Skocz do zawartości

Dassault Mirage IV P | 1:72 A&A Models

Hubert Kendziorek

Rekomendowane odpowiedzi

Ten samolot ma coś w sobie. Mirage III na sterydach. Francuzi zawsze szli swoimi ścieżkami. Zatem mimo że skala nie moja, dałem się skusić.

Model dość nowy, short run zza wschodniej granicy, firmy o nazwie A&A Models, dziwnie podobnej j do A-Model, tym bardziej że jakościowo produkcja też jakby zbliżona (raczej mydlane detale). Ale to bez znaczenia. Roboty z nim będzie dużo, to i zabawy nie zabraknie.

9COWeg.jpg

eLxJBy.jpg

vTVR4D.jpg

Najpierw zająłem się kokpitem.

5QKwSL.jpg

3IN9mP.jpg

Pozdrawiam, Hubert

Edytowane przez Hubert Kendziorek
  • Like 4

Wziąłeś na warsztat super temat i bardzo niszowy. Porządnego modelu Mirage IV w tej skali brak. Miałem kiedyś z Hellera ale sprzedałem z powodu braku miejsca. Będę obserwował. Powodzenia w budowie.

• Like 1

2 godziny temu, Nikolasyev napisał:

Dwa modele jednocześnie? Roboty Tobie Hubert nie braknie ?. Zastanawiałeś się w jakim malowaniu będziesz robił?

Dwa?

Cóż... Dodaj dwójkę z przodu i będzie mniej więcej stan mojego warsztatu :D

Kusi zostawić go w naturalnym kolorze, ale nie wiem, na ile uda się wyprowadzić powierzchnie, pozalewane fabrycznie linie podziału, rysy... 

Czarny podkład (podkręciłem ostro jasność, żeby cokolwiek było widać), zmontowane foteliki.
U0FQal.jpg&key=c3d601c83c2d23f9ebda9725f5b04e01ab0b217dafd9fcfdec6d845b8b16647b
.
Zdjecia czarnych elementow rób na szarym albo ciemnoszarym tle. Bedzie wyrazniej :)

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Orka na ugorze.

Sklejone połówki kadłuba, spasowanie bardzo słabe. Większość linii podziałowych na górze kadłuba do przerycia, zresztą fabrycznie są bardzo nierówne, nie wiem czy nie zaleję wszystkiego CA i nie zrobię od podstaw. Przymierzyłem też dolną część skrzydeł, szczeliny wychodzą po dwa milimetry.

Wklejenie tablicy przyrządów pilota zgodnie z tym, jak zostało to narysowane w instrukcji, jest moim zdaniem niemożliwe. Konieczna chirurgia i straty. Poszedłem na mały kompromis i uzupełnienie powstałej szczeliny przed tablicą kawałkiem plastiku. Na zdjęciu jeszcze przed obróbką.

12vVm1.jpg

Pv92xX.jpg

• 5 months later...

Po walce z kokpitem zmęczyłem się tym modelem i poszedł w odstawkę. 

W ubiegły weekend jakoś wpadł mi z powrotem w ręce, więc pomyślałem, żeby nieco posunąć prace do przodu. Efektem posunięcia jest to, co widać na załączonych obrazkach. Spasowanie elementów płata, szczególnie na spodzie, jest wręcz dramatyczne. O ile otwór, mimo wyraźnie owalnego kształtu, przypadkowo chyba pasuje do przezroczystej osłony radarów dopplerowskiego i panoramicznego (ta część też nie jest okrągła), to powstanie w tym miejscu tak dużej szczeliny zaskakuje. Będzie trzeba sztukować.

Do tego ponad milimetrowej szerokości szczeliny w części tylnej. Zalane CA i po pierwszym szlifie.

Korekty wymaga też przejście kadłuba w skrzydło po prawej stronie, kąt natarcia skrzydła i owiewki przy wlocie nie jest identyczny. 

W wielu miejscach zapadliska do szpachlowania.

Rz5eO1.jpg

D1CunE.jpg

Jak widać z powyższego, model stawia opór. Trzeba się naprawdę zawziąć w sobie, żeby nim o ścianę nie rzucić, bo coraz mocniej się zastanawiam, czy skórka jest warta wyprawki.

Od jakiegoś czasu nęcą mnie te delty wink3 kibicuję i będę zaglądać tu z wielką przyjemnością 

• Like 1

chodzi za mna przez lata ten model. Faj ne podwozie. w ogóle Francuzi robili fajne podwozia. te od Mirage F1 to moje ulubione ,_)

• Like 1

Samolot szczególnej urody, nie przeczę, ale modelu z czystym sumieniem polecić nie mogę. Nie wiem, czy nie łatwiej wystrugać coś ze starego Hellera, nie robiłem go.
Ale chodzi za mną w 1:48, mimo że też zabytek. 

Ciąg dalszy szpachlowania i szlifowania. Doklejone kilka drobiazgów, wloty powietrza (o dziwo, pasują), deflektor nad dyszami. Dziób napakowany ołowiem. 
Zaszpachlowałem też jamki skurczowe na sterach i klapach.

nwUQyV.jpg

2U2qVL.jpg

Trzeba było nieco podeprzeć, a i tak bez szpachli się nie obyło.

nIKyBb.jpg

ZiYNTF.jpg

I dwie fotografie z dziobem i statecznikiem przyłożonymi na sucho. Piękna maszyna.

2z3ifr.jpg

5NSs1R.jpg

Trudno zmieścić go w kadrze na roboczym tle do zdjęć.

• Like 6

Byłem ciekawy tego modelu i tej firmy. Przez trudy jakie przechodzisz nie wiem czy będę miał tyle chęci by nad nim kiedyś posiedzieć. Może efekt końcowy zmieni moje zdanie. Z pewnością będzie to bardzo ładny i okazały model. Trzymam kciuki za dalszą pracę :super: Na szczęście chyba już bliżej niż dalej.

• Like 1

22 godziny temu, rudy0007 napisał:

Trzymam kciuki za dalszą pracę :super: Na szczęście chyba już bliżej niż dalej.

Dzięki! Do finiszu jeszcze daleko, u mnie to musi potrwać. Trzeba obskoczyć ze dwadzieścia innych rozgrzebanych modeli.

Szlifowania ciąg dalszy. Zobaczymy, co wyjdzie po podkładzie, spodziewam się poprawek.

8llqLv.jpg

L0Y8fX.jpg

Niepotrzebnie szpachlowałem ślady po wypychaczach w komorach podwozia - i tak na postoju klapy są zamknięte.

dArQe6.jpg

Po przyglądnięciu się zdjęciom zauważyłem, że dziób jest krzywo. Trzeba było rozkleić,  wstawić kliny z Hipsu z jednej strony i poprawnie zamontować, teraz schnie klej i szpachlówka. Jak oszlifuję, to wrzucę fotki.

A ponieważ wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują, że bombowy Mirage nie wyląduje w śmietniku, postanowiłem nieco go ubogacić.
Fotele, koła, sonda do tankowania, dadzą fajny detal, na którym (mam nadzieję) będzie można zawiesić wzrok i odwrócić go od mydlanej reszty.

JtlMSG.jpg

Zamówiłem też kalkomanie, które mogą sprawić, że podwieszenia staną się zbędne.

095_real_600.jpg

Source: Syhart Decal

7 godzin temu, mig napisał:

Zrób z podwieszeniami, będzie bardziej bojowy.

Marnee sząse ? 

Na razie zaszpachlowałem otwory na pylony zbiorników. CF miała gładki brzuszek i latała blisko. 

Dziób wyprostowany, wkleiłem też osłonę radarów.

JnsfJn.jpg

mv5mtJ.jpg

MrvtP2.jpg

iszAQ8.jpg

• Like 1

• 2 weeks later...

Pryśnięte podkładem i dopasowane fotele przymierzone do kabin, jest OK.

Hamulce aerodynamiczne wklejone w pozycji zamkniętej. Trochę zabawy przy tym było.

0SlZ75.jpg

B9rNFq.jpg

nxmT5s.jpg

Ciekawe, jak też będzie pasować oszklenie - w razie czego zrobię osłony kabin w wersji otwartej - żywiczne fotele wręcz do tego zachęcają.

Koła i piasty też dostały podkład.

TWWXo7.jpg

• Like 1

Fotele wklejone, oszklenie zamontowane.

V6ZXyk.jpg

7EOvi4.jpg

s2iZsl.jpg

4f82x4.jpg

Trochę gimnastyki było potrzebne, ale w sumie myślałem, że będzie gorzej.
Decyzja o zamknięciu kabin była podyktowana grubością oszklenia - dziwnie by to wyglądało, niby szkło pancerne o grubości circa 10 cm. 

Nie chce mi się wycinać masek (zwłaszcza, że kupne są już w drodze), więc poczekam pewnie kilka dni z malowaniem. Podłubię przy podwoziu.

Doklejona sonda do tankowania, trzeba było lekko doszlifować do niej końcówkę dziobu.

Zabieram się za malunki.

Na razie kontrolnie czarny podkład AK.  Drobne poprawki będą niezbędne, a docelowo podkład będzie trochę kombinowany - tam gdzie ciemniejsze barwy - czarny, kolorowy spód  -jasnoszary albo nawet biały, żółty, niebieski i czerwony muszą być soczyste.

yfvIV1.jpg

eLOYpz.jpg

Pod srebrny przód pójdzie GX2, a poniżej zestaw farb, jakich zamierzam tu użyć (będzie kolorowo):

v1Rh4j.jpg

Vallejo tylko na dysze silników.

• Like 2