zipster Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Pora na kolejny dodatek do mojej rodzinki szkrabów panzer 1 dla chcących poczytać o tym pierwszym podejściu niemców do dział samobieżnych: https://tanks-encyclopedia.com/ww2/nazi_germany/SiG-33_Bison.php Zbyt wielu ich nie zrobili bo jedynie 38 sztuk (i tak więcej niż wcześniejszy mój model flakpanzer1) ale spisały się całkiem zacnie w kampanii francuskiej i ostatnie egzemplarze dotrwały aż do 43. Był też przypadek gdy oddziały polowe zaopatrzono w podwozia pz1b i armaty 15cm sIG 33 i powiedziano 'zróbcie sobie sami'. Sama konstrukcja to po prostu zamontowane na podwoziu pz1b tytułowe działo piechoty, była na tyle słaba, że zdarzały się przypadki wywrócenia pojazdu przy strzale, jak to się mówi 'pierwsze koty za płoty'. Co do samego modelu czytajac recenzje instrukcja jest podobno prawdziwym polem minowym, no i standardem dragonowym 1/3 czesci w ogole nie bedzie uzyta i pojdzie do kartonu z pozostalosciami modelarskimi aka. 'a nuż sie kiedyś przydadzą' No to jazda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 Na razie idzie jak krew z nosa, głównie dlatego, że wszystko trzeba weryfikować, szukać części i wiercić dziury (np. Na tylnią rurę wzmacniająca koła napinające), Taki mały przykład z moich obserwacji jak do tej pory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 Jak zawsze podpatruję! Masz we mnie stałego kibica 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Nie ma co narzekać, te Dragony są bardzo dobre. Spróbuj kiedyś DML-a z czerwonym paskiem na pudełku to zobaczysz jak kiedys wyglądał Dragon. Ja juz 3 tydzień szpachluję i szlifuje budy ze Scuda z 1991 - więc chętnie wezmę się po nim juz za nowe dragony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 11 godzin temu, Stojkovic napisał: Nie ma co narzekać, te Dragony są bardzo dobre. Spróbuj kiedyś DML-a z czerwonym paskiem na pudełku to zobaczysz jak kiedys wyglądał Dragon. Ja juz 3 tydzień szpachluję i szlifuje budy ze Scuda z 1991 - więc chętnie wezmę się po nim juz za nowe dragony No paczam ten twój scud ale w ogóle nie moje tematy zainteresowań więc się nie udzielam Tu po prostu działa zasada 'optymalizacji kosztow' że strony producentów modeli bo te strony używają zbiorczo z różnymi modelami (pz1b, panzerjager etc.) ale ze to nie idzie przez jakieś quality control.. Strange. Co do części czepiać się nie zamierzam, szpachlowanie jest ale jak na razie bez większych wariacji. Na razie zrobione koła, skrzynia biegów i buda silnika + tył, o dziwo udało mi się nawet ładnie jak na moje paluchy powyginac blaszki przy błotnikach więc jest *duma duma* co prawda i tak ich widać nie będzie jak dokleję tylko błotnika ale... Dodatkowo oto co dragon dał jako radio (po lewej), po prawej też od nich radyjko które zostało mi po flakpanzer i które tu zamontuje zamiast tego.. Czegoś. Dla odmiany wziołem się za robienie działa i tu też kwiatki na instrukcji, teraz dla odmiany nie pozamieniane części ale poodwracane źle na manuału.. What next? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Uważaj przy szpachlowaniu tych płyt z tyłu, w moim Pz 1 pamiętam, że było tam nieco roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 W dniu 26.03.2020 o 09:14, zipster napisał: Był też przypadek gdy oddziały polowe zaopatrzono w podwozia pz1b i armaty 15cm sIG 33 i powiedziano 'zróbcie sobie sami'. Ciekawa sprawa jak w warunkach polowych "wrzucali" ja na podwozie, przecież "33-ka" to ze dwie tony ważyła Warsztat bardzo ciekawy - będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 31 Marca 2020 Autor Share Napisano 31 Marca 2020 9 godzin temu, M.A.V. napisał: Ciekawa sprawa jak w warunkach polowych "wrzucali" ja na podwozie, przecież "33-ka" to ze dwie tony ważyła Warsztat bardzo ciekawy - będę zaglądał Może mało precyzyjnie się wyraziłem, najpewniej to warsztaty polowe składały do kupy te klocki choć i na upartego bez podnośników można by było to jakoś osiągnąć, jakaś prowizoryczna rampa z tyłu + coś z mechanicznymi kucykami co z lina holownicza naciągnie to na górę. "In order to replace their sIG 33 auf Pz. I losses, in February 1942, two 15 cm sIG 33 and five Panzer I Ausf. B tank chassis were supplied to this unit. As this vehicle had a very simple construction, it could be easily completed without the need for complicated tools." 11 godzin temu, Stojkovic napisał: Uważaj przy szpachlowaniu tych płyt z tyłu, w moim Pz 1 pamiętam, że było tam nieco roboty. na razie pozapełniałem ten najbardziej widoczne i spore, tam z tylu jeszcze będzie cala konstrukcja do montowania działa i zobaczę czy ewentualnie zakrywa. o pozaklejanie faktury spawów i pomniejsze pozaklejanie ich się trochę cykam ale... ostatecznie można tez się pouczyć robić owe spawy, do tematu wrócę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Pytanie do mądrzejszych ode mnie: Ten drągal jest: 1. Z drewna i nie malowany jak reszta 2. Z drewna i malowany jak reszta 3 metal malowany jak reszta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 zipster - mądrzejszy to nie jestem, ale w zeszycie nr 247 Wydawnictwa Militaria pt "15cm SiG 33 (sf) auf PzKpfw I, II, III" jest kilka zdjęć (str 7-8), które sugerują iż był to element drewniany. Lecz pewności na 100% nie mam, co do koloru to ciężko stwierdzić bo zdjęcia czarno białe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 Hehe, też mam ten nr. Spec pod robienie tego cuda zakupiłem i tam widzę te drągi m ale jak to z fotkami z tamtego okresu... Ale im bardziej patrzę na kształt tego tym bardziej myślę, że to jakieś mocne drewno (grab, jesion, modrzew, dąb). I tak też to pomaluje, będzie trochę rozbijało panzergrey. Mały update i tu się przyznam dałem ciała z tą armatą. Raz, że składanie malutkich części pozawieszanych na cienkich drucikach i dopasowywanie ich symetrycznie po 2giej stronie to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej choć tu dragon owi trzeba oddać dokładność. Wnętrze którego nijak nie widać ma nawet fajne zębatki do elewacji A dwa, że gdzieś w tym spasowaniu trochę straciłem symetrię (fotka specjalnie na siatkownicy nie na bialym Tak patrząc na to podejrzewam sama armatę, chyba źle się ułożyła w tych 'łożyskach' i oba ramiona nie są równo wygiete. Any idea jak to zmusić do innej pozycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) Ok, podziałałem trochę z wykałaczka i trochę je naprostowalem, i tak odchyl w poziomie to 11' w obie fotki z gotowej armaty, nie powiem, podoba mi się może się przezuce na działa wszelakie... Koła i lufa jeszcze nie przyklejone i trochę je poszlifuje Tu ze swoim docelowym podwoziem A to mina szwabskiego inżyniera jak usłyszał, że ma wpakować to działo na to podwozie Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez zipster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Mały update: zrobiłem mocowanie na to przeszczepione radyjko: I to tyle, wnętrze dostało rotbraun'em i planuje go zostawić w miejscu gdzie została usunięta podłoga, powinno wyglądać fajnie. Chyba, że ktoś ma jakieś źródła historyczne, że przy usówaniu tej podłogi robili przemalowywanie na cremweiss? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Jak masz pudło i jest szansa na foto albo chociaż jaki to numer pudła Dragona będę wdzięczny Fajny model i oglądam z ciekawością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 3 godziny temu, lukee82 napisał: Jak masz pudło i jest szansa na foto albo chociaż jaki to numer pudła Dragona będę wdzięczny Fajny model i oglądam z ciekawością. W tagach jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) Koledzy drodzy, poproszę o opinię mojego pomysłu, z racji, że oryginalna podłoga z panzer 1 została usunięta wpadł mi do głowy taki pomysł, aby zrobić widoczne odcięcie kolorów w tym miejscu, oczywiście do poprawy gdzie aero wcisnol się w szczeliny między kształtami.. Fajne to w/g was czy mało prawdopodobne aby ją tak zostawili i nie pomalowali na cremweiss? Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez zipster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Ten model to Dragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 W dniu 6.04.2020 o 14:08, lukee82 napisał: Jak masz pudło i jest szansa na foto albo chociaż jaki to numer pudła Dragona... . Dragon 6259 15cm s.IG.33(Sf) auf Pz.Kpfw.I Ausf.B Musiałem nadrobić zaległości i pooglądać postępy warsztatowe.. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Mały update, wnętrze skończone, wymyśliłem sobie, że to łoże na działo będzie w kolorze bazowym całe a nie 'ucinane' w połowie, oczywiście element jeszcze do przy brudzenia. Oraz pierwsze przymierki czy to że sobą wspolgra: No i nie wspolgra.. Przednia płyta mocno odchodzi: kwestia złego spasowania etc odpada bo wchodzi odpowiednio w rowki boczne, opiera się o wcięcie w tym wózku na działo a górna osłona pasuje do niej idealnie choć sama mogłaby mocniej przysiąść do podstawy aby nie było szpar... Hmm, będzie sporo roboty i w ilości szpachli to przebije pewnie niejeden srowadzany zza między 'niebity' egzemplarz współczesnej motoryzacji I chyba wyjaśnił się też problem umiejscowienia radia: "In February 1941, these self-propelled heavy infantry gun companies were reorganized. The major change was the introduction of a unit equipped with radio equipment. Although photographic some sIG 33 auf Pz. I were equipped with antenna mounts and radios, this still represented a considerable improvement in communications capabilities." Nie wiem na ile tanks-encyklopedia dawać wiarę ale wersja z maja-czerwca 1940 która chce robić nie miala radia Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez zipster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Tak patrzę na wnętrze.. Dałeś wash na matt? btw jeden z najbrzydszych pojazdów jakie kiedykolwiek widziałem. Zawsze mnie zastanawiało dlaczego nie wspawali chociaż częściowo okrojonej lawety ino wpakowali całe działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 łoszowalem bez satynki skrzynie biegów bo wole aby była własnie uwalona w zakamarkach a nie prościutkie linie myślałem czy po prostu nie zrobić całościowego i lekko pozmywać tylko, koniec końców i tak mało będzie jej widać wiec mocno się nad nią nie pastwiłem. reszta to tylko pigmenty. A czy brzydki ... to tak jak z blondynkami i brunetkami Mi się podoba jako żywy przykład powiedzenie "potrzeba matka wynalazków" i spójrz na to z 2giej strony, zdechnie podwozie, to ściągasz i masz w pełni sprawne działo polowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 zipster - teraz tak sobie myślę że kierowca tego "pudła" to miał podczas walki przesrane.... w czołgu to jeszcze jakaś amortyzacja była przez wieżę, a tutaj po wystrzale to wszystko się musiało ostro kolebać i to jeszcze metr nad głową (150mm daje konkretnego kopa) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Myślę, że kierowca wychodził na fajka w czasie wystrzału Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez enten 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Dlatego to stalo na podwoziu w całości, bo kop od wystrzalu byl solidny, całość była amortyzowana właśnie dlatego dzialem ale i tak bujalo xD jest filmik na yt jak toto odpala, jakby wstawili toto jak do pz III to jedynka by sie rozpadła xD, raczej obstawiam brak radia, nie przeżyło wystrzalu, ogladam bo moj w pudle zalega... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 W dniu 29.04.2020 o 22:27, enten napisał: Myślę, że kierowca wychodził na fajka w czasie wystrzału Albo po pierwszym strzale biegł na tyły czyścić spodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi