jmx62 Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja A takiego cudaka to widzieliście? Sprzedający zagalopował się chyba bo podał że to Novo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Maja Share Napisano 13 Maja 1 godzinę temu, jmx62 napisał: A takiego cudaka to widzieliście? Piękny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja A mi się przypomniał taki zestaw sylwetkowych żołnierzyków. Wiem, że to niewiarygodne, ale pamiętam jak ...dzieści lat temu takie 2 czy 3 zestawy dostaliśmy w... przedszkolu Wrażenie robiły zwłaszcza pojazdy i często były boje kto się będzie tym bawił... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja Godzinę temu, Grzes napisał: pamiętam jak ...dzieści lat temu takie 2 czy 3 zestawy dostaliśmy w... przedszkolu No tak. U Ciebie Przysposobienie Obronne zaczęło się dość wcześnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Maja Autor Share Napisano 14 Maja (edytowane) Oj, jak widać dryfujemy w dziwną stronę. Ale co tam ! Podbiję stawkę lizakami z żołnierzykami. Dla tych co nie widzieli i nie kosztowali dodam, że figurki to kopie zachodnich zestawów 1:43, a lizak to kopia lizaka, zarówno w smaku jak i wyglądzie. Zdjęcia z netu ... Edytowane 14 Maja przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja A takie cuda to chyba wszyscy mieli : 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Maja Autor Share Napisano 14 Maja 6 minut temu, barszczo napisał: A takie cuda to chyba wszyscy mieli : Taki zestaw plus parę gier mam w przyczepie kempingowej. Z żoną gramy na wczasach, jedyny prawdziwie wolny czas .... Choć z wnukami gram w Piotrusia, Chińczyka i grzybobranie. Z 5-cio latkiem robimy kartonowe sylwetkowce i reanimujemy poobijane autka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja 3 godziny temu, kopernik napisał: Oj, jak widać dryfujemy w dziwną stronę. Zatem do modelarstwa... Takie pisemko znacie i pamiętacie? Otóż, z niego zrobiłem swój pierwszy model... I tak właśnie hartowała się stal! 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Maja Share Napisano 14 Maja Przynajmniej ta "Iskra" ma prawidłowe szachownice bo dzisiaj jakby ktoś wypuścił taki model to prawdopodobnie byłyby odwrócone. A zresztą nikt nie poszedłby na tak samobójcze przedsięwzięcie, gdzie dzisiejsze dzieciaki chciałyby tak się bawić. Najważniejsze żeby był zasięg wi-fi to i jest zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja Pisemko pamiętam, ale w tym okresie to już bardziej wychowywałem się na Płomyku, Świecie Młodych i Młodym Techniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja A wracając do tematu Efekt dzisiejszego polowania- model z 1987 roku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja Musiałem ciut przyciąć i podzielić zdjęcia, za duża objętość. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja Najlepsza w tym zestawie jest ... podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja A serio, to druga, po Hellerowskim Caudronie 714 maszyna zachodniej produkcji, którą kleiłem ok 78 roku. I 16 miał bardziej ciemny plastik w tamtej edycji i lepsze kalki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Maja Autor Share Napisano 15 Maja Kolejny kartonowy sylwetkowiec ze SP (81/7) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja tego Spitfire miałem i gdzieś mi zaginął. 40 lat się zbierałem, żeby go skleić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Maja Autor Share Napisano 15 Maja Godzinę temu, letalin napisał: tego Spitfire miałem i gdzieś mi zaginął. 40 lat się zbierałem, żeby go skleić No to do dzieła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Maja Share Napisano 16 Maja No tak, modeli w sklepach nie było, a na półki trzeba było coś stawiać. Nie tylko Czaple i Jaki-1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Maja Autor Share Napisano 16 Maja 12 godzin temu, barszczo napisał: No tak, modeli w sklepach nie było, a na półki trzeba było coś stawiać. Nie tylko Czaple i Jaki-1. Czasami był jeszcze powiew zachodu z NRD i południa z CSSR. Jednym z częstych gości na moim biurku był Mig 15 UTI z KP. W SP z 1980/4 ukazała się recenzja, która mnie wcale nie zniechęcała do tego modelu. Niedawno kupiłem z drugiej ręki przepak z KP. Wypraski te same ( nawet podstawka jest ! ) , instrukcja katastrofa a kalki to pomyłka. Dziecinniejąc na starość, mam na niego ochotę i kto wie ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja o tym , ze Plastyk planowal zrobic Wilge, to nie wiedzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Bo to mogło być pobożne życzenie autora artykułu. Fakt że w tamtym czasie pan Tomasz Kowalski był autorytetem w sprawach modelarstwa. Napisał sporo porad, głównie chyba w Skrzydlatej na tematy modelarskie. Np. jak przerabiać model Jaka-1 ZTS na różne wersje czy np. Ła-7 z KP. Mikst tych dwóch modeli miał np. doprowadzić do ŁaGG-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja Godzinę temu, BRAVO112 napisał: o tym , ze Plastyk planowal zrobic Wilge, to nie wiedzialem Godzinę temu, jmx62 napisał: Bo to mogło być pobożne życzenie autora artykułu. Nie - taki był plan. Korespondowałem kiedyś z "Plastykiem" i taką informację także uzyskałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja 16 godzin temu, kopernik napisał: Niedawno kupiłem z drugiej ręki przepak z KP. Wypraski te same ( nawet podstawka jest ! ) , instrukcja katastrofa a kalki to pomyłka. Dziecinniejąc na starość, mam na niego ochotę i kto wie ... Wczesny przepak MC. To też rarytas Jakbyś miał ochotę to z oryginalnego KP zachowały mi się kalkomanie do malowania czechosłowackiego: znaki państwowe, numery i tarcze do namalowania godeł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Maja Autor Share Napisano 17 Maja 8 godzin temu, Wymysl napisał: Wczesny przepak MC. To też rarytas Jakbyś miał ochotę to z oryginalnego KP zachowały mi się kalkomanie do malowania czechosłowackiego: znaki państwowe, numery i tarcze do namalowania godeł. Dzięki za propozycję. Jeśli rozpocznę walkę z tą materią, to zakończę jako jakiś polski egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 17 Maja Share Napisano 17 Maja W dniu 16.05.2024 o 22:15, kopernik napisał: Czasami był jeszcze powiew zachodu z NRD i południa z CSSR. Jednym z częstych gości na moim biurku był Mig 15 UTI z KP. W SP z 1980/4 ukazała się recenzja, która mnie wcale nie zniechęcała do tego modelu. Niedawno kupiłem z drugiej ręki przepak z KP. Wypraski te same ( nawet podstawka jest ! ) , instrukcja katastrofa a kalki to pomyłka. Dziecinniejąc na starość, mam na niego ochotę i kto wie ... Nie przypominam sobie żebym coś takiego zaobserwował w moim modelu. Wydaje mi się, że wymiarowo "szkło" i plastik dobrze do siebie pasowały. Ale może źle pamiętam. Możesz sprawdzić? Zdjęcie mające pokazywać sklejony model - to nie tylko nie jest UTI, ale czechosłowacki 15SB w fikcyjnym polskim malowaniu. Przeróbki - UTMiGi nie miały reflektora we wlocie powietrza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi