sebastain Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 "Przypadkiem" trafiłem na ten model. Więc mogę rozpocząć kolekcję samolotów z Aeroklubu Kujawskiego. Co prawda nie czuję się na siłach podjąć tematu Wilgi z A-modelu, czy Jak-12 ale Zlinka powinienem ogarnąć. Mam zdjęcia tego samolotu po remoncie, chyba chwilę przez sprzedażą do grupy "żelazny". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Ogarniesz zapewne szybciej niż Antka A Wilga z Antymodelu nie taka straszna jak się człowiek przyłoży i przymknie oko 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 11 minut temu, Artek82 napisał: Antymodelu Stanowczo protestuję! Amodel to jest typowa kwintesencja Modelarstwa - porzeźbić, poszpachlować, poryć, poszlifować i wystrugać kawał ładnego samolotu (lub śmigłowca) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2020 Godzinę temu, abtb napisał: Stanowczo protestuję! Amodel to jest typowa kwintesencja Modelarstwa - porzeźbić, poszpachlować, poryć, poszlifować i wystrugać kawał ładnego samolotu (lub śmigłowca) Tyle samo pracy, co wystruganie z drewna... Tyle, że drewno jest tańsze Z tego, co czytałem, ten zlinek to też jakiś shortrun. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Na pewno muszę dostrugać zaczep do holowania szybowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 28 minut temu, sebastain napisał: Tyle samo pracy, co wystruganie z drewna... Tyle, że drewno jest tańsze A napisz proszę ile modeli zrobiłeś z Amodelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2020 1 minutę temu, Grzes napisał: A napisz proszę ile modeli zrobiłeś z Amodelu? To takie pytanie retoryczne? Znaczy, mam sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Ciekawy temat. Jaka-12 z Amodelu ogarniesz bez większych problemów, jak na tą firmę składa się go dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2020 14 minut temu, mig napisał: Ciekawy temat. Jaka-12 z Amodelu ogarniesz bez większych problemów, jak na tą firmę składa się go dobrze. Tak, już patrzyłem na niego. Trzeba skrzydła mu wystrugać, bo Amodel robi Jaka-12A z trapezowymi skrzydłami, a ja chciałbym Jaka-12M z prostokątnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 7 godzin temu, Grzes napisał: A napisz proszę ile modeli zrobiłeś z Amodelu? Niezły warsztat, zaczyna się od przesłuchiwania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 To ja odrobinę podtrzymam dyskusję w warsztacie 15 godzin temu, Grzes napisał: A napisz proszę ile modeli zrobiłeś z Amodelu? Zrobiłem 7 (słownie: siedem) i 3 (słownie: trzy) w budowie i 4 (słownie: cztery) na magazynie. Galerie wszystkich zrobionych dostępne w dziale lotniczym, wyrywkowe fotki w portfolio. Nawet jeden ma SZACHOWNICE, ale "po staremu", więc nie wiem czy się kwalifikuje Przeszedłem weryfikację? 16 godzin temu, sebastain napisał: Na pewno muszę dostrugać zaczep do holowania szybowców Z drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 2 minuty temu, abtb napisał: Nawet jeden ma SZACHOWNICE, ale "po staremu", więc nie wiem czy się kwalifikuje O szachownicy już pisaliśmy i ustalone, że te, jak to nazywasz stare są prawidłowe. 5 minut temu, abtb napisał: Przeszedłem weryfikację? Nie wiem, bo takowej nie prowadzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 8 minut temu, Grzes napisał: ustalone, że te, jak to nazywasz stare są prawidłowe. Ale nie wszyscy o tym wiedzą 11 minut temu, Grzes napisał: Nie wiem, bo takowej nie prowadzę Faktycznie, to w innym dziale "sąd kapturowy" decydował o tym, czy ktoś jest "Modelarz - nie modelarz (zlepiacz/sklejacz) Dobra, dość tego. Wątek rozkręcony. Pytanie zasadniczo istotne - model będzie prosto z pudła czy też raczej szykować się na dogłębną przebudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 Ale temu Zlinku to się kadłub przekrzywił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Cytat Faktycznie, to w innym dziale "sąd kapturowy" decydował o tym, czy ktoś jest "Modelarz - nie modelarz (zlepiacz/sklejacz) Ja nie jestem jeszcze zweryfikowany. Kiedy następne posiedzenie? 2 godziny temu, abtb napisał: Dobra, dość tego. Wątek rozkręcony. Pytanie zasadniczo istotne - model będzie prosto z pudła czy też raczej szykować się na dogłębną przebudowę? Bezokolicznik "szykować" może sugerować, że chcesz pomóc Na początku wiosny będę w któryś weekend na Podlasiu, więc ten tego, no... Edytowane 23 Stycznia 2020 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 43 minuty temu, sebastain napisał: Ja nie jestem jeszcze zweryfikowany Nie martw się, my też czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 24 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2020 (edytowane) Zacząłem strugać wnętrze, bo oryginalne poszycie w kabinie bardzo krzywe było. Coś tam trzeba będzie powklejać. Próbuję też znaleźć jakiś rysunek albo fotkę konstrukcji bez płótna na kadłubie. Może ma ktoś coś... byłbym wdzięczny Edytowane 24 Stycznia 2020 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 24 Stycznia 2020 Share Napisano 24 Stycznia 2020 Rżnięcie po całości, to się nazywa dobry początek. Obserwuję i kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Lutego 2020 Share Napisano 9 Lutego 2020 Ja sobie AFSa spróbuję wystrugać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 10 Lutego 2020 Autor Share Napisano 10 Lutego 2020 Ja sobie AFSa spróbuję wystrugać Bedziesz coś jeszcze dorabiał? Kabinę, silnik?Ja jeszcze trochę podszykuję do malowania P47 i dalej bede skrobał Zlinka. Znalazlem trochę zdjeć rozmontowanego i obdartego z poszycia. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Lutego 2020 Share Napisano 11 Lutego 2020 Znaczy, aż tak ambitnej dłubaniny nie przewiduję. Tylko przeróbka płatowca do wersji AFS czyli, skróciłem kadłub między silnikiem a skrzydłem, uciachałem końce skrzydeł, wypiłowałem otwory pod podwozie, trzeba zamaskować klapy w skrzydłach i wytrasować dodatkowe lotki, dorobić i dopasować oprofilowanie przejścia kadłub-skrzydło. Już widzę że muszę zmienić lewą połówkę obudowy silnika bo egzemplarz który chce wykonać nie miał tzw. daszka nad linia zawiasów. Statecznik pionowy trzeba poprawić i oszklenie nowe wytłoczyć bo to co jest to podebrałem ze starego Jaka-15. Po dopiłowaniu i oszlifowaniu w miarę pasuje wymiarami i kształtem. Reszta dodatkowej dłubaniny wyjdzie w praniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Lutego 2020 Share Napisano 11 Lutego 2020 1 godzinę temu, Artek82 napisał: Tylko przeróbka płatowca do wersji AFS czyli, skróciłem kadłub między silnikiem a skrzydłem, uciachałem końce skrzydeł, wypiłowałem otwory pod podwozie, trzeba zamaskować klapy w skrzydłach i wytrasować dodatkowe lotki, dorobić i dopasować oprofilowanie przejścia kadłub-skrzydło. Już widzę że muszę zmienić lewą połówkę obudowy silnika bo egzemplarz który chce wykonać nie miał tzw. daszka nad linia zawiasów. Statecznik pionowy trzeba poprawić i oszklenie nowe wytłoczyć bo to co jest to podebrałem ze starego Jaka-15. Po dopiłowaniu i oszlifowaniu w miarę pasuje wymiarami i kształtem. Reszta dodatkowej dłubaniny wyjdzie w praniu Faktycznie, ambicji w przerabianiu to ja tu żadnej nie dostrzegam Takie , nazwałbym to, "pływanie po wierzchu" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Lutego 2020 Share Napisano 11 Lutego 2020 I to mnie wystarczy Ja mu tam przeglądu w silniku nie będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 11 Lutego 2020 Autor Share Napisano 11 Lutego 2020 (edytowane) 2 godziny temu, Artek82 napisał: Znaczy, aż tak ambitnej dłubaniny nie przewiduję. Tylko przeróbka płatowca do wersji AFS czyli, skróciłem kadłub między silnikiem a skrzydłem, uciachałem końce skrzydeł, wypiłowałem otwory pod podwozie, trzeba zamaskować klapy w skrzydłach i wytrasować dodatkowe lotki, dorobić i dopasować oprofilowanie przejścia kadłub-skrzydło. Już widzę że muszę zmienić lewą połówkę obudowy silnika bo egzemplarz który chce wykonać nie miał tzw. daszka nad linia zawiasów. Statecznik pionowy trzeba poprawić i oszklenie nowe wytłoczyć bo to co jest to podebrałem ze starego Jaka-15. Po dopiłowaniu i oszlifowaniu w miarę pasuje wymiarami i kształtem. Reszta dodatkowej dłubaniny wyjdzie w praniu No prosto z pudła toto nie będzie! Tłoczyłeś już owiewki? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Ta moja od zlinka też jest najsłabszym elementem. Edytowane 11 Lutego 2020 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Lutego 2020 Share Napisano 11 Lutego 2020 2 minuty temu, sebastain napisał: Tłoczyłeś już owiewki? Było kilka prób z efektami raz lepszymi raz gorszymi. Wszystko metoda prób i błędów z doskoku w wolnych chwilach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Lutego 2020 Share Napisano 12 Lutego 2020 Takie cuś znalazłem, może się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi