Stalooki Napisano 2 Marca 2020 Autor Napisano 2 Marca 2020 Właśnie, diabeł tkwi w szczegółach. Mi jeszcze siedzi w głowie klimat wesołych miasteczek które przyjeżdzały w latach siedemdziesiątych do mojego miasta. Nawet nie miałem jeszcze nawet 10 lat a pamiętam pinbale, kolorowe bombki, rockową muzykę. Np. gdy słucham teraz utworu Mirrors zespołu Blue Oyster Cult to daje sobie uciąć rękę że te utwory były u nas grane. To były czasy. Cytuj
Stalooki Napisano 7 Marca 2020 Autor Napisano 7 Marca 2020 (edytowane) Poszedłem do sklepu z lakierami samochodowymi i dobrali mi oryginalny kolor Mars Red. 100 ml bazy akrylowej za 30 zł z rozpuszczalnikiem. Nie mam chyba wyjścia i tym pomalować. Jakaś maska teraz by się przydała lub komora lakiernicza bo śmierdzi jak... Edytowane 7 Marca 2020 przez Stalooki Cytuj
nn31 Napisano 7 Marca 2020 Napisano 7 Marca 2020 Rozcieńczalnik to jednak lepszy będzie LT, samochodowy może niszczyć plastik. Cytuj
Stalooki Napisano 7 Marca 2020 Autor Napisano 7 Marca 2020 Czyli rozcieńczalnik Levelling Thinner dodany do samochodowej bazy będzie bezpieczniej? Jeszcze przetestuję z tym rozpuszczalnikiem tak jak mówisz. Na razie farba na łyżce wygląda dobrze, nic się nie gryzie. Cytuj
Rabbit666 Napisano 7 Marca 2020 Napisano 7 Marca 2020 Ja polecam malować w piwnicy Paradoksalnie nawet jak jest syf, to unosi się bardzo mało kurzu i rzadko kiedy coś siada na lakierze Cytuj
kjp_a_man Napisano 7 Marca 2020 Napisano 7 Marca 2020 5 godzin temu, Stalooki napisał: … Jakaś maska teraz by się przydała lub komora lakiernicza bo śmierdzi jak … Ja używam półmaskę JSP Force 8. Przy Tamiya TS wkłady klasy A1 z nakładką P2 jeszcze puszczały zapach. Dopiero albo ABEK1, albo ABEK1P3 dają pełną filtrację. Gorąco polecam, maskę przy malowaniu aero, bo zdrowia dróg oddechowych nikt nie zwróci. Cytuj
kjp_a_man Napisano 7 Marca 2020 Napisano 7 Marca 2020 5 godzin temu, Stalooki napisał: … bazy akrylowej … Jeszcze jedna uwaga. Gdy mi lakiernik malował ramę do roweru to po bazie musiały być kładzione dwie solidne warstwy przeroczystego. Baza, akurat metalic, była bardzo szorstka i dość łatwo uszkadzalna paznokciem. Cytuj
Stalooki Napisano 7 Marca 2020 Autor Napisano 7 Marca 2020 Masz rację, trzeba dać na to lakier jeszcze. Sprzedawca w sklepie z lakierami powiedział mi że mogę wybrać farbę z utwardzaczem i samą bazę która musi mieć później położony lakier. Wybiorę jakiś GX100, zrobię jeszcze próbki i trzeba jechać dalej z modelem. Bo na razie było testowanie farb. Cytuj
nn31 Napisano 8 Marca 2020 Napisano 8 Marca 2020 Agresywny rozcieńczalnik najwięcej szkód robi w miejscach gdzie odlew plastikowy jest niejednolity. Dlatego czasami po zeszlifowaniu i wyrównaniu miejsc gdzie łączyły się formy odlewnicze plastik zapada się. Tego na łyżeczkach nie będzie widać. Problemem też są miejsca wcześniej szpachlowane. Po podkładzie niby równo, a potem po warstwie kolorowej uwidacznia się wszystko. Ale nie wiem jaki jest ten konkretny rozcieńczalnik który zakupiłeś w zestawie z kolorem bazowym. Być może jest dobrze z plastikiem Revella. Cytuj
tombie01 Napisano 8 Marca 2020 Napisano 8 Marca 2020 3 godziny temu, nn31 napisał: Ale nie wiem jaki jest ten konkretny rozcieńczalnik który zakupiłeś w zestawie z kolorem bazowym. Być może jest dobrze z plastikiem Revella. dlatego zachęcam do robienia prób - niekniazienie na łyżeczce ale również na ramkach z konkretnego modelu - NN21 ja jednak staram się stworzyć jednolita baze podkładu której ostatnią warstwę przygotowuję do malowania poprzez lekką polerkę niską gradacją mikromescha na mokro - uważam że porządne wyprowadzenie podkładu daje też gwarancję żeby nie wyszły wspomniane przez ciebie 'bablole' po nałożeniu pierwszej warstwy lakieru bazowego Cytuj
Stalooki Napisano 8 Marca 2020 Autor Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) No dobrze, żeby być pewny tych farb i rozcieńczalników zrobiłem jeszcze kilka próbek. Najpierw zmazałem zaschniętą farbę LP3H rozcieńczoną ACRYL 2S ze sklepu z lakierami. WAMOD zmył ją do samej łyżki i łyżka jest nienaruszona przez tą farbę. Jeszcze pomalowałem łyżkę farbą ze sklepu rozcieńczoną Leveling Thinnerem. Farba ma lepszy połysk. Chyba będę nią tak malował. Jeszcze pomalowałem plastik Revella i poczekam aż farba dobrze wyschnie i spróbuję ją zmazać WAMODem. To na razie tyle eksperymentów. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Edytowane 8 Marca 2020 przez Stalooki Cytuj
nn31 Napisano 8 Marca 2020 Napisano 8 Marca 2020 Fajnie wszystko opisujesz, może pomyśl o kanale na YouTube. Cytuj
Stalooki Napisano 8 Marca 2020 Autor Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Mam kanał na YouTubie. Na razie tematyka filmów w nim zawarta jest trochę różna. Trochę o krótkofalarstwie, elektronice. Z modelarstwa są filmy np. jak zainteresowałem się modelarstwem oraz źródła informacji o modelarstwie. Myślę że warto obejrzeć. Zapraszam. Może w przyszłości go bardziej rozwinę. Potrzebna lepsza kamera i statyw do biurka, bo na razie filmy robione iPhonem. Link do kanału na YouTubie. Edytowane 8 Marca 2020 przez Stalooki Cytuj
Stalooki Napisano 8 Marca 2020 Autor Napisano 8 Marca 2020 (edytowane) Farba LP3H (Mars Red) ze sklepu z lakierami samochodowym nie wchodzi w reakcję z plastikiem Revella, także wszystko dobrze. Dokładnie obrobiłem i sprawdziłem wszystkie części do silnika czy pasują. Zaaplikowałem podkład Mr. Finishing Surfacer 1500 Gray, czekam do jutra aż dobrze wyschnie i będę sobie spokojnie malował części do silniczka. Edytowane 8 Marca 2020 przez Stalooki 1 Cytuj
Stalooki Napisano 8 Marca 2020 Autor Napisano 8 Marca 2020 Takimi farbami malowałem główny korpus silnika Golfa. 2 Cytuj
tombie01 Napisano 9 Marca 2020 Napisano 9 Marca 2020 skoro już poświęciłeś sporo pracy nad tym silnikiem to może przewody jeszcze Cytuj
Stalooki Napisano 9 Marca 2020 Autor Napisano 9 Marca 2020 Coś takiego? Tych przewodów trochę jest w tym silniku. Trzeba by przeanalizować temat... Cytuj
mandrivecs Napisano 9 Marca 2020 Napisano 9 Marca 2020 Nie sposób dodawać wszystkie. 4 zapłonowe i te główne. Cytuj
tombie01 Napisano 9 Marca 2020 Napisano 9 Marca 2020 21 minut temu, mandrivecs napisał: Nie sposób dodawać wszystkie. 4 zapłonowe i te główne. i chłodziwo + akumulator Cytuj
mandrivecs Napisano 9 Marca 2020 Napisano 9 Marca 2020 Teraz, tombie01 napisał: i chłodziwo + akumulator Dokładnie. Cytuj
Stalooki Napisano 9 Marca 2020 Autor Napisano 9 Marca 2020 Pomyślę jeszcze nad tym. Temat warty zrealizowania. Zawsze dołoży to coś wizualnie do tego silnika. Mógłbym dodać świece z przewodami do rozdzielacza zapłonu. Przewody z akumulatora (gdzie one idą to jeszcze nie wiem). I kilka górnych przewodów (do czego one są to też nie wiem bo słaby ze mnie mechanik). Najpierw pomaluję te części które mam i zobaczymy, ale pewnie coś wykombinuję. Cytuj
enten Napisano 9 Marca 2020 Napisano 9 Marca 2020 Minus z akumulatora do podłużnicy a później do obudowy skrzyni biegów. Plus z akumulatora do rozrusznika a później ten sam przekrój do alternatora. Jak coś chcesz to pytaj bo zajmuję mechaniką a i sam posiadam golfa mk1 (niejednego ) Cytuj
Stalooki Napisano 9 Marca 2020 Autor Napisano 9 Marca 2020 Ok, dzięki, pomyślę i powiem ci jak to widzę z przewodami w tym modelu. Powiesz mi czy to dobrze. Cytuj
tombie01 Napisano 10 Marca 2020 Napisano 10 Marca 2020 z jednej z ostatnich wystaw - przed epidemią 1 Cytuj
Stalooki Napisano 10 Marca 2020 Autor Napisano 10 Marca 2020 Fajne zdjęcie, widzę że silniki z przewodami różnymi. Ja już zaistalowałem cały silnik w komorze silnika. Nie instalowałem przedniej chłodnicy bo muszę pomyśleć nad różnymi przewodami i trochę by mi ona przeszkadzała. Nie wiem jeszcze czym je zrobię ale podejmę te wyzwanie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi