sebastain Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 "Przypadkiem" trafiłem na ten model. Więc mogę rozpocząć kolekcję samolotów z Aeroklubu Kujawskiego. Co prawda nie czuję się na siłach podjąć tematu Wilgi z A-modelu, czy Jak-12 ale Zlinka powinienem ogarnąć. Mam zdjęcia tego samolotu po remoncie, chyba chwilę przez sprzedażą do grupy "żelazny". 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 Ogarniesz zapewne szybciej niż Antka A Wilga z Antymodelu nie taka straszna jak się człowiek przyłoży i przymknie oko 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 11 minut temu, Artek82 napisał: Antymodelu Stanowczo protestuję! Amodel to jest typowa kwintesencja Modelarstwa - porzeźbić, poszpachlować, poryć, poszlifować i wystrugać kawał ładnego samolotu (lub śmigłowca) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted January 22, 2020 Author Share Posted January 22, 2020 Godzinę temu, abtb napisał: Stanowczo protestuję! Amodel to jest typowa kwintesencja Modelarstwa - porzeźbić, poszpachlować, poryć, poszlifować i wystrugać kawał ładnego samolotu (lub śmigłowca) Tyle samo pracy, co wystruganie z drewna... Tyle, że drewno jest tańsze Z tego, co czytałem, ten zlinek to też jakiś shortrun. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Na pewno muszę dostrugać zaczep do holowania szybowców Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 28 minut temu, sebastain napisał: Tyle samo pracy, co wystruganie z drewna... Tyle, że drewno jest tańsze A napisz proszę ile modeli zrobiłeś z Amodelu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted January 22, 2020 Author Share Posted January 22, 2020 1 minutę temu, Grzes napisał: A napisz proszę ile modeli zrobiłeś z Amodelu? To takie pytanie retoryczne? Znaczy, mam sprawdzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 Ciekawy temat. Jaka-12 z Amodelu ogarniesz bez większych problemów, jak na tą firmę składa się go dobrze. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted January 22, 2020 Author Share Posted January 22, 2020 14 minut temu, mig napisał: Ciekawy temat. Jaka-12 z Amodelu ogarniesz bez większych problemów, jak na tą firmę składa się go dobrze. Tak, już patrzyłem na niego. Trzeba skrzydła mu wystrugać, bo Amodel robi Jaka-12A z trapezowymi skrzydłami, a ja chciałbym Jaka-12M z prostokątnymi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 7 godzin temu, Grzes napisał: A napisz proszę ile modeli zrobiłeś z Amodelu? Niezły warsztat, zaczyna się od przesłuchiwania 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 To ja odrobinę podtrzymam dyskusję w warsztacie 15 godzin temu, Grzes napisał: A napisz proszę ile modeli zrobiłeś z Amodelu? Zrobiłem 7 (słownie: siedem) i 3 (słownie: trzy) w budowie i 4 (słownie: cztery) na magazynie. Galerie wszystkich zrobionych dostępne w dziale lotniczym, wyrywkowe fotki w portfolio. Nawet jeden ma SZACHOWNICE, ale "po staremu", więc nie wiem czy się kwalifikuje Przeszedłem weryfikację? 16 godzin temu, sebastain napisał: Na pewno muszę dostrugać zaczep do holowania szybowców Z drewna? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 2 minuty temu, abtb napisał: Nawet jeden ma SZACHOWNICE, ale "po staremu", więc nie wiem czy się kwalifikuje O szachownicy już pisaliśmy i ustalone, że te, jak to nazywasz stare są prawidłowe. 5 minut temu, abtb napisał: Przeszedłem weryfikację? Nie wiem, bo takowej nie prowadzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 8 minut temu, Grzes napisał: ustalone, że te, jak to nazywasz stare są prawidłowe. Ale nie wszyscy o tym wiedzą 11 minut temu, Grzes napisał: Nie wiem, bo takowej nie prowadzę Faktycznie, to w innym dziale "sąd kapturowy" decydował o tym, czy ktoś jest "Modelarz - nie modelarz (zlepiacz/sklejacz) Dobra, dość tego. Wątek rozkręcony. Pytanie zasadniczo istotne - model będzie prosto z pudła czy też raczej szykować się na dogłębną przebudowę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekAlice Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 Ale temu Zlinku to się kadłub przekrzywił... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted January 23, 2020 Author Share Posted January 23, 2020 (edited) Cytat Faktycznie, to w innym dziale "sąd kapturowy" decydował o tym, czy ktoś jest "Modelarz - nie modelarz (zlepiacz/sklejacz) Ja nie jestem jeszcze zweryfikowany. Kiedy następne posiedzenie? 2 godziny temu, abtb napisał: Dobra, dość tego. Wątek rozkręcony. Pytanie zasadniczo istotne - model będzie prosto z pudła czy też raczej szykować się na dogłębną przebudowę? Bezokolicznik "szykować" może sugerować, że chcesz pomóc Na początku wiosny będę w któryś weekend na Podlasiu, więc ten tego, no... Edited January 23, 2020 by sebastain Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 43 minuty temu, sebastain napisał: Ja nie jestem jeszcze zweryfikowany Nie martw się, my też czekamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted January 24, 2020 Author Share Posted January 24, 2020 (edited) Zacząłem strugać wnętrze, bo oryginalne poszycie w kabinie bardzo krzywe było. Coś tam trzeba będzie powklejać. Próbuję też znaleźć jakiś rysunek albo fotkę konstrukcji bez płótna na kadłubie. Może ma ktoś coś... byłbym wdzięczny Edited January 24, 2020 by sebastain Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rymulus Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 Rżnięcie po całości, to się nazywa dobry początek. Obserwuję i kibicuję. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted February 9, 2020 Share Posted February 9, 2020 Ja sobie AFSa spróbuję wystrugać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted February 10, 2020 Author Share Posted February 10, 2020 Ja sobie AFSa spróbuję wystrugać Bedziesz coś jeszcze dorabiał? Kabinę, silnik?Ja jeszcze trochę podszykuję do malowania P47 i dalej bede skrobał Zlinka. Znalazlem trochę zdjeć rozmontowanego i obdartego z poszycia. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 Znaczy, aż tak ambitnej dłubaniny nie przewiduję. Tylko przeróbka płatowca do wersji AFS czyli, skróciłem kadłub między silnikiem a skrzydłem, uciachałem końce skrzydeł, wypiłowałem otwory pod podwozie, trzeba zamaskować klapy w skrzydłach i wytrasować dodatkowe lotki, dorobić i dopasować oprofilowanie przejścia kadłub-skrzydło. Już widzę że muszę zmienić lewą połówkę obudowy silnika bo egzemplarz który chce wykonać nie miał tzw. daszka nad linia zawiasów. Statecznik pionowy trzeba poprawić i oszklenie nowe wytłoczyć bo to co jest to podebrałem ze starego Jaka-15. Po dopiłowaniu i oszlifowaniu w miarę pasuje wymiarami i kształtem. Reszta dodatkowej dłubaniny wyjdzie w praniu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abtb Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 1 godzinę temu, Artek82 napisał: Tylko przeróbka płatowca do wersji AFS czyli, skróciłem kadłub między silnikiem a skrzydłem, uciachałem końce skrzydeł, wypiłowałem otwory pod podwozie, trzeba zamaskować klapy w skrzydłach i wytrasować dodatkowe lotki, dorobić i dopasować oprofilowanie przejścia kadłub-skrzydło. Już widzę że muszę zmienić lewą połówkę obudowy silnika bo egzemplarz który chce wykonać nie miał tzw. daszka nad linia zawiasów. Statecznik pionowy trzeba poprawić i oszklenie nowe wytłoczyć bo to co jest to podebrałem ze starego Jaka-15. Po dopiłowaniu i oszlifowaniu w miarę pasuje wymiarami i kształtem. Reszta dodatkowej dłubaniny wyjdzie w praniu Faktycznie, ambicji w przerabianiu to ja tu żadnej nie dostrzegam Takie , nazwałbym to, "pływanie po wierzchu" 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 I to mnie wystarczy Ja mu tam przeglądu w silniku nie będę robił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebastain Posted February 11, 2020 Author Share Posted February 11, 2020 (edited) 2 godziny temu, Artek82 napisał: Znaczy, aż tak ambitnej dłubaniny nie przewiduję. Tylko przeróbka płatowca do wersji AFS czyli, skróciłem kadłub między silnikiem a skrzydłem, uciachałem końce skrzydeł, wypiłowałem otwory pod podwozie, trzeba zamaskować klapy w skrzydłach i wytrasować dodatkowe lotki, dorobić i dopasować oprofilowanie przejścia kadłub-skrzydło. Już widzę że muszę zmienić lewą połówkę obudowy silnika bo egzemplarz który chce wykonać nie miał tzw. daszka nad linia zawiasów. Statecznik pionowy trzeba poprawić i oszklenie nowe wytłoczyć bo to co jest to podebrałem ze starego Jaka-15. Po dopiłowaniu i oszlifowaniu w miarę pasuje wymiarami i kształtem. Reszta dodatkowej dłubaniny wyjdzie w praniu No prosto z pudła toto nie będzie! Tłoczyłeś już owiewki? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Ta moja od zlinka też jest najsłabszym elementem. Edited February 11, 2020 by sebastain Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted February 11, 2020 Share Posted February 11, 2020 2 minuty temu, sebastain napisał: Tłoczyłeś już owiewki? Było kilka prób z efektami raz lepszymi raz gorszymi. Wszystko metoda prób i błędów z doskoku w wolnych chwilach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artek82 Posted February 12, 2020 Share Posted February 12, 2020 Takie cuś znalazłem, może się przyda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts