Stalooki Napisano 2 Marca 2020 Autor Share Napisano 2 Marca 2020 Właśnie, diabeł tkwi w szczegółach. Mi jeszcze siedzi w głowie klimat wesołych miasteczek które przyjeżdzały w latach siedemdziesiątych do mojego miasta. Nawet nie miałem jeszcze nawet 10 lat a pamiętam pinbale, kolorowe bombki, rockową muzykę. Np. gdy słucham teraz utworu Mirrors zespołu Blue Oyster Cult to daje sobie uciąć rękę że te utwory były u nas grane. To były czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Poszedłem do sklepu z lakierami samochodowymi i dobrali mi oryginalny kolor Mars Red. 100 ml bazy akrylowej za 30 zł z rozpuszczalnikiem. Nie mam chyba wyjścia i tym pomalować. Jakaś maska teraz by się przydała lub komora lakiernicza bo śmierdzi jak... Edytowane 7 Marca 2020 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Rozcieńczalnik to jednak lepszy będzie LT, samochodowy może niszczyć plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 Czyli rozcieńczalnik Levelling Thinner dodany do samochodowej bazy będzie bezpieczniej? Jeszcze przetestuję z tym rozpuszczalnikiem tak jak mówisz. Na razie farba na łyżce wygląda dobrze, nic się nie gryzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 Ja polecam malować w piwnicy Paradoksalnie nawet jak jest syf, to unosi się bardzo mało kurzu i rzadko kiedy coś siada na lakierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 5 godzin temu, Stalooki napisał: … Jakaś maska teraz by się przydała lub komora lakiernicza bo śmierdzi jak … Ja używam półmaskę JSP Force 8. Przy Tamiya TS wkłady klasy A1 z nakładką P2 jeszcze puszczały zapach. Dopiero albo ABEK1, albo ABEK1P3 dają pełną filtrację. Gorąco polecam, maskę przy malowaniu aero, bo zdrowia dróg oddechowych nikt nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 7 Marca 2020 Share Napisano 7 Marca 2020 5 godzin temu, Stalooki napisał: … bazy akrylowej … Jeszcze jedna uwaga. Gdy mi lakiernik malował ramę do roweru to po bazie musiały być kładzione dwie solidne warstwy przeroczystego. Baza, akurat metalic, była bardzo szorstka i dość łatwo uszkadzalna paznokciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 7 Marca 2020 Autor Share Napisano 7 Marca 2020 Masz rację, trzeba dać na to lakier jeszcze. Sprzedawca w sklepie z lakierami powiedział mi że mogę wybrać farbę z utwardzaczem i samą bazę która musi mieć później położony lakier. Wybiorę jakiś GX100, zrobię jeszcze próbki i trzeba jechać dalej z modelem. Bo na razie było testowanie farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 8 Marca 2020 Share Napisano 8 Marca 2020 Agresywny rozcieńczalnik najwięcej szkód robi w miejscach gdzie odlew plastikowy jest niejednolity. Dlatego czasami po zeszlifowaniu i wyrównaniu miejsc gdzie łączyły się formy odlewnicze plastik zapada się. Tego na łyżeczkach nie będzie widać. Problemem też są miejsca wcześniej szpachlowane. Po podkładzie niby równo, a potem po warstwie kolorowej uwidacznia się wszystko. Ale nie wiem jaki jest ten konkretny rozcieńczalnik który zakupiłeś w zestawie z kolorem bazowym. Być może jest dobrze z plastikiem Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 8 Marca 2020 Share Napisano 8 Marca 2020 3 godziny temu, nn31 napisał: Ale nie wiem jaki jest ten konkretny rozcieńczalnik który zakupiłeś w zestawie z kolorem bazowym. Być może jest dobrze z plastikiem Revella. dlatego zachęcam do robienia prób - niekniazienie na łyżeczce ale również na ramkach z konkretnego modelu - NN21 ja jednak staram się stworzyć jednolita baze podkładu której ostatnią warstwę przygotowuję do malowania poprzez lekką polerkę niską gradacją mikromescha na mokro - uważam że porządne wyprowadzenie podkładu daje też gwarancję żeby nie wyszły wspomniane przez ciebie 'bablole' po nałożeniu pierwszej warstwy lakieru bazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 8 Marca 2020 Autor Share Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) No dobrze, żeby być pewny tych farb i rozcieńczalników zrobiłem jeszcze kilka próbek. Najpierw zmazałem zaschniętą farbę LP3H rozcieńczoną ACRYL 2S ze sklepu z lakierami. WAMOD zmył ją do samej łyżki i łyżka jest nienaruszona przez tą farbę. Jeszcze pomalowałem łyżkę farbą ze sklepu rozcieńczoną Leveling Thinnerem. Farba ma lepszy połysk. Chyba będę nią tak malował. Jeszcze pomalowałem plastik Revella i poczekam aż farba dobrze wyschnie i spróbuję ją zmazać WAMODem. To na razie tyle eksperymentów. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Edytowane 8 Marca 2020 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 8 Marca 2020 Share Napisano 8 Marca 2020 Fajnie wszystko opisujesz, może pomyśl o kanale na YouTube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 8 Marca 2020 Autor Share Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Mam kanał na YouTubie. Na razie tematyka filmów w nim zawarta jest trochę różna. Trochę o krótkofalarstwie, elektronice. Z modelarstwa są filmy np. jak zainteresowałem się modelarstwem oraz źródła informacji o modelarstwie. Myślę że warto obejrzeć. Zapraszam. Może w przyszłości go bardziej rozwinę. Potrzebna lepsza kamera i statyw do biurka, bo na razie filmy robione iPhonem. Link do kanału na YouTubie. Edytowane 8 Marca 2020 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 8 Marca 2020 Autor Share Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Farba LP3H (Mars Red) ze sklepu z lakierami samochodowym nie wchodzi w reakcję z plastikiem Revella, także wszystko dobrze. Dokładnie obrobiłem i sprawdziłem wszystkie części do silnika czy pasują. Zaaplikowałem podkład Mr. Finishing Surfacer 1500 Gray, czekam do jutra aż dobrze wyschnie i będę sobie spokojnie malował części do silniczka. Edytowane 8 Marca 2020 przez Stalooki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 8 Marca 2020 Autor Share Napisano 8 Marca 2020 Takimi farbami malowałem główny korpus silnika Golfa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 skoro już poświęciłeś sporo pracy nad tym silnikiem to może przewody jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 9 Marca 2020 Autor Share Napisano 9 Marca 2020 Coś takiego? Tych przewodów trochę jest w tym silniku. Trzeba by przeanalizować temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 Nie sposób dodawać wszystkie. 4 zapłonowe i te główne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 21 minut temu, mandrivecs napisał: Nie sposób dodawać wszystkie. 4 zapłonowe i te główne. i chłodziwo + akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 Teraz, tombie01 napisał: i chłodziwo + akumulator Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 9 Marca 2020 Autor Share Napisano 9 Marca 2020 Pomyślę jeszcze nad tym. Temat warty zrealizowania. Zawsze dołoży to coś wizualnie do tego silnika. Mógłbym dodać świece z przewodami do rozdzielacza zapłonu. Przewody z akumulatora (gdzie one idą to jeszcze nie wiem). I kilka górnych przewodów (do czego one są to też nie wiem bo słaby ze mnie mechanik). Najpierw pomaluję te części które mam i zobaczymy, ale pewnie coś wykombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 Minus z akumulatora do podłużnicy a później do obudowy skrzyni biegów. Plus z akumulatora do rozrusznika a później ten sam przekrój do alternatora. Jak coś chcesz to pytaj bo zajmuję mechaniką a i sam posiadam golfa mk1 (niejednego ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 9 Marca 2020 Autor Share Napisano 9 Marca 2020 Ok, dzięki, pomyślę i powiem ci jak to widzę z przewodami w tym modelu. Powiesz mi czy to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 z jednej z ostatnich wystaw - przed epidemią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 10 Marca 2020 Autor Share Napisano 10 Marca 2020 Fajne zdjęcie, widzę że silniki z przewodami różnymi. Ja już zaistalowałem cały silnik w komorze silnika. Nie instalowałem przedniej chłodnicy bo muszę pomyśleć nad różnymi przewodami i trochę by mi ona przeszkadzała. Nie wiem jeszcze czym je zrobię ale podejmę te wyzwanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi