Cypis Napisano Niedziela o 13:48 Share Napisano Niedziela o 13:48 5 minut temu, Grzes napisał: @Cypis zerknij kilka postów wyżej, Kopernik wrzucił zbliżenie. nadrabiam zaległości w czytaniu wątku i do odpowiedzi Kopernika jeszcze nie dotarłem , a odpowiedź nasunęła mi się od razu , bo sam miałem takie kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Niedziela o 15:08 Share Napisano Niedziela o 15:08 Godzinę temu, Cypis napisał: żeby w PRL-u móc kupować modele kartonowe w kiosku Ruchu mogłeś : 1. przy pomocy rodziców założyć tzw. teczkę i tam odkładano dla Ciebie MM (niestety nie zawsze kioskarze chcieli to robić) 2. mieć zaprzyjaźnioną kioskarkę lub kioskarza (tabliczka czekolady Wedel potrafiła zdziałać w tym temacie cuda na miesiące) 3. Mieć na przeciwko domu , miejską rozdzielnię prasy razem z zapleczem administracyjnym między innymi z małym wewnętrznym stanowiskiem sprzedaży prasy. Strażnikowi mówiło się , że idę do mamy (chociaż mama pracowała na drugim końcu miasta). Minusem , było to , że czasami pani w punkcie(jak miała zły dzień) dociekała , czy mam prawo tam przebywać i kupować , ale zakup gazety codziennej lub jakiegoś tygodnika + MM często załagadzał sytuację. U mnie pkt 2. Tą zaprzyjaźnioną kioskarką była moja mama. Nawet nie musiałem myśleć o tabliczce czekolady. Ło rety jak mi koledzy zazdrościli. Nawet czasami mojemu najlepszemu kumplowi (pozdro Irek) udało się załatwić jakiś model jak przyszły dwa MM do kiosku. Pamietam jak mu wręczyłem model potrójny 2/1974 z 3 modelami NieuportXVII MoraneL i FokkerE-III, jakich dostał wypieków na twarzy. Ech to były czasy, teraz chyba już mało kto podchodzi do tych spraw z takimi emocjami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Niedziela o 15:11 Share Napisano Niedziela o 15:11 (edytowane) Godzinę temu, Cypis napisał: 1. przy pomocy rodziców założyć tzw. teczkę i tam odkładano dla Ciebie MM (niestety nie zawsze kioskarze chcieli to robić) 2. mieć zaprzyjaźnioną kioskarkę lub kioskarza (tabliczka czekolady Wedel potrafiła zdziałać w tym temacie cuda na miesiące) 3. Mieć na przeciwko domu , miejską rozdzielnię 1. - Mi się nigdy nie udało. Jak piszesz - teczki były często "zajęte" i trzeba było czekać w kolejce aby się jakaś zwolniła. Bo do kiosku przychodziły raptem 3 MM i tylko jeden mógł trafić do teczki. 2. Owszem, to w pewnym momencie było głównym moim źródłem MM. Koleżanka z podstawówki miała mamę kioskarkę i nawiązałem w tym celu romantyczną relację Z koleżanką oczywiście 3. Dobre, ale mało kogo dotyczyło. Był jeszcze jeden sposób. Dowiedzieć się od kioskarzy kiedy spodziewaja się kolejnej dostawy i w odpowiednim czasie robić rundę po kioskach w dzielnicy. Nie gwarantowało sukcesu, ale kilka razy udało mi się złowić atrakcyjniejszy numer. Jednym z nich był "ORP Orzeł" w 1973 roku bodajże. Edytowane Niedziela o 15:14 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Niedziela o 15:11 Share Napisano Niedziela o 15:11 (edytowane) ... Edytowane Niedziela o 15:12 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Niedziela o 15:12 Share Napisano Niedziela o 15:12 (edytowane) ... Edytowane Niedziela o 15:12 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano Niedziela o 16:34 Autor Share Napisano Niedziela o 16:34 Niewiele się zmieniło. Dziś, na wystawach, chłopaki też wzdychają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Poniedziałek o 09:06 Share Napisano Poniedziałek o 09:06 Najlepsza byla prenumerata na poczcie z 12zaplaconych numeròw dostalem dwa... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Poniedziałek o 13:00 Share Napisano Poniedziałek o 13:00 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: Najlepsza byla prenumerata na poczcie z 12zaplaconych numeròw dostalem dwa... to możesz jeszcze dochodzić swoich praw , niech Tobie doślą te zaległe 10 numerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano Poniedziałek o 17:18 Share Napisano Poniedziałek o 17:18 No... taki zaległy reprincik niespodzianka jako reparacje od Redakcji z straty moralne sprzed 40-50lat. Faktem jest, że WALKA była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Poniedziałek o 18:18 Share Napisano Poniedziałek o 18:18 Teraz tylko jednego MM szukam - nocnego Po-2 z roku chyba 1973 pierwszy jaki zdobylem i zbudowalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 18:21 Share Napisano Poniedziałek o 18:21 2 minuty temu, BRAVO112 napisał: Teraz tylko jednego MM szukam - nocnego Po-2 z roku chyba 1973 Kurde! Ja go widziałem niedawno... tylko gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano Poniedziałek o 18:28 Share Napisano Poniedziałek o 18:28 6 minut temu, Grzes napisał: Kurde! Ja go widziałem niedawno... tylko gdzie Jest na znanym portalu aukcyjnym za 150 złociszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 18:38 Share Napisano Poniedziałek o 18:38 8 minut temu, Slawek_26869 napisał: na znanym portalu aukcyjnym pisz normalnie, a nie w telewizyjnej nowomowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano Poniedziałek o 19:43 Share Napisano Poniedziałek o 19:43 Godzinę temu, Grzes napisał: pisz normalnie, a nie w telewizyjnej nowomowie Grezesiu przepraszam, zachowałem się jak g....rz, więcej nie będę Następnym razem napiszę normalnie z zaznaczeniem: "Post zawiera lokowanie produktu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 20:05 Share Napisano Poniedziałek o 20:05 16 minut temu, Slawek_26869 napisał: zachowałem się jak g....rz eee tam, nie było tak źle 16 minut temu, Slawek_26869 napisał: więcej nie będę 16 minut temu, Slawek_26869 napisał: napiszę normalnie z zaznaczeniem: "Post zawiera lokowanie produktu" Jakoś niezrozumiale mi to zabrzmiało... Jeśli ma być normalnie, to bez tego dopisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witox Napisano Poniedziałek o 20:42 Share Napisano Poniedziałek o 20:42 W dniu 25.01.2026 o 13:41, HKK napisał: Swoją drogą nomenklatura jest trochę demonizowana. Owszem, była warstwą uprzywilejowaną, ale były grupy znacznie bardziej uprzywilejowane finansowo. Chociażby tzw. prywaciarze, bogatsi rolnicy (!), marynarze itd. Oni nie musieli mieć poza tym specjalnych przywilejów, bo mogli sobie kupować luksusy w Pewex-ie. Dotyczy to też zakupów modelarskich. Mogłeś być synem dyrektora kombinatu na prowincji i nie mieć łatwego dostępu modeli bo najbliższa CSH była za daleko. Pomijając już samą samą kwestę kasty towarzyszy z nomenklatury, to wizja prywaciarzy i bogatych rolników (kułaków ) zaopatrujących się masowo we wszelkie luksusy w Pewex-ach jest zdecydowanie przesadzona. Poza tym prywaciarz prywaciarzowi nierówny. Był nim zarówno właściciel jakiegoś małego warsztatu szewskiego, który mógł wyciągać tylko nieco więcej niż dobrze zarabiający robotnik, jak i gość zatrudniający kilku pracowników i tłukący jakieś poszukiwane elementy z plastiku, faktycznie mający spore jak na tamte czasy dochody. W każdym razie nawet jak ktoś był szczęściarzem i zarabiał 10 razy więcej niż robotnik to po przeliczeniu po czarnorynkowym kursie dawało to coś koło 200 DM. Pewexy były tylko w większych miastach, a możliwość kupna gdzieś zachodnich modeli z "prywatnego" importu praktycznie tylko w tych największych. Zaś wyjazd za żelazną granicę na zakupy dla ogromnej większości Polaków pozostawał jedynie w sferze marzeń. 10 godzin temu, BRAVO112 napisał: Najlepsza byla prenumerata na poczcie z 12zaplaconych numeròw dostalem dwa... O ile pamiętam to prenumeraty można było wykupić tylko w końcu poprzedniego roku i tylko na niektórych pocztach, które też miały swoje limity ilościowe. No i było ryzyko, że ktoś jednak zechce go wepchnąć "na chama" do skrzynki pocztowej. MM w latach 80-tych złapał duże opóźnienie, zdaje się, że w pewnym momencie było to ponad pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 21:14 Share Napisano Poniedziałek o 21:14 25 minut temu, witox napisał: MM w latach 80-tych złapał duże opóźnienie, zdaje się, że w pewnym momencie było to ponad pół roku. Tak było! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pezetinz Napisano Poniedziałek o 22:01 Share Napisano Poniedziałek o 22:01 45 minut temu, Grzes napisał: Tak było! Teraz mają lepsze wyniki - w tej chwili w sprzedaży jest numer 4-5-6-2024. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Poniedziałek o 22:09 Share Napisano Poniedziałek o 22:09 Co do modeli ze zgniłego zachodu , to czasami można było je nabyć w komisach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Poniedziałek o 23:04 Share Napisano Poniedziałek o 23:04 Godzinę temu, pezetinz napisał: w tej chwili w sprzedaży jest numer 4-5-6-2024. Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wówczas dla nadrobienia czasu też często wychodziły numery podwójne (a może też i potrójne?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Poniedziałek o 23:42 Share Napisano Poniedziałek o 23:42 (edytowane) 38 minut temu, Grzes napisał: Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale wówczas dla nadrobienia czasu też często wychodziły numery podwójne (a może też i potrójne?). w latach 70-tych i 80-tych to raczej były numery pojedyncze , tylko jeden-dwa były podwójne . tutaj jest spis wszystkich MM do 2000 roku https://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=5005 Edytowane Poniedziałek o 23:43 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 00:15 Share Napisano Wtorek o 00:15 O dzięki. Coś tam pamiętałem W 1988 i 1990 były aż po 4 numery podwójne. Takie numery zawsze były rozczarowaniem (zwłaszcza jak numer tematycznie poza moim zainteresowaniem) bo oznaczały, że w następnym miesiącu w kiosku nie będzie Małego Modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano Wtorek o 08:00 Share Napisano Wtorek o 08:00 Pamiętam jak na końcu lat 80-tych opóźnienie było tak duże, że w 1989 wydano tylko 4 numery z postanowieniem że "ale teraz to już będzie na czas!". Jak już szedł numer podwójny, to z reguły było tam tyle klejenia, że rzeczywiście przez miesiąc modelarz by się nie wyrobił - co oczywiście mogło być smutną wiadomością dla modelarza, któremu akurat temat "nie podszedł" - ale umówmy się, wielu z nas było wtedy tak napalonych, że wzięlibyśmy na warsztat "wszystko co po szynach leciało". Bardzo podobną rozmowę miałem z kioskarzem (tak, jeszcze kilku zostało!) kupując "Dreadnaughta" kilka dni temu - nie żebym miał go jakoś na dniach kleić, chciałem wspomóc polski przemysł. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Wtorek o 08:22 Share Napisano Wtorek o 08:22 Ale i tak wydajemy najlepsze modele kartonowe na świecie A odnosnie znanego portalu-najlepiej dzialaja filtry : wpiszesz maly Modelarzt Po-2 i dostaniesz wszystko zaproponowane tylko nie Po-2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Wtorek o 09:05 Share Napisano Wtorek o 09:05 ten portal to e-bay, olx, allegro, czy jakiś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi