jmx62 Napisano 13 Maja 2024 Napisano 13 Maja 2024 A takiego cudaka to widzieliście? Sprzedający zagalopował się chyba bo podał że to Novo. 2 Cytuj
barszczo Napisano 13 Maja 2024 Napisano 13 Maja 2024 1 godzinę temu, jmx62 napisał: A takiego cudaka to widzieliście? Piękny . Cytuj
Grzes Napisano 14 Maja 2024 Napisano 14 Maja 2024 A mi się przypomniał taki zestaw sylwetkowych żołnierzyków. Wiem, że to niewiarygodne, ale pamiętam jak ...dzieści lat temu takie 2 czy 3 zestawy dostaliśmy w... przedszkolu Wrażenie robiły zwłaszcza pojazdy i często były boje kto się będzie tym bawił... 2 Cytuj
Endrju Napisano 14 Maja 2024 Napisano 14 Maja 2024 Godzinę temu, Grzes napisał: pamiętam jak ...dzieści lat temu takie 2 czy 3 zestawy dostaliśmy w... przedszkolu No tak. U Ciebie Przysposobienie Obronne zaczęło się dość wcześnie. 2 Cytuj
kopernik Napisano 14 Maja 2024 Autor Napisano 14 Maja 2024 (edytowane) Oj, jak widać dryfujemy w dziwną stronę. Ale co tam ! Podbiję stawkę lizakami z żołnierzykami. Dla tych co nie widzieli i nie kosztowali dodam, że figurki to kopie zachodnich zestawów 1:43, a lizak to kopia lizaka, zarówno w smaku jak i wyglądzie. Zdjęcia z netu ... Edytowane 14 Maja 2024 przez kopernik Cytuj
kopernik Napisano 14 Maja 2024 Autor Napisano 14 Maja 2024 6 minut temu, barszczo napisał: A takie cuda to chyba wszyscy mieli : Taki zestaw plus parę gier mam w przyczepie kempingowej. Z żoną gramy na wczasach, jedyny prawdziwie wolny czas .... Choć z wnukami gram w Piotrusia, Chińczyka i grzybobranie. Z 5-cio latkiem robimy kartonowe sylwetkowce i reanimujemy poobijane autka. Cytuj
Grzes Napisano 14 Maja 2024 Napisano 14 Maja 2024 3 godziny temu, kopernik napisał: Oj, jak widać dryfujemy w dziwną stronę. Zatem do modelarstwa... Takie pisemko znacie i pamiętacie? Otóż, z niego zrobiłem swój pierwszy model... I tak właśnie hartowała się stal! 5 1 Cytuj
jmx62 Napisano 14 Maja 2024 Napisano 14 Maja 2024 Przynajmniej ta "Iskra" ma prawidłowe szachownice bo dzisiaj jakby ktoś wypuścił taki model to prawdopodobnie byłyby odwrócone. A zresztą nikt nie poszedłby na tak samobójcze przedsięwzięcie, gdzie dzisiejsze dzieciaki chciałyby tak się bawić. Najważniejsze żeby był zasięg wi-fi to i jest zabawa. Cytuj
Slawek_26869 Napisano 15 Maja 2024 Napisano 15 Maja 2024 Pisemko pamiętam, ale w tym okresie to już bardziej wychowywałem się na Płomyku, Świecie Młodych i Młodym Techniku Cytuj
India Napisano 15 Maja 2024 Napisano 15 Maja 2024 A wracając do tematu Efekt dzisiejszego polowania- model z 1987 roku 2 Cytuj
India Napisano 15 Maja 2024 Napisano 15 Maja 2024 Musiałem ciut przyciąć i podzielić zdjęcia, za duża objętość. 2 Cytuj
India Napisano 15 Maja 2024 Napisano 15 Maja 2024 A serio, to druga, po Hellerowskim Caudronie 714 maszyna zachodniej produkcji, którą kleiłem ok 78 roku. I 16 miał bardziej ciemny plastik w tamtej edycji i lepsze kalki. 1 Cytuj
kopernik Napisano 15 Maja 2024 Autor Napisano 15 Maja 2024 Kolejny kartonowy sylwetkowiec ze SP (81/7) 3 Cytuj
letalin Napisano 15 Maja 2024 Napisano 15 Maja 2024 tego Spitfire miałem i gdzieś mi zaginął. 40 lat się zbierałem, żeby go skleić 1 Cytuj
kopernik Napisano 15 Maja 2024 Autor Napisano 15 Maja 2024 Godzinę temu, letalin napisał: tego Spitfire miałem i gdzieś mi zaginął. 40 lat się zbierałem, żeby go skleić No to do dzieła 1 Cytuj
barszczo Napisano 16 Maja 2024 Napisano 16 Maja 2024 No tak, modeli w sklepach nie było, a na półki trzeba było coś stawiać. Nie tylko Czaple i Jaki-1. 1 Cytuj
kopernik Napisano 16 Maja 2024 Autor Napisano 16 Maja 2024 12 godzin temu, barszczo napisał: No tak, modeli w sklepach nie było, a na półki trzeba było coś stawiać. Nie tylko Czaple i Jaki-1. Czasami był jeszcze powiew zachodu z NRD i południa z CSSR. Jednym z częstych gości na moim biurku był Mig 15 UTI z KP. W SP z 1980/4 ukazała się recenzja, która mnie wcale nie zniechęcała do tego modelu. Niedawno kupiłem z drugiej ręki przepak z KP. Wypraski te same ( nawet podstawka jest ! ) , instrukcja katastrofa a kalki to pomyłka. Dziecinniejąc na starość, mam na niego ochotę i kto wie ... 2 Cytuj
BRAVO112 Napisano 17 Maja 2024 Napisano 17 Maja 2024 o tym , ze Plastyk planowal zrobic Wilge, to nie wiedzialem Cytuj
jmx62 Napisano 17 Maja 2024 Napisano 17 Maja 2024 Bo to mogło być pobożne życzenie autora artykułu. Fakt że w tamtym czasie pan Tomasz Kowalski był autorytetem w sprawach modelarstwa. Napisał sporo porad, głównie chyba w Skrzydlatej na tematy modelarskie. Np. jak przerabiać model Jaka-1 ZTS na różne wersje czy np. Ła-7 z KP. Mikst tych dwóch modeli miał np. doprowadzić do ŁaGG-3. Cytuj
abtb Napisano 17 Maja 2024 Napisano 17 Maja 2024 Godzinę temu, BRAVO112 napisał: o tym , ze Plastyk planowal zrobic Wilge, to nie wiedzialem Godzinę temu, jmx62 napisał: Bo to mogło być pobożne życzenie autora artykułu. Nie - taki był plan. Korespondowałem kiedyś z "Plastykiem" i taką informację także uzyskałem 1 Cytuj
Wymysl Napisano 17 Maja 2024 Napisano 17 Maja 2024 16 godzin temu, kopernik napisał: Niedawno kupiłem z drugiej ręki przepak z KP. Wypraski te same ( nawet podstawka jest ! ) , instrukcja katastrofa a kalki to pomyłka. Dziecinniejąc na starość, mam na niego ochotę i kto wie ... Wczesny przepak MC. To też rarytas Jakbyś miał ochotę to z oryginalnego KP zachowały mi się kalkomanie do malowania czechosłowackiego: znaki państwowe, numery i tarcze do namalowania godeł. 1 Cytuj
kopernik Napisano 17 Maja 2024 Autor Napisano 17 Maja 2024 8 godzin temu, Wymysl napisał: Wczesny przepak MC. To też rarytas Jakbyś miał ochotę to z oryginalnego KP zachowały mi się kalkomanie do malowania czechosłowackiego: znaki państwowe, numery i tarcze do namalowania godeł. Dzięki za propozycję. Jeśli rozpocznę walkę z tą materią, to zakończę jako jakiś polski egzemplarz. Cytuj
Wymysl Napisano 17 Maja 2024 Napisano 17 Maja 2024 W dniu 16.05.2024 o 22:15, kopernik napisał: Czasami był jeszcze powiew zachodu z NRD i południa z CSSR. Jednym z częstych gości na moim biurku był Mig 15 UTI z KP. W SP z 1980/4 ukazała się recenzja, która mnie wcale nie zniechęcała do tego modelu. Niedawno kupiłem z drugiej ręki przepak z KP. Wypraski te same ( nawet podstawka jest ! ) , instrukcja katastrofa a kalki to pomyłka. Dziecinniejąc na starość, mam na niego ochotę i kto wie ... Nie przypominam sobie żebym coś takiego zaobserwował w moim modelu. Wydaje mi się, że wymiarowo "szkło" i plastik dobrze do siebie pasowały. Ale może źle pamiętam. Możesz sprawdzić? Zdjęcie mające pokazywać sklejony model - to nie tylko nie jest UTI, ale czechosłowacki 15SB w fikcyjnym polskim malowaniu. Przeróbki - UTMiGi nie miały reflektora we wlocie powietrza. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi