zainspirowany tym rysunkiem wykonałem podstawkę Gotowy model wygląda tak: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Grudnia 2019 Share Napisano 15 Grudnia 2019 Lufy skrzydłowych działek wypadałoby pomalować jakiś gunmetalem . A samolocik całkiem przyzwoity. Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 16 Grudnia 2019 Share Napisano 16 Grudnia 2019 Co się stało ze skrzydełkiem, wygląda jakby odklejone przy kadłubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2019 Hej, Dzięki za uwagi. Działka przemaluję, ale tego skrzydła już pewnie nie da rady poprawić. Klej musiał puścić przy zmywaniu spodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 16 Grudnia 2019 Share Napisano 16 Grudnia 2019 Piotrek , malujesz Vallejo abo innymi akrylami? Dodaj flow improver ,będziesz miał większą kontrolę nad aerografem. A najlepiej zacznij używać śmierdzieli gunze albo MRP czy też nowe AK. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 16 Grudnia 2019 Share Napisano 16 Grudnia 2019 Przede wszystkim brakuje zdjęcia z jednogroszówką lub zapałką Bardzo miło popatrzeć na galerie kolejnych 144-ek Mam nadzieję, że ja wkrótce też coś pokażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2019 Hej, Faktycznie zapomniałem o fotce z groszówką Cały czas próbóję poprawić swoje malowanie. Dlatego zmyłem z modelu całe pierwsze podejście. Psiknąłem wtedy model własnymi mieszaninami z farb Tamiya które akurat miałem. Ale to była porażka, więc drugie podejście było już z dedykowanymi kolorami z palety Gunze. Niestety znowu zmywałem spód żeby pomalować białe pasy. Potem miałem problem ze srebrzeniem kalek. Najpierw użyłem lakieru satynowego Bilmodel ale kalki Platz na nim się srebrzą więc zdjąłem co się dało i psiknąłem glossem Vallejo i po nałożeniu kalek z powrotem - matem Vallejo. W sumie tymi lakierami najlepiej mi się maluje pod i na kalki. Jestem pewien, że gdybym nie zmywał farb z modelu tyle razy to na pewno efekt byłby lepszy. No i taki będzie w kolejnym moim samolocie w 144. Właśnie dlatego ograniczam wkład własny do minimum żeby ćwiczyć malowanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Havoc Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Bardzo fajna praca. Pewnie dostanę nagrodę złotej łopaty za ożywianie tego tematu, ale muszę zapytać. Jak została wykonana podstawka? Z czego drzewka i podłoże, wszystko super się komponuje co nie jest takie proste w 1/144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Fajna Dora :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 A tak właściwie to czemu miało służyć malowanie spodów samolodów w te czerwone barwy? Łopatologiczna podpowiedź dla własnej obrony przeciwlotniczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Havoc Napisano 22 Grudnia 2020 Share Napisano 22 Grudnia 2020 Z tego co się orientuję, to dokładnie o to chodziło, szybka identyfikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 W dniu 19.12.2020 o 13:55, Havoc napisał: Bardzo fajna praca. Pewnie dostanę nagrodę złotej łopaty za ożywianie tego tematu, ale muszę zapytać. Jak została wykonana podstawka? Z czego drzewka i podłoże, wszystko super się komponuje co nie jest takie proste w 1/144. Hej Havoc, Przepraszam, że odpowiadam dopiero teraz, ale od bardzo dawna tu nie zaglądałem. Po prostu nie było czasu... Drzewka zrobiłem z gałązek jakiegoś krzaka, który rośnie pod blokiem. Mam tego całą wiecheć która suszy się w piwnicy. Na to posypka klejona lakierem do włosów. Ziemia to suszone fusy od kawy i różne rodzaje trawy elektrostatycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi