PKD4GA Napisano 26 Lutego 2010 Autor Share Napisano 26 Lutego 2010 Czy ta mapka juz byla na forum? KLIK Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 26 Lutego 2010 Share Napisano 26 Lutego 2010 Poszukam Iskry we Włocławku, podobno gdzieś stoi, ja jednak sobie jej nie przypominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 27 Lutego 2010 Share Napisano 27 Lutego 2010 Lista T-34 na pomnikach , inne miejscowości już były podane....... Pleszewo k.LOK-u ............ Pleszew ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 W Wicku Morski stoi ZSU-57-2 (niestety jest to teren poligonu). W Witkowie stoi Ił-28 i o ile dobrze pamiętam TS-8 Bies. W Koszalinie na terenie Centrum Szkolenia Sił Powietrznych stoją: ZSU-57-2, armaty plot: 37 mm, 60 mm S-60, 85 mm, okrętowe sprzężone działko plot, wyrzutnia z rakietą systemu S-75 Dźwina, dalmierz artyleryjski, jakieś stacje radiolokacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 13 Lipca 2010 Share Napisano 13 Lipca 2010 U mnie w mieście stoi kilka maszyn przy lotnisku taka aleja: I-22 Iryda, Mi-2, Mi-24, TS-11 Iskra, Mig-21,Mig-23,Su-22 a za bramą wojska to Iskra i orlik PS. jeszcze jak jadę na warszawę to tam jest pare na pierwszej stacji stoją 2 SKOTY a na drugiej Su-20 a po drugiej stronie u kogoś na podwórko iskra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 W Ostrowcu Św. na osiedlu Pułanki stoi, a raczej leci na postumencie Mig-17PF. Ostatnio chcieli go usunąć, bo się buja na wietrze, ale ludność nie dała :-)) Więcej można znaleźć m.in. tu: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,8126257,Slynny_MiG_zniknie_z_ostrowieckiego_osiedla_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Łódź, róg ulicy 6-go Sierpnia i Alei Włókniarzy (teren jednostki wojskowej) Iskierka, Teciak, Mi-2 i daleko pod płotem jakas ruska armatka ppanc No i tradycyjny MiGuś na postumencie przed Halą Sportową na ul. Żeromskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 W Sandomierzu stoja 2 teciaki koło cmentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 http://militarnepodroze.net/t34.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 Przyznam się szczerze, że dziwi mnie brak popularności tego tematu - wielu forumowiczów tak chętnie wytyka innym błędy merytoryczne, a niewiele jest tutaj podpowiedzi gdzie sprzęt można obejrzeć z bliska i "poczuć ducha epoki" Bo chyba zgodzimy się, że nic nie robi takiego wrażenia jak spotkanie z prawdziwą maszyną i oglądanie nawet najdokładniejszych zdjęć w internecie tego nie zastąpi? Dlatego takie relacje z instytucji kultury oraz innych miejsc publicznych gdzie wystawione są pojazdy pancerne uważam za szczególnie cenne. Kolekcje w naszym kraju nie są może zbyt rozbudowane, ale i w nich znajdzie się kilka perełek. Pozwólcie, że podzielę się informacją o tym gdzie w WARSZAWIE można zobaczyć kilka interesujących modelarzy (i nie tylko) pojazdów pancernych. Na początek to co tygryski lubią najbardziej. Panzerwaffe. 1. Kadłub czołu PzKpfw V Panther Ausf. G Sam kadłub zachowany jest w całkiem niezłym stanie. Szczególnie cenne jest w nim to, że na tylnej płycie zachowały się resztki zimmeritu: Eksponat znajduje się w Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej (filia Muzeum Wojska Polskiego) w Forcie Czerniakowskim (na ul. Powsińskiej 13, około pół godziny jazdy autobusem z centrum) - dalej będę używał skrótu MPTW. 2. Przedni fragment kadłuba PzKpfw IV Ausf. H lub J (ponownie MPTW na Powsińskiej 13) 3. PzKpfw III (bez wieży; MPTW) 4. Baszta StuG 40 Ausf. G (MPTW) 5. Jagdpanzer 38 (t) "Hetzer" (Muzeum Wojska Polskiego, Al. Jerozolimskie 3; pięć minut tramwajem z centrum; skrót MWP) Niestety z drugiej strony oberwało mu się pociskiem. 6. SD.KFZ. 251 (MWP) 7. KwK 43 8,8cm z Tygrysa Królewskiego (MPTW) c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 (przypominajka ze względu na przeskok strony: na poprzedniej stronie zamieściłem lokalizację niemieckich pojazdów pancernych okresu II wojny światowej) Pojazdy armii USA: 1. M4A1 Sherman (MWP) 2. Sexton Mk II (obecnie MPTW, za jakiś czas prawdopodobnie wróci na teren MWP) Pojazdy Armii Czerwonej: 1. T-34/76 (pierwszy z nich w MWP, drugi w MPTW) 2. T-34/85 - bodaj najpopularniejszy czołgowy pomnik w kraju. Wszyscy go gdzieś widzieli, ale z kronikarskiego obowiązku informuję: pierwszy w MWP, drugi w MPTW (stoją dwie sztuki+kilka pordzewiałych na zapleczu), trzeci (a także około pięciu innych sztuk na terenie całego kampusu) w Akademii Obrony Narodowej (Akademii Sztuki Wojennej) w Rembertowie (Warszawa), Al. gen. Antoniego Chruściela 103 (około godziny jazdy z centrum). 3. IS-2 (pierwszy z MWP, drugi z MPTW) 4. ISU-122 (MPTW) 5. IS-3 (MPTW) 6. T-55 wersje U, AM (MPTW; w MWP także znajduje się jakaś sztuka ale nie pamiętam już w której wersji) 5. SU-76 (MPTW) oraz SU-76M (MWP) 6. SU-85 (MPTW) 7. SU-57 (MWP) Gdyby ktoś potrzebował więcej zdjęć powyższych pojazdów - niech napisze na PW, podzielę się. Zbliżają się wakacje, jak Bóg da a partia pozwoli to będę trochę podróżował i wtedy uzupełnię listę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 Pojazdy armii USA: 1. M4A1 Sherman (MWP) Nie M4A1 Sherman tylko kanadyjski Grizzly I - pojazd ten nigdy nie służył w armii USA ani tym bardziej w polskiej (mimo iże prezentowany jest na ekspozycji w malowaniu 1 Polskiej Dywizji Pancernej) - w czasie wojny użytkowali go jedynie Kanadyjczycy, a po wojnie Portugalczycy (i to z Portugalii trafił do Warszawy) Pojazdy armii USA:... 2. Sexton Mk II (obecnie MPTW, za jakiś czas prawdopodobnie wróci na teren MWP) Sexton II nigdy nie służył w armii USA - pojazd powstały w Kanadzie, na zlecenie Brytyjczyków. Służył w amiach Commonwealth'u oraz sprzymierzonych (w tym w PSZ) a po wojnie m.in w Portugalii skąd ten egzemplarz trafił do Warszawy Mam nadzieję że pojazd ten nie zostanie zabrany z Fortu w Aleje (bo na Forcie ma przynajmniej wolontariuszy którzy potrafią się nim zająć) a i Grizzly wróci na Fort... Pojazdy Armii Czerwonej: ... 7. SU-57 (MWP) Gwoli ścisłości to amerykańskie działo samobieżne T48 GMC na podwoziu Halftracka M3 zbudowane (na brytyjskie zamówienie) w zakładach Diamonda z wykorzystaniem brytyjskiej sześciofuntowej armaty p.panc. Ze względu na wprowadzenie do służby niszczycieli czołgów o lepszym uzbrojeniu i właściwościach trakcyjnych, nieużyteczne dla armii brytyjskiej i 650 sztuk wysłano w Leand-Lease'ie do ZSRR. W Armii Czerwonej służyło pod nazwą SU-57, a 13 sztuk służyło 7 Samodzielnym Dywizjonie Artylerii Samobieżnej 1 Armii WP - do końca wojny w polskich rękach przetrwało 5 sztuk. Poza tym temat dotyczy sprzętu wojskowego na pomnikach, a nie w muzeach - załóż może nowy temat dotyczący pojazdów wojskowych w zbiorach muzealnych, bo fotki zrobiłeś fajne, a ten temat jest raczej rzadko oglądany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 O większości rzeczy które napisałeś wiedziałem. Nie chciałbym robić z tematu o zbiorach pojazdów w polskich kolekcjach tematu o specyfikacji broni pancernej, bo temat popłyyyyyyynie i wszyscy zapomną o co chodziło na początku. Poza tym w moim odczuciu czepiasz się na siłę:P Posłużę się przykładem z modelarstwa - to trochę tak jakbyś pisał "co z tego, że ten model T-34 to przepak ICM, został wprowadzony na rynek jako model Revella, więc powinieneś go podpisać jako Revell a nie Asuka" :P I być może masz rację, że powinienem założyć nowy temat (jak znajdę chwilę to to zrobię). Spodziewałem się tutaj większego ożywienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 8 Czerwca 2016 Share Napisano 8 Czerwca 2016 O większości rzeczy które napisałeś wiedziałem. To szkoda że wprowadzasz innych w błąd - to że pojazd ma wymalowaną białą gwiazdę, nie oznacza że jest/był używany w armii USA. A podpisywanie Grizzly'ego jako Shermana to tak jak podpisywanie FSO Polonez jako Fiata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 T-34/85 stoi też na pomniku w Ścinawie. http://www.polskaniezwykla.pl/web/place/30700,scinawa-czolg-t-34.html W Wołowie stoi na cokole Lim-5P (czyli MiG-17PF). Ponoć latał na nim Mirosław Hermaszewski (który z Wołowa pochodzi). http://www.polskaniezwykla.pl/web/place/29289,wolow-pomnik-na-chwale-polskich-lotnikow-i-kosmonautow.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszd Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 W Andrychowie stoi pomnik z Lim-2.Tutaj jest więcej na ten temat. http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/5857832,samolot-lim-2-symbol-andrychowa-odjechal-do-remontu-zdjecia-wideo,id,t.html http://www.gazetakrakowska.pl/wiadomosci/malopolska-zachodnia/wadowice/a/krakow-andrychow-lim2-jest-juz-odniowiony-zdjecia,9939930/ mogę pyknąć parę fotek. Pozdrawiam Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 Może to już było, ale napiszę. Niedaleko za granicą polską na Słowackiej stronie Z Barwinka na południe, w stronę słowackiego Preszowa (Prešov) po prawej stronie drogi. W Dolinie Śmierci stoi na pomniku T-34 i Pz IV a na pobliskich polach "porozrzucane" jest kilka jeszcze T-34. Stoją na dziko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 W Słąwnie zdejmują T-34 z cokołu..idzie do pana Laskowskiego...podciągnęli to pod ustawę "dekomunizacyną"...dramat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 W Narwi przy stacji benzynowej stoją 2 bwp, pojazd plot na podwoziu czołgowym, podwozie czołgu z platformą zamiast wieży i jakaś armatka. Wszystko w dobrym stanie, choć nie wiem co to za modele i nie będę się ośmieszał zgadując/wymyślając nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 22 Października Share Napisano 22 Października Jadąc w ubiegłym tygodniu komunikacja zastępczą (autobus) z Tarnowskich Gór do Katowic, niedługo po starcie przy jakimś Centrum ogrodniczym przeleciał mi przed oczami stojący tam dziwny pojazd : kadłub M-113 + wieża z armatą. Nie siedzę w temacie pojazdów współczesnych więc nie wiem czy to orginalny pojazd czy jakaś radosna twórczość. Wracałem inna trasą więc nie miałem jak zrobić fotki. Czy Ktoś z Kolegów wie co to jest i ew. może wrzucić fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi