Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, jmx62 napisał:

Z książek Wacława Króla brakuje mi "Mój Spitfire WX-L". No ale nie dam ponad stówę za książkę którą kiedyś już czytałem tylko po to żeby zbierała kurz na biblioteczce.

Nowe wydanie z 2017 r nosi już tytuł "Mój Spitfire" i wg adnotacji na stronie tytułowej jest "pełną wersją" wojennych wspomnień autora. 

image.thumb.png.6c6ae122f2b85349c461d1b713e7e00f.png

Ebook na woblink-u kosztuje niecałe 20 PLN

Napisano (edytowane)
5 minut temu, jmx62 napisał:

Ale to jest ebook a mi chodzi o klasyczną wersję papierową.

Ale maruda... 😉

Przecież chciałeś tanio i żeby Ci się nie kurzyło na półce.

A tam jest jednak rzeczywiście więcej wspomnień niż w poprzedniej wersji z tego co pamiętam. Np opisy podbojów miłosnych Pana Wacka (nomen omen)  

Edytowane przez HKK
  • Haha 2

8 godzin temu, jmx62 napisał:

A ja aktualnie katuję chyba już trzeci raz "trylogię" Króla "Walczyłem pod...". 

"... niebem Francji" czy "... niebem Londynu"?

Z Króla mam jeszcze "Polskie dywizjony lotnicze w Wielkiej Brytanii", "Polskie skrzydła w inwazji kontynentu", "Lotnicy z pod znaku poznańskiego kruka" i parę Tygrysków.

PS. Też wolę papierowe wydania.

• Like 1

Mam "fsyskie csy", aktualnie Wacek popija szampana na południu Francji.

Pisałem wcześniej brakuje mi tylko "WX-L".

• Like 1

To ja dodam jeszcze taką ciekawostkę wydawniczą, którą posiadam. Treść merytoryczna w porównaniu z dzisiejszą wiedzą, jakby tu powiedzieć, nie powala, ale jest w tej książce taki unikalny duch czasów. Zobaczcie rok wydania.

RAF kontra LUFTWAFFE-1.png

RAF kontra LUFTWAFFE-2.png

• Like 2
  • Thanks 1

30 minut temu, Radzio65 napisał:

RAF kontra LUFTWAFFE-2.png

A wrzuć proszę kilka ilustracji, którymi chwalą się już na wstępie

Napisano (edytowane)

Jeszcze jedna fajna publikacja, znana wszystkim, ale znowu data, a ilustracje są rzeczywiście z drzeworytów Arcta ...

Okładka jest bez jakiekolwiek grafiki więc być może nie jest oryginalna, ale też ma "dziesiąt"lat.

Mam kilka takich "perełek" i wszystkie kupione przez internet w antykwariatach, za na prawdę "psie" pieniądze czyli 5, 7, 10 złotych (piętnaście-dwadzieścia lat temu, ale to i tak był bezcen).

Messer w sloncu 1.png

Messer w sloncu 2.png

Messer w sloncu 3.png

Edytowane przez Radzio65
  • Like 3
  • Thanks 1

Jakby ktoś nie czytał tej książki, a miałby opcję dorwania gdzieś, to bardzo polecam. Książka napisana w formie pamiętnika/kroniki , z olbrzymią dozą świetnego humoru ( w dużej mierze czarnego, ale cóż, takie czasy były), można się obśmiać zdrowo. Autor jest również jednym z bohaterów innej historii, a mianowicie książek "Żądło Genowefy" i "L jak Lucy".  "Obyś żył w ciekawych czasach" to dla mnie wyjątkowa książka.

Obys zyl 1.png

Obys zyl.png

• Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, Radzio65 napisał:

"Obyś żył w ciekawych czasach" to dla mnie wyjątkowa książka.

Kiedyś długo jej szukałęm i bez skutku. Wygląda na to, że poza paroma wydaniami w PRL już nigdy nie była wznawiana.

Ale udało mi się ją znaleźć do ściągnięcia tutaj:

https://pbc.gda.pl/dlibra/publication/89637/edition/82101?language=en 

• Like 1