Cyper Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Witam! Moja przygoda z modelarstwem zaczęła się niedawno i jak to zwykle bywa od razu natrafiłem na drobne problemy: Podczas malowania pierwszego modelu farba z początku nakładała się gładko, jednak później zostawały tak jakby maluteńkie "grudki". Farbę wymieszałem. Używam tej w zestawie Hellera AMX 30/105. I jeszcze jedno: Co sądzicie o tym modelu? http://www.hobbysta.pl/sdkfz2511-ausfd-75cm-pak-40-p-11214.html Czy poradzę sobie z nim jako z moim 2-gim modelem i czy nie sprawi mi on większych trudności (z AMX musiałem się trochę pomęczyć ;/)? A może ktoś już go składał? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Cyper Grutki to największa zmora przy malowaniu niestety . Jesli chodzi o model nie polecam o wiele za trudny jak na 2 model. Kup t-34 z tamiya albo kv-ze zvezdy lub 251 ze zvezdy w 1: 35 oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyper Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Dzięki. Ten 1 model był w skali 1:72. Wolałbym, by następne modele też w takiej były (są trochę tańsze). A grudek już się nie da pozbyć? PS: Maluję tylko pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Cyper Jesli chodzi o grudki to możesz je przeszlifować na mokro papierem ściernym i potem delikatnie pomalować to miejsce jeszcze raz. Jeśli chodzi o model to polcam modele revell w skali 1:72 nie w 1:76 bo to co innego Np. t-34 /85 ,king tiger ,famo pz,stug,3/4 i tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
T34KW2 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Witam! Jak pozbyć się farby akrylowej z modelu a jednocześnie nie osłabiając stróktóry plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Próbuj albo kret albo cleanlux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Longer08 Kret raczej nie nie rusza akryli dot 3 i cleanlux jest do tego odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Kret raczej nie nie rusza akryli Kret to czasami olejnych nie może usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradkur Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Hej mam kłopot jakimi farbami zrobić kamo na mundurach tych jentelmenów http://www.dragonmodelsltd.com/catalog/dml/new/6113.jpg jak można konkretnie numery bo na oko wychodzą mi strasznie błagam o pomoc z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Kacperek315 Tam mm nie rusza konradkur podaj numer zestawu to ci pomoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyper Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Dzięki za pomoc. Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Longer08 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Longer08 Kret raczej nie nie rusza akryli dot 3 i cleanlux jest do tego odpowiedni A to przepraszam za wprowadzanie w błąd ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradkur Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 TOMASZ DUDEK numer mojego zestawu 6113 jak chcesz to moje gg 7366683 jestem przed kompem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał1410 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 chodzi mi o modele czolgów z drugiej wojny światowej w skali 1-35 nie wiem jak malować ,czy kłaść jakiś podkład pod farę bo jeden pomalowałem pędzelkiem i mam straszne smugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Czemu żeby napisac nowy post zakładasz nowy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 czy kłaść jakiś podkład pod farę Tak, dzięki temu nastepne warstwy będą lepiej przylegały do powierzchni modelu. jeden pomalowałem pędzelkiem i mam straszne smugi viewtopic.php?t=9427&highlight=malowanie+modelu A to widziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyper Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Zamierzam kupić tego Shermana: http://www.hobbysta.pl/sherman-m4a3-105mm-vvss-p-6887.html Niestety nie wiem jakie nr. farb będą mi potrzebne, a zamawiam w sklepie internetowym i nie chciałbym zamawiać farb oddzielnie. Chciałbym by malowanie było związane z Ofensywą w Ardenach. poszukuję jakiejś ciemnej zieleni (akryla). Możecie mi coś doradzić? Mam w koszyku także tego Tigera II: http://www.hobbysta.pl/tiger-ii-ausf-p-3039.html I tak samo jak w poprzednim chciałbym pomalować go w barwach jakie stosowano podczas w/w ofensywy. Niestety nie za bardzo mam o tym pojęcie ;( PS: Googlowałem, szukałem po różnych stronach, przeglądałem zdjęcia i farby, żebyście mnie przypadkiem za leniuszka nie wzięli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 konradkur http://hfmodeling.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=2961&syn=2965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał1410 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Witam.moze mi ktoś poradzi jak malowć czołgi z drugiej wojny światowej,czy kłaść podkład?Bo skleiłem swój pierwsz model 1:35Pz.Kpfw.IIIAusf E (dopiero zaczynam przygodę z modelarstwem)i pomalowałem go pędzelkiem( bo nie mam jeszcze areografu )i chyba go z j.. straszne smugi mi powychodziły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Panowie, sprawa jest. Szukam zdjęć King Tigera o numerze 214 sierżanta Koestlera. Pomożecie? wujaszek google jakoś poskąpił mi zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 michał1410 Wiesz co mam dziś paskudny nastój więc powiem prosto z mostu ,tylko nieliczni ludzie na tej ziemi posiadają magiczna władzę nad pędzlami i potrafią pomalować modele tak jak aerografem , moja rada to daj sobie spokój z pędzlami bo się tylko nazłościsz i tyle będziesz z tego miał . Nazbieraj sobie trochę złociszy i kup aero tylko nie takie badziewie z zewnętrznym mieszaniem tylko z ruchoma igła i zbiornikiem u góry,jak kompresor możesz zastosować agregat z lodówki albo nawet dentkę z trabanta . Po kilku modelach nauczysz się dobrze malować i będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Jeśli nie masz aero to możesz zrobić tak. I.Kupić spraya w takiej barwie jakiej ma być model. II.kupić czarny spray do figurek(games workshop) a potem akrylami przecierać miękkim dużym pędzlem kilka warstw techniką ta sucho. Polecam i daję link viewtopic.php?t=10639 W wypadku np.humbroli to dokładnie wymieszać farbę(ok 10min , wykałaczką ) potem okrągłym miękkim pędzelkiem nabrać troszeczkę farby na końcówkę i stukać na modelu, jak gdzieś będzie za cienko to się nie przejmować i pokryć ponownie tą samą techniką tak po 4 godzinach poprawić. To tyle , wszystkie metody próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 michał1410 Wiesz co mam dziś paskudny nastój więc powiem prosto z mostu ,tylko nieliczni ludzie na tej ziemi posiadają magiczna władzę nad pędzlami i potrafią pomalować modele tak jak aerografem , moja rada to daj sobie spokój z pędzlami bo się tylko nazłościsz i tyle będziesz z tego miał . Nazbieraj sobie trochę złociszy i kup aero tylko nie takie badziewie z zewnętrznym mieszaniem tylko z ruchoma igła i zbiornikiem u góry,jak kompresor możesz zastosować agregat z lodówki albo nawet dentkę z trabanta . Po kilku modelach nauczysz się dobrze malować i będziesz zadowolony. No tak ale jaka jest pewność ,że będzie kontynuował przygodę z modelarstwem, kupi aero (ok.200zł) , znudzi mu się i nie będzie miał so z tym zrobić , sprzeda pewno ale i tak straci kasę, z resztą musiał by sie nauczyć czyścić aerograf ,niby prosta sprawa ale czasami farba zalega w miejscu uszczelki i g* jak się rozwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 cloner16 No spoko ale wiesz według mnie warto sobie aero sprawić wlewasz farbe do zbiornika odpalasz dmuchacza i przesuwasz palcem spust nie martwisz się czy bedą smugi czy farba równo pokryje bo wiesz że tak będzie ,ja bardzo żałuję że kupiłem aero tak późno i gdy patrze na moje modele malowane pędzlem to żal i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyper Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Pomoże mi ktoś z dobraniem tych farb jakimi malowano Tigera II podczas ofensywy w Ardenach? Z tym Shermanem już chyba sobie poradzę. PS: To jest Tiger II Ausf. B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi