jmx62 Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 17 godzin temu, letalin napisał: z ICM, tym starszym z błędami. O co chodzi z tymi błędami? Nie jestem do końca w temacie a Po-2 leży w kręgu moich zainteresowań. Czy to chodzi o zestaw z nr kat. 72241 bo widzę że ma inny rozkład części w wypraskach niż np. 72244? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 2 godziny temu, jmx62 napisał: O co chodzi z tymi błędami? Nie jestem do końca w temacie a Po-2 leży w kręgu moich zainteresowań. Czy to chodzi o zestaw z nr kat. 72241 bo widzę że ma inny rozkład części w wypraskach niż np. 72244? Źle zaznaczyli żebra na górnym płacie, ma układ z pierwszych, szkolnych wersji, popełnili też błąd ze śmigłem, które się kręci w drugą stronę. Uznali, że to żenujące błędy i zrobili zupełnie nowy model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) Z tego mińskiego wynalazku ciężko będzie zrobić salonkę Berlinga bez rzeźby. Są tam części do wersji S-13 i to nie wszystkie bo nie ma choćby okapotowania na silnik. Salonka miała kabinę pilota otwartą jak typowy pociak, dalej kadłub był podniesiony i wsiadało się tam przez boczne drzwiczki. W S-13 cała nadbudowa była otwierana żeby wsadzić tam chorego na noszach. Kupa zabawy. Model wygląda jak gorszy klon KP. Nawet pudełko, tylko Focke Wulf zniknął, pewnie mu uciekli. A na Intechu już wraca z domalowana szachownicą : Edytowane 28 Maja 2021 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, letalin napisał: Źle zaznaczyli żebra na górnym płacie, ma układ z pierwszych, szkolnych wersji, popełnili też błąd ze śmigłem, które się kręci w drugą stronę. Uznali, że to żenujące błędy i zrobili zupełnie nowy model. Noooo, to super. Ale coś dokładniej wiadomo na temat tych wersji szkolnych? Bo ja właśnie konkretnie chciałem zrobić Pociaka jako szkolnego a nie bojowego, obwieszonego girlandami bomb i uzbrojonego po zęby w kaemy czy działka (aż jeden). W dziale lotniczym [1:1] w temacie Samoloty szkolne w lotnictwie polskim właśnie pytałem o szkolne Po-2/CSS-13. Interesuje mnie jakie były różnice wersji szkolnej od tych "bojowych" Edytowane 28 Maja 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) 43 minuty temu, barszczo napisał: Są tam części do wersji S-13 i to nie wszystkie bo nie ma choćby okapotowania na silnik Aż z szafy wyjąłem rzeczone zestawy... Nie masz racji. Pierścień wokół silnika sklejamy z tych dwóch części: A ja mam model Po-2 nr 72242. To jest dobry czy z błędami? Edytowane 28 Maja 2021 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 27 minut temu, Grzes napisał: Pierścień wokół silnika sklejamy z tych dwóch części A faktycznie, jest. Przeoczyłem na zdjęciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Na MojeHobby można porównać. 72242, 72243 i 72244 oparte są na tych samych wypraskach natomiast 72241 to ten z błędami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Tyle tylko, ze ten 72242 ma " blaszany " plastik - niesamowicie twardy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 3 godziny temu, jmx62 napisał: Noooo, to super. Ale coś dokładniej wiadomo na temat tych wersji szkolnych? Bo ja właśnie konkretnie chciałem zrobić Pociaka jako szkolnego a nie bojowego, obwieszonego girlandami bomb i uzbrojonego po zęby w kaemy czy działka (aż jeden). W dziale lotniczym [1:1] w temacie Samoloty szkolne w lotnictwie polskim właśnie pytałem o szkolne Po-2/CSS-13. Interesuje mnie jakie były różnice wersji szkolnej od tych "bojowych" Szkolny z początku produkcji. Ponoć zmienili konstrukcję płata gdzieś na początku lat trzydziestych. W czasie wojny i po niej pewnie już nie występowała ta wczesna odmiana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 szkoda tylko, ze nie dali tego prostego smigla zrobionego z deski. Bo z takim latal wlasnie " Krakow" i musialem odlewac i juz mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Swoją drogą ciekawie jak wyglądała by taka salonka z kasetami Bakszajewa na pływakach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Zmień lekarza bo cię oszukuje Nie, no żarty oczywiście. Widziałem gdzieś takie fotki modeli że to co było w pudełku to i na modelu. Przykładowo wszystkie bomby, rakiety, zbiorniki i inne podwieszenia co fabryka dała wszystko wisiało pod skrzydłami i do tego wszystkie naklejki z całego arkusza chociaż np. na 3-4 modele to wszystko naklejone na jednym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Maja 2021 Autor Share Napisano 28 Maja 2021 (edytowane) Chyba widziałeś mojego IŁ- 2m3 z rakietami, które strugałem z zapałekNie pamiętam, ile podwiesiłem pod skrzydło, ale na bank było bojowo. Edytowane 28 Maja 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Zwłaszcza jak się te zapałki podpaliło . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 6 godzin temu, kopernik napisał: Chyba widziałeś mojego IŁ- 2m3 z rakietami, które strugałem z zapałekNie pamiętam, ile podwiesiłem pod skrzydło, ale na bank było bojowo. No nie widziałem, gdzie mi mignął chociaż to Ił Było kiedyś takie powiedzenie wśród braci lotniczej: samolot przeleciał Migiem i Tu pokrył się Iłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 (edytowane) Materiały ze Skrzydlatej będę wrzucał częściej bo jest tego sporo, a w kolejce już czeka Letectvi a kosmonautika odnalezione w piwnicy u rodziców. W dzisiejszych materiałach ciekawostka w postaci zdjęć kokpitu P-11c sprzed remontu i plany Tempesta wydane później w osobnym wydawnictwie Skrzydlatej Polski. Kolejno numery: 18/85, 20/85, 23/85, 27/85, 31/85, 33/85, 37/85: Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Te rysunki Hurriego i Tempesta to miałem a chyba nawet jeszcze mam. Później ukazała się seria(haha, 2 tomiki no ale to już seria), w 1 części Jak-1, Bf-109F i Hurricane Mk.I, w drugiej FW-190, Tempesta Vb i MiG-3. Wtedy to było bardzo fajne, rysunki szczegółowe, przekroje i schematy malowania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 17 godzin temu, jmx62 napisał: Zmień lekarza bo cię oszukuje Niech pierwszy rzuci zaschniętą na kamień tubką szpachli, kto nigdy nie zrobił dziwoląga . 3 godziny temu, jmx62 napisał: Później ukazała się seria(haha, 2 tomiki no ale to już seria) A temat tej serii to już był chyba poruszany (no chyba, że ja mam deja vu, czy inną demencję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 No ja nie rzucę. J7W1 w wersji nocnego myśliwca pokładowego dalekiego zasięgu (czarne kamo, kupa anten własnej produkcji na nosie i skrzydłach i tysiącpińcetdwadziewięćset zbiorników pod skrzydłami, kadłubem i gdzie jeszcze tylko możliwe ) i jeszcze z pasażerskiego Cometa 1:100 z VEB Plasticard przerobiony na Nimroda(oczywiście S-F w moim wykonaniu). A i Łoś w wersji SuperFortres 4 silnikowy, niestety nie zrealizowany do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 J7W1 - piekny samolot. Najpierw z Malego Modelarza a pozniej, juz we wlasciwej skali - Hasegawa Szkoda tylko, ze nigdzie nie moge zlapac J7W2 SF ale fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 7 minut temu, BRAVO112 napisał: Szkoda tylko, ze nigdzie nie moge zlapac J7W2 SF Proszę bardzo: http://ibg.com.pl/pl,hasegawa-07367-1-48-shindenkai-kyushu-j7w2-s-interceptor,3,33,36,49,13444.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Wyrazie jakby ktoś miał tego Shindena w wersji jetato miałbym prośbę o odstąpienie śmigła 6 łopatowego bo występuje ono w tej edycji modelu(oparty jest na tych samych wypraskach tylko dodane są elementy dyszy silnika odrzutowego) a w moim gdzieś mi wcięło to śmigło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 30 Maja 2021 Super Moderator Share Napisano 30 Maja 2021 a u mła początki- jak to ktoś ujął muzeum xD- na razie przymiarka ale w planie cała ściana cdn 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 przeciez wyraznie napisalem: juz we wlasciwej skali, czyli 72 jmx 62 jak znajde gdzies model ( powinienem miec ) . to zrobie odlew Pozdrawiam Bravo112 a take sciane, jak pokazal Greif chcialem zrobic ale z Matchboxa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 BRAVO112 dzięki za szczere chęci ale akurat to śmigło do Shindena to mi potrzebne w 1:48 bo to ten model mam w magazynku i czeka na rozgrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi