Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam Państwa. Trafiłem na taki artefakt. Czy ktoś kojarzy zafoliowane modele Plastcartu? Sprzedający nie potrafił na to pytanie odpowiedzieć, widocznie nie był pierwszym właścicielem. Nie patrzcie na daty na zdjęciach.

SAM_2271.JPG

SAM_2273.JPG

W dniu 3.09.2025 o 08:48, jrf napisał:

Witam Państwa. Trafiłem na taki artefakt. Czy ktoś kojarzy zafoliowane modele Plastcartu? Sprzedający nie potrafił na to pytanie odpowiedzieć, widocznie nie był pierwszym właścicielem. Nie patrzcie na daty na zdjęciach.

SAM_2271.JPG

SAM_2273.JPG

Ja pamiętam te z CH były bez folii . Nawet na zdjęciu widać , że pieczątka jest na pudełku , a potem zostało to zafoliowane . W tamtych czasach nikt by się w takie "cuś" nie bawił. 

• Like 2

17 godzin temu, Cypis napisał:

Ja pamiętam te z CH były bez folii . Nawet na zdjęciu widać , że pieczątka jest na pudełku , a potem zostało to zafoliowane . W tamtych czasach nikt by się w takie "cuś" nie bawił. 

Mam zestawy kupowane w Polsce, ZSRS, we Francji, czy Szwecji i folia jest jak najbardziej prawidłowa w pewnym okresie. Takie dziewicze w folii są lepsze:)

Ktoś teraz miał dostęp do pakowarki , chciał zabezpieczyć i skorzystał. Ani w Polsce, ani w DDR i Czechosłowacji pakowania w folię nie miałem okazji zobaczyć w tych latach czy to Plasticardu, KP czy Smera...

A ciut obejrzałem, choćby na Skrze sporo było.

1 minutę temu, India napisał:

Ktoś teraz miał dostęp do pakowarki , chciał zabezpieczyć i skorzystał. Ani w Polsce, ani w DDR i Czechosłowacji pakowania w folię nie miałem okazji zobaczyć w tych latach czy to Plasticardu, KP czy Smera...

A ciut obejrzałem, choćby na Skrze sporo było.

Mam ponad 100 sztuk Plasticarta z epoki, z bardzo różnych źródeł i część z nich jest zafoliowana taką samą folią.   Charakterystyczne szwy, podobne starzenie się.  To  wygląda na przemysłowe pakowanie u producenta a nie przypadkowe zdarzenia.  

Mam Ił-62 kupiony w NRD w folii. Mam sprzedawane w Szwecji w folii. Z Francji i GB z Ebaya. Folia jest dość powszechna w mojej kolekcji. Jak było w polskich sklepach? Pamiętam gumkę opasującą pudełko, gdzieś za Gierka, ale później prawie nie kupowałem Plasticartów. Poza J 35, nie kupiłem żadnego w l.80-tych.

7 godzin temu, letalin napisał:

Mam zestawy kupowane w Polsce, ZSRS, we Francji, czy Szwecji i folia jest jak najbardziej prawidłowa w pewnym okresie. Takie dziewicze w folii są lepsze:)

tutaj mamy polską pieczątkę na pudełku , i na to folia . to był PRL taka opcja na 99% jest niemożliwa , 

wg twojej wersji model z DDR przychodzi w folii , w PRL jest rozpakowany z folii i nabita jest pieczątka na pudełko i znowu model jest pakowany w folię . Po chu.... , znaczy się po co , toż to są dodatkowe koszty i komplikacje dla naszej młodej socjalistycznej ojczyzny , oczywiście modele ze zgniłego zachodu , znaczy się Matchboxy były foliowane , ale fabrycznie i  na to szła metka z ceną . W CH modele były sprzedawane zza lady , ekspedientka podawała model (oczywiście oprócz tych ze zgniłego zachodu , bo one były foliowane fabrycznie) i mogłeś otworzyć pudełko i go sobie obejrzeć , a ona pilnowała żebyś czegoś ze środka nie zajumał. Tak było z Plasticardem i czechosłowackimi KP.

Edytowane przez Cypis

Plasticart miał niemieckie pieczątki, francuskie i polskie pod folią. Chociaż potem poszli w naklejki. Też pod folią. Nie chce mi się po nocy grzebać w kartonach, ale zawsze sądziłem, że pieczątki były z fabryki. Nawet nie ma polskiego "ł". 

Edytowane przez letalin

Wg mnie pieczątki Plasticartowe były oryginalnie niemieckie - brak polskich liter. Stan foli pokazywał, że trochę przeszła. Stan pudełka i kalek wskazuje na to, że model mógł być przechowywany w wilgotnej atmosferze. Albo zafoliowanie nie było zbyt szczelne albo pudło zostało zafoliowane po jakimś czasie. Pudełka spięte gumką to coś mi się śnią, niekoniecznie Plasticartowe.

• Like 1

13 godzin temu, Cypis napisał:

tutaj mamy polską pieczątkę na pudełku , i na to folia . to był PRL taka opcja na 99% jest niemożliwa , 

wg twojej wersji model z DDR przychodzi w folii , w PRL jest rozpakowany z folii i nabita jest pieczątka na pudełko i znowu model jest pakowany w folię

Jak najbardziej na 1000 procent jest możliwa i tak było. Pieczątka z ceną jest jest nabita przez producenta w NRD. Tak, w złotówkach. Identycznie było w modelach KP. Modele przychodziły w kartonach z już nabitą w Czechosłowacji ceną. Takie to były czasy, że "bratnie" kraje produkujące różne towary dla swoich, przygotowywały wszystko od a do z. Plasticart mniejsze pudełka takie jak Mi1, Draken i podobne, zabezpieczał gumką. Większe BYŁY od pewnego momentu foliowane. Pamiętam jak wykorzystywałem folię z opakowania do podklejenia od wewnątrz okien w Caravelle. 

• Like 1

1 godzinę temu, jrf napisał:

Ameryki może nie odkryję ale dla zbieraczy taki rodzynek z czasów PRL-u.

https://allegro.pl/oferta/spitfire-ix-uti-1-72-skala-model-samolotu-16354114488

Kleiłem dzieckiem będąc, ależ to był syf. Już wolałem Waku.

Tu ma bardziej realną cenę, choć i 30 zł to dużo za te niekształtne bryłki plastiku.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/zestaw-3-kolekcjonerskich-modeli-z-prl-spitfire-ix-uti-mkix-hurricane?navCategoryId=26945 

• Like 1

22 minuty temu, Hubert Kendziorek napisał:

Tu ma bardziej realną cenę, choć i 30 zł to dużo za te niekształtne bryłki plastiku.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/zestaw-3-kolekcjonerskich-modeli-z-prl-spitfire-ix-uti-mkix-hurricane?navCategoryId=26945 

Ale, kolekcjonersko ciekawa trójka

Teraz, Hubert Kendziorek napisał:

Chyba komplet?

Tak tak, mam na myśli te 3 Spitfire z aukcji

5 minut temu, Hubert Kendziorek napisał:

2 Spity i 1 Hurri

O tak, mój błąd :)

5 minut temu, Hubert Kendziorek napisał:

to wszystko co Farmtex / Lotnia modelarsko dała ludzkości od siebie

Wydaje się, że tak, choć w tym dziale to mogą znaleźć się tacy co widzieli więcej :mrgreen:

Edytowane przez Grzes

9 minut temu, Hubert Kendziorek napisał:

2 Spity i 1 Hurri :)  Miałem na myśli, że to wszystko co Farmtex / Lotnia modelarsko dała ludzkości od siebie :D  

Jeszcze ostatni ich zestaw: 

https://www.scalemates.com/kits/farmtex-na-p-51d-mustang--641182

Kopia Matchboxa w vacu.  Miały być inne w technologii vacu, ale z małymi częściami wtryskiwanymi. 

• Like 1

Do dziś nie mogę się zdecydować, czy tamte box arty były wynikiem jakiejś poronionej artystycznej idei, czy szansą dla przygotowującej się do egzaminów do liceum plastycznego siostrzenicy zastępcy dyrektora.

No nie mogę zrozumieć tego graficznego fenomenu!

https://www.scalemates.com/products/img/1/8/2/641182-16854-56-pristine.jpg

Edytowane przez greatgonzo
  • Haha 1

W przypadku "Lotni-Farmtexu" poziom artystyczny boxartu odpowiada precyzyjnie  jakości wyprasek, a ten sympatyczny obrazek  B. Wróblewskiego, współczesny produkcjom "Lotni",  krył znany i nielubiany gruz znany jeszcze z  Kobyłki.  

pzl-p-11c-1-72-zts-plastyk-182474138.jpeg

• Like 2