laskonogi Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Jako ze już jakiś czas nie pokazywałem co psuje, Zara czeka na blachy, to dla dodania animuszu nowy projekcik powstaje - w założeniu szybki ...hehehe Na tapecie temat nietypowy bo rzeczna barka bojowa Japończyków działająca na Jangcy Model to wypust NikoModel nie miałem jak dotąd przyjemności nic ichniejszego kleić, a i z żywicą sie jakoś mega nie lubimy, to jednak po tych ostatnich 2 tyg muszę powiedzieć że jest to bardzo przyjemy wypust, a ta ilość mikro części fajnie buduje trójwymiar bryły - choć te mega maluszki wymagają mega uwagi, mi sie np udało wystrzelić jeden z wywietrzników ... no ale to już inny temat i wszystkim od 700 nie będę tu truł farmazonów Jeśli chodzi o poszukiwania materiału źródłowego to jest on ... ubogi udało mi sie znalezc de facto tylko taki plan i foty szt 4 ale rarytas, zbliżenie na dziób jest jeszcze książka Ospray, ale ona o rzeczonej jednostce mówi słownie 2 zdania wiec do tematu mało wnosi jako ze model jest do linii wodnej to oczywiście musi stanąć na jakiejś winietce - co mnie raduje bo będę mógł popsuć kolejną wodę Marzy mi się by pływał po takich rejonach kontrolował / był w towarzystwie czegoś takowego a jak wyjdzie to sie jak zwykle okaże na teraz mam taki stan rzeczy ponieważ aby mury mogły piąć się do góry muszę zamknąć mostek, poszedł wiec na pierwszy ogień - dużo to tam nie będzie widać ale jednak fakt że dali szpargały zobowiązuje Miałem mega problem z odtworzeniem kolorystyki i wyglądu ale ostatecznie padło na połączenie mosiądzu i biało szarych powierzchni, kompas i lornetki dostały po szkiełkach z cleara ale nie wiem czy to widać będzie :)) Stanie tam jeszcze kapitan w czarnym uniformie i jakichś 2 delikwentów na biało zaczęła się także tworzyć winietka, z kory i gipsu ulepiłem takowe coś i po pryśnięciu podkładem daje nadzieje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Zasiadam i patrzę, co Ty tutaj znowu wymodzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Bajerancki pokrak - zasiadam oglądać podziwiam wszystkich co dłubią w żywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 24 Marca 2020 Autor Share Napisano 24 Marca 2020 (edytowane) 5 godzin temu, chudyhunter napisał: Zasiadam i patrzę, co Ty tutaj znowu wymodzisz jak zwykle coś spartolę ale będę miał fun a i wy mam nadzieje trochę używania bo jak wiadomo najważniejsza w życiu jest zabawa 4 godziny temu, Szydercza Gała napisał: oj tak od razu radykalnie 2 godziny temu, M.A.V. napisał: Bajerancki pokrak brzydal pierwsza klasa 2 godziny temu, M.A.V. napisał: podziwiam wszystkich co dłubią w żywicy ja też a teraz jeszcze bardziej na razie abstra:bip:ąc iż NIko powinien dostać nobla za pakowanie (ileś części połamanych etc) to osobiście połamałem gwizdki do kominów - i musiałem dorabiać, oraz zgubiłem jeden z kominów wentylacyjnych ... a to dopiero początek no ale do rzeczy zamykam mostek - a to oznacza starcie z figurkami wygrzebałem 2 paczki z north star Krigsmarine i Russian sailor i się okazało (nie mogło inaczej:)) że Rosjanie to prawie jak japońcy a w tej skali to i tak pod lupą trzeba by dokładnie oglądać Ponieważ nie trafiłem na mundury dla jednostek rzecznych japońskiej marynarki założyłem iż będą tacy sami jak ci z wersji pełnomorskiej znalazłem takowe cos jako wzornik i postanowiłem ze będą w białych bo to jednak lato ma być na mostek poszedł sternik i dwóch oficerów dałem im jakies washe i w tej skali zdję widać niestety zważony time liner z benzyną lakową kompletnie sie tym nie przejmuje bo i tak będzie widac o tyle o ile czyli nic przymierzyłem sie także do tej radosnej blaszki "ramy okienne" i po pewnych problemach pociąłem ją na części i o dziwo udało sei to jakoś wpasować teraz tylko załoganty zajęli pozycje bojowe no i można zamykać a tym samym wracam do dalszego dziubdziania wywietrzników i innych pierdół i na koniec pytanie czy ktoś wie do czego służyły te żerdzie ? do trałów przeciwminowych / czy odpychania sie od brzegu :)) na rufie są identyczne ? Edytowane 24 Marca 2020 przez laskonogi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 jak na moje standardy idę jak burza dziś złożyłem de facto do końca nadbudówkę dziobową (oczywiście nie sklejone takie mam ogólne spostrzeżenie iż blaszki niko są bardzo fajne - choć wielkiego doświadczenia to nie mam. Porównując do aber/ eduarda które są jak dla mnie dość twarde twardy, a flyhawk który jest miękki (choć może też dlatego ze dotykałem go w 700) to ten nikomodelowy wytwór metalowy jest w sam raz trzyma sztywność ale za razem da się fajnie obrabiać. Ponieważ całość była malowana w jednej jasno szarej tonacji to nie boje sie o pokłady które zakładam będę trochę aero trochę pędzlem i innymi metodami cieniował no to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 jako że moja ręka po spotkaniu ze strugiem odzyskała już trochę sprawności, przysiadłem ponownie do projektu - swoją drogą ile tu dobra w tym czasie powstało gratuluje wszystkim generalnie jadę zgodnie z instrukcją - w przypadku Niko de facto znalazłem jedną poważną nieścisłość łatwą do usunięcia (ale fakt że dysponuje 4 zdjeciami i niewyraznym planem 1 na burtach jest linia odbojnicy która niko niewiadomi czemu zrobił wklęsłą choć na wszystkich fotach widać zę wypukła 2 jest pewna niezgodność z umiejscowieniem dźwigarów, na zdjęciach jest inaczej niż na planach(jakie mam ), model jest zgodny z planami. I ja z tym tak pozostałem dużo zabawy zajęło mi poklejenie masztów - i jest to juz 10 próba lepiej nie będzie wiec tak zostanie , ćwiczę też blaszki przed starciem z zadaniem grupowym ... jak widać cześci żywicznych zostało mi już jak na lekarstwo Podjąłem tu karkołomną metodę - sklejam potem maluje - przyczyna - wszytko w jednym kolorze było. Licze iż potem pkt będe cieniował zasłaniał etc i dzieki temu uzyskam roznice faktur pion poziom cześć relingów przyjdzie juz na gotowe ...cześć musiałem dać aby idealnie wymierzyć drabinki Na mostku wierchuszka cały czas podpatruje co ja tam robię Mam niezła zagwozdkę z winietką. Ukształtowanie terenu mi sie podoba, dla przypomnienia oryginał patrzac na zdjecia, stawiam ze tam rosła "kosodrzewina" i jakies drzewyy krzaki znalazłem w składziku ładne kawałki mchu wygląda fajnie ale dla skali jakoś słabo, chętnie wysłucham każdej sugestii 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 mimo że mikrus to jest moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 Dziękować! Tak sobie myślę o tej roslinnosci i dostałem objawienia iż takie drzewo to w 350 ma z min 4 cm a to mi wreszcie przeskalowalo głowę z 700 ;). A że to jest urywek tego stoku i to dość nisko nad wodą to raczej wystąpią trawy i może 1 -2 drzewa? Na szybko w ramach próby wyszło coś takiego i mnie siem podoba od "korzeni do korony ma 4,9 ale poprzycinam jeszcze pień, gałęzie wyjdzie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Maja 2020 Autor Share Napisano 5 Maja 2020 Test i docelowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 Dobrze jest tylko nad pniem jeszcze popracuj - ta plecionka zostawiona na widoku nie przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Maja 2020 Autor Share Napisano 5 Maja 2020 48 minut temu, M.A.V. napisał: nad pniem jeszcze popracuj To z listkami to właśnie testowo - docelowo będzie tak 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Skała taka niezbyt jak na zdjęciach. Może pokusiłbyś się o jakiś piaskowy filtr lub mgiełka z aero? Swoją drogą niezły brzydal z tej łajby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 34 minuty temu, Lipa napisał: kała taka niezbyt jak na zdjęciach skała jest na razie tylko podkladem pociągnięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Teraz jest drzewko pierwsza klasa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Jak jest DZewo, to jeszcze musi być jakiś JASZCZOMP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 4 godziny temu, M.A.V. napisał: pierwsza klasa Jeszcze kolor nie ten i z umiejscowieniem się głowie .. ale nie jest źle 3 godziny temu, chudyhunter napisał: JASZCZOMP Nie wiem czy to do działu lotnictwo mnie nie wywala, ale jako że rozpiętości to to ma 2,8 mm ... To him ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 5 godzin temu, chudyhunter napisał: Jak jest DZewo, to jeszcze musi być jakiś JASZCZOMP! idąc tym tropem : jak jest wOda to musi być jakaś kWa kWa kWa (po pekińsku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 Krwa że kwa kwa no nie wiem na fotach z tego rejonu jakoś kwa kwa siem nie dopatrzyłem ... Dosyć tej fauny bo mi się mój mikrus nie zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 To teraz szkółka banzajów będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 no dobra to całkiem ciekawy dzień był dzis zaczęło się od suchych pigmentów i generalnej zabawy ze skałą - trzeba było wyraźnie oddzielić formaty skalne - zalewowe od tych nie zalewowych. Próbowałem nawet zrobić jakieś takie linie warstw ... potem przyszedł czas na zieleninę, a to w między czasie za skutkowało badaniami gdzie by to drzewo wrzucić co by było fajnie, miałem nawet pytać ale wówczas nadleciał rzeczony 3 godziny temu, M.A.V. napisał: JASZCZOMP! i rzekł a gdzie jest moja miejscówka - ... no i stanęło na szczycie teraz odpoczywam i zastawiam się czy i gdzie dodać czeka jeszcze oczywiście psikniecie wszystkiego kilkoma zieleniami trochę cieni ... może jakieś krzaczki to tu to tam ale generalnie format skalny zakładam iż jest skończony. 31 minut temu, unicaunica napisał: To teraz szkółka banzajów będzie jedno duże i te kilka rachitycznych na tej ściance wystarczy ... dzięki bogu ") wracam do pływadeł 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 cacy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Uuuu, fajnie to wyglada . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 8 Maja 2020 Autor Share Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) Panowie potrzebuje konsultacji 1 cała ta krypa była produkowana w Kure i nawet jest taki kolorek dopasowałem sobia air 71307 ale tak sobie mysle że to strasznie ciemny kolor jak na taką łodkę rzeczną,... czy macie jakąś wiedze w temacie 2 przyszedł mi takowy pomysł do głowy aby spróbować pobawić się światłem przy następującym założeniu (wybaczcie zgrzebny szkic) jak bardzo pownno być jasne jesli podstawą jest takie coś to czy dodanie białego na stronę jasną i czarnego na ciemną a tylko delikatne rozjaśnienie na cześć "śr" będzie ok ciekaw jestem co sądzicie o takim pomyśle? pomysł dodatkowy a moze wystarczy to zrobic na poziomie preshading to sie chyba nazywa od białego do ciemno szarego i dopiero na to walic to rozcienczone kure ? Edytowane 8 Maja 2020 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi