Grzes Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 5 minut temu, jmx62 napisał: czy rzeczywiście jakiś Sikorek latał w LOT? Nie no, weź... Zadam inne pytanie - czy w ogóle LOT miał kiedykolwiek jakieś swoje śmigłowce? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 ??? Nigdy nie zgłębiałem tematu sprzętu LOT-u. Wiedziałem od zawsze o Antonich, Tutkach, Iłach, później Boeingach czy Embraerach ale była to wiedza ogólna pozyskana przy okazji, gdzieś tam w prasie czy TV. Jakoś tak średnio mnie to interesowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 19 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: Nie no, weź... Zadam inne pytanie - czy w ogóle LOT miał kiedykolwiek jakieś swoje śmigłowce? W barwach LOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 aaaa, wiedziałem że ktoś da się podpuścić... Na zdjęciu nie widać dość istotnego szczegółu, który zasłania jeden pan: Numer taktyczny śmigłowca. Pielgrzymkę zabezpieczało wojsko. Załogę przebrano w mundury LOTu, a śmigłowce przemalowano w barwy LOT, by nie poszedł przekaz, że państwo (a zwłaszcza wojsko) wspiera wizytę papieża w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 17 minut temu, Grzes napisał: Numer taktyczny śmigłowca. Nie, to 627 śmigłowiec Mi-8 we flocie LOTu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Podobno w wojsku trawę na zielono malowali to ze śmigłowcem by sobie nie poradzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 A jaką miał rejestrację CYWILNĄ ten, ponoć, LOTowski śmigłowiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 19 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Godzinę temu, Grzes napisał: aaaa, wiedziałem że ktoś da się podpuścić... Na zdjęciu nie widać dość istotnego szczegółu, który zasłania jeden pan: Numer taktyczny śmigłowca. Pielgrzymkę zabezpieczało wojsko. Załogę przebrano w mundury LOTu, a śmigłowce przemalowano w barwy LOT, by nie poszedł przekaz, że państwo (a zwłaszcza wojsko) wspiera wizytę papieża w Polsce. Niestety, nikt nie dał się podpuścić ! Napisałem "w barwach LOT" a nie "na stanie LOT" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 19 Kwietnia 2023 a ja nabyłem z czystego sentymentu, tak wiem- inne pudełko niż powinno być- ale jakoś strasznie wrył mi się ten obrazek z katalogu Airfixa w pamięć tak więc mam go. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Kwietnia 2023 Share Napisano 20 Kwietnia 2023 Ile kosztował taki Viking? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 20 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 20 Kwietnia 2023 12£ z wysyłką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Kwietnia 2023 Share Napisano 20 Kwietnia 2023 13 godzin temu, kopernik napisał: nikt nie dał się podpuścić ! Napisałem "w barwach LOT" a nie "na stanie LOT" Znaczy to ja się dałem podpuścić... "Złapał Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trzyma" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 20 Kwietnia 2023 Share Napisano 20 Kwietnia 2023 17 godzin temu, Grzes napisał: Nie no, weź... Zadam inne pytanie - czy w ogóle LOT miał kiedykolwiek jakieś swoje śmigłowce? Nigdy. To zawsze było wojsko. 16 godzin temu, jmx62 napisał: ??? Nigdy nie zgłębiałem tematu sprzętu LOT-u. Wiedziałem od zawsze o Antonich, Tutkach, Iłach, później Boeingach czy Embraerach ale była to wiedza ogólna pozyskana przy okazji, gdzieś tam w prasie czy TV. Jakoś tak średnio mnie to interesowało. LOT miał na pewno Pipera Senecę, ale nie mogę nigdzie znaleźć jego zdjęć. Ale poznałem pilota, który na niej latał, stąd wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 20 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2023 22 godziny temu, jmx62 napisał: ??? Nigdy nie zgłębiałem tematu sprzętu LOT-u. Wiedziałem od zawsze o Antonich, Tutkach, Iłach, później Boeingach czy Embraerach ale była to wiedza ogólna pozyskana przy okazji, gdzieś tam w prasie czy TV. Jakoś tak średnio mnie to interesowało. W czasach PRL LOT miał w stajni też zachodnie maszyny : Vickers V- 804 Viscount; Convair CV-240; SNCASE SE-161.1 Languedoc B-2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Kwietnia 2023 Share Napisano 20 Kwietnia 2023 2 godziny temu, kopernik napisał: W czasach PRL LOT miał w stajni też zachodnie maszyny : Vickers V- 804 Viscount; Convair CV-240; SNCASE SE-161.1 Languedoc B-2 I wylizingowanego jednego DC-8. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Kwietnia 2023 Share Napisano 20 Kwietnia 2023 3 godziny temu, jmx62 napisał: I wylizingowanego jednego DC-8. Był wypożyczony od Arrow Air. Latał u nas kiedy po katastrofie w Lesie Kabackim wstrzymano loty wszystkich Iłów. Mniej więcej od sierpnia 1987, do sierpnia 1988. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 22 Kwietnia 2023 a ja upolowałem klasyk raczej każdy zna ale ten drugi to ja pierwszy raz na oczy widzę, nie macałem jeszcze ale jak dojdzie nie omieszkam pokazać co w pudełku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Jakiegoś szmatopłata pierwowojennego z ESCI miałem, chyba Camela ale nie pamietam dokladnie bo to było jeszcze przed epoką piramid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Kwietnia 2023 Share Napisano 23 Kwietnia 2023 (edytowane) 8 godzin temu, Greif napisał: ten drugi to ja pierwszy raz na oczy widzę, A mieli, mieli taką seryjkę Classic. O ile dobrze pamiętam to były dwa niemce, Fokker DVII i Albatros DIII, reszta to SE5, Camel, NIeuport 17 i Spad XIII. Fokkera to nawet Revell puszczał jakiś czas temu. Prościutkie modeliki, parę części na krzyż, wszystko na jednej ramce. Esci chyba też wydała kompilację, wszystkie w jednym pudełku. EDIT To był Flying Circus, a jak przejrzycie dalej to są wszystkie: https://boxartden.com/collections/gallery/index.php/Model-Kit-Repository/Esci/Esci-Flying-Circus-960 Generalnie fajna strona, popatrzcie na perełki w części z katalogami: https://boxartden.com/collections/gallery/index.php/Vintage-Model-Kit-Catalogs-1950-1999 Edytowane 23 Kwietnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2023 SE-5 przedstawi Greif, Ja przedstawię Albatrosa D.III 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 23 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2023 Tak na szybko znalazłem jeszcze model SPAD XIII. Zafoliowany. Mam wszystkie 5 szmatopłaty od ESCI. Fajne, tanie i proste modele, idealne do celów edukacyjnych. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 25 Kwietnia 2023 A ja dzisiaj wpadłem przy okazji do małego sklepiku-jedyny jaki jest - i za 3.99 £ nabyłem kolegę dla Se5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 25 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2023 4 godziny temu, Greif napisał: A ja dzisiaj wpadłem przy okazji do małego sklepiku-jedyny jaki jest - i za 3.99 £ nabyłem kolegę dla Se5 Oj, szasta Kolega kasą A słyszałem, od kogoś kto miał jechać do Szkocji, że tam żyją same skąpiradła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 25 Kwietnia 2023 @kopernikno żyją i pochodzą z Pakistanu większych skner w życiu nie widziałem Szkoci przy nich to szczyt rozrzutności Także nie ma to tamto ja sobie szaleje xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Maja 2023 Autor Share Napisano 5 Maja 2023 W dziale "Plac zabaw" kolega barszczo wkleił fajne zdjęcie An-12. I tak przypomniał mi marzenie 10-12 latka, które się spełniło. Dostałem dokładnie taki model na gwiazdkę !!! Jak ja się cieszyłem ! Oglądaniu, przymierzaniu nie było końca. Samo sklejanie zapewne zajęło caaały dzień . Wieżyczka w ogonku i to z ludzikiem ! Zapierało dech ! Robił w mojej armii za bombowiec i to niezniszczalny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi