letalin Posted May 25 Share Posted May 25 matchbox najlepszy, ale po prawdzie to płótno na ich Wimpy było mocno przesadzone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted May 25 Share Posted May 25 (edited) Dobrze pamiętasz. BH-E jako Wellington Mk.X Pobrane z oficjalnej strony Matchboxa matchboxkit.org Edited May 25 by jmx62 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 25 Author Share Posted May 25 (edited) Z Matchboxa była wersja Mk X, z dywizjonu 300. Czy one wszystkie były zamykane taśmą ? Edited May 25 by kopernik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
letalin Posted May 25 Share Posted May 25 tak, taśma jest na wszystkich. Pierwsze "hokejowe" też były taśmą zaklejane, ale potem był patent z zaklejanymi pudełkami i w celofanie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baas ArK Posted May 25 Share Posted May 25 (edited) Oryginał: I był wspomniany rysunkami w tomikach TBiU oraz BSP. Edited May 25 by Baas ArK 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 25 Share Posted May 25 Oryginał w nieco lepszej jakości i drugie ujęcie z tej samej sesji: 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 25 Author Share Posted May 25 Wellington jakby nówka, nie widać okopceń, obić czy otarć. Przynajmniej mina wygląda jak powinna. Widać nity, jest brudna pewnie i poobijana, może już ma jakieś nacieki ... , Można się wykazać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted May 25 Super Moderator Share Posted May 25 A ja mam pytanko, czy ktoś widział Fiata G50 w "czarnym pudełku" bo mam jakoś wątpliwości czy ten model był wydany w tej serii według scalemates przerwa w produkcji od 81 do 92 kiedy chyba wznowiono go już w nowym wydaniu ale po między nie ma nic... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted May 26 Share Posted May 26 W dniu 25.05.2023 o 19:43, letalin napisał: matchbox najlepszy,... Już kiedyś wklejałem w tym temacie ale pewnie gdzieś zaginął w boju: http://www.matchboxkits.org/ Można pooglądać sobie chyba wszystkie modele M-xa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRAVO112 Posted May 27 Share Posted May 27 jakby ktos oryginalow szukal... https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/konvolut-bausatz-1-72-matchbox/2011191137-249-1863 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 27 Author Share Posted May 27 Dziś odbył się piknik lotniczy w Dęblinie. O tym wydarzeniu troszkę jest w wątku założonym przez kolegę jmx62, https://modelwork.pl/topic/51652-piknik-lotniczy-27052023-dęblin/#comment-942333. Podobno nuda i nic ciekawego. A w Dęblinie kiedyś się działo .... 1971r i wizyta Francuzów na Mirage. Relacja z SP 29/71. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 27 Share Posted May 27 (edited) 9 minut temu, kopernik napisał: A w Dęblinie kiedyś się działo .... 1971r i wizyta Francuzów na Mirage. Za Gierka z wiadomych przyczyn, dość mocno zbliżyliśmy się z Francją. Trzeba by jeszcze przejrzeć PKFy z tego okresu, powinno coś być o tej tranzytowej wizycie. Edited May 27 by barszczo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted May 28 Super Moderator Share Posted May 28 A do mnie lądują 2 Lynx'y jak ktoś zainteresowany mogę jeden wymienić 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barszczo Posted May 28 Share Posted May 28 Wczoraj gdzieś na Alledrogo przewinął mi się Hunter w czarnym pudełku . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted May 28 Super Moderator Share Posted May 28 Ad Huntera to już mam, muszę jakiś remanent zrobić bo mam kilka dubletów i tripletów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wymysl Posted May 29 Share Posted May 29 W dniu 23.05.2023 o 19:10, Slawek_26869 napisał: I to jest dobra wiadomość, co prawda nie jest to póki co mój przedział czasowy, ale informacja godna rozważenia gdyż samolocik bardzo przyjemny . Ma Kolega może jakieś dokłądniejsze dane lub namiar na nie? Wpis w ASN https://aviation-safety.net/wikibase/57993 Notka w "International Herald Tribune" https://archive.org/stream/InternationalHeraldTribune1973FranceEnglish/Jul 17 1973%2C International Herald Tribune%2C %2328150%2C France (en)_djvu.txt Film z wrakiem https://www.britishpathe.com/asset/219885/ Wydaje mi się, że widziałem gdzieś kiedyś opis całego zdarzenia, ale teraz nie mogę ani wygooglać, ani znaleźć u siebie na dysku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wymysl Posted May 29 Share Posted May 29 W dniu 27.05.2023 o 23:22, kopernik napisał: Dziś odbył się piknik lotniczy w Dęblinie. O tym wydarzeniu troszkę jest w wątku założonym przez kolegę jmx62, https://modelwork.pl/topic/51652-piknik-lotniczy-27052023-dęblin/#comment-942333. Podobno nuda i nic ciekawego. A w Dęblinie kiedyś się działo .... 1971r i wizyta Francuzów na Mirage. Relacja z SP 29/71. Wizyta była też opisana bardziej współcześnie w jednym z numerów Aeromax.pl PS. Umiecie zacytować w jednej odpowiedzi wpisy, które są na rożnych stronach wątku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
giberes Posted May 29 Share Posted May 29 Używaj plusika, a przy okazji 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 29 Author Share Posted May 29 W dniu 23.05.2023 o 14:24, Wymysl napisał: Omański samolot z zestawu to nr 412. 9 lipca 1973 na 413 został zestrzelony i zginął Michael Drybanski, syn Zygmunta Drybańskiego, jednego z dowódców dywizjonu 316. Zastanawiam się, czy taki samolot można włączyć do polskiej kolekcji, czy to już mocno naciągane ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 29 Share Posted May 29 15 minut temu, kopernik napisał: Zastanawiam się, czy taki samolot można włączyć do polskiej kolekcji, czy to już mocno naciągane ? Już gdzieś o tym pisaliśmy. Tylko gdzie... Konkluzja była taka, że każdy sobie wyznacza taką granicę w kolekcji. Jak dla mnie to zbyt naciągane, ale ktoś inny powie - polonik jak się patrzy! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wymysl Posted May 31 Share Posted May 31 W dniu 27.05.2023 o 23:30, barszczo napisał: Za Gierka z wiadomych przyczyn, dość mocno zbliżyliśmy się z Francją. Trzeba by jeszcze przejrzeć PKFy z tego okresu, powinno coś być o tej tranzytowej wizycie. To nie kwestia Gierka. Francuzi się z sowietami miziali, a Polska była po drodze. Całkiem jednak rozsądku nie stracili: samoloty miały wymontowane radary i IFF. W dniu 29.05.2023 o 15:41, Wymysl napisał: Wizyta była też opisana bardziej współcześnie w jednym z numerów Aeromax.pl W tym: Tych wizyt było więcej. W tym jest opisana z 1966r Z kolei w 1977 pierwszy raz do Moskwy leciał Normandie-Niemen W dniu 29.05.2023 o 18:00, Grzes napisał: Już gdzieś o tym pisaliśmy. Tylko gdzie... Konkluzja była taka, że każdy sobie wyznacza taką granicę w kolekcji. Jak dla mnie to zbyt naciągane, ale ktoś inny powie - polonik jak się patrzy! Każdy zainteresowania ma jakie ma, ale z terminologią się nie zgodzę. Jak pójdziesz do Muzeum Wsi Radomskiej to eksponatów nie nazywasz polonikami, bo tam wszystkie są z Polską związane. Jeśli jednak wybierzesz się do Museum Of East Anglian Life i będzie tam sierp, który babka Johna przywiozła z Polski to to będzie właśnie polonicum. Tak jest z rzeczywistymi obiektami. Z modelami trochę inaczej. Nawet jeśli Airfix wyda model Łosia, czy Iskry to w ich katalogu będzie to polonicum, bo gros oferty jest inna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzes Posted May 31 Share Posted May 31 25 minut temu, Wymysl napisał: ale z terminologią się nie zgodzę Toteż przy niej się nie upieram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopernik Posted May 31 Author Share Posted May 31 4 godziny temu, Wymysl napisał: Każdy zainteresowania ma jakie ma, ale z terminologią się nie zgodzę. Jak pójdziesz do Muzeum Wsi Radomskiej to eksponatów nie nazywasz polonikami, bo tam wszystkie są z Polską związane. Jeśli jednak wybierzesz się do Museum Of East Anglian Life i będzie tam sierp, który babka Johna przywiozła z Polski to to będzie właśnie polonicum. Tak jest z rzeczywistymi obiektami. Z modelami trochę inaczej. Nawet jeśli Airfix wyda model Łosia, czy Iskry to w ich katalogu będzie to polonicum, bo gros oferty jest inna. Polonik (z łac. polonicum, polonica) – dokument piśmienniczy (druk, rękopis), przedmiot (dzieło sztuki, pamiątka narodowa lub historyczna) lub miejsce (cmentarz)[1] pochodzenia polskiego, bądź tematycznie związane z Polską, które znajduje się w kraju lub za granicą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted June 6 Super Moderator Share Posted June 6 mój ci on 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted June 6 Share Posted June 6 Ło!!! Zacny nabytek ( i zabytek). Gratki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts