rafik1213 Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Może używam złych pędzli jakie byście poradzili pędzle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Może używam złych pędzli jakie byście poradzili pędzle . Stylistycznie zdanie rozwala ale... Poradziłbym malowaniem pędzlami firmy Mag-Pol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Ja malowałem pędzlami z super marketu najczęściej Dopiero niedawno zacząłem inwestować w lepsze no ale rzadziej ich używam więc na dłużej mi starczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 OK Ale czym się rożni retuszerski akwarelowy i płaski no i te liczby 1 2 4 6 http://www.martola.com.pl/oferta/pl1090/skala_n/a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajdak83 Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Jak się nazywa ten materiał ala "plastelina" do przyczepiania części przy malowaniu. Bo chyba to nie jest plastelina gdzieś to wyczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Jak się nazywa ten materiał ala "plastelina" do przyczepiania części przy malowaniu. Bo chyba to nie jest plastelina gdzieś to wyczytałem. Blu tack http://i41.tinypic.com/29x9bmh.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Cieniowanie lini wykonujemy przed podkladem czy na podklad przed malowaniem koloru ;> ? Jakas dobra , szybka metoda na malowanie oszklenia - bez masek , do dyspozycji tasma tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Cieniowanie na podkład i przed malowaniem koloru bazowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Pilnie poszukuję części fototrawionych do radzieckiego bombowca sb 2M 100. W skali 1/72. Mam model ale strasznie stary i źle wykonany. Zna ktoś możę jakiś link do sklepu gdzie mogę takowe zakupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid xd Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Nie wiem czy było na forum czy nie. Ale coś nie mogę znaleźć. W jaki sposób złączyć gumowe gąski? Bo skleić to raczej nie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Po1. Masz w instrukcji... Ja mieszam zgrzewanie i CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Model matowy , naloze kalki beda swiecic - musze dac lakier blyszczacy , a pozniej matowy ? A nie mozna po nalozeniu dac od razu matowego ? Ktos mi pisal , ze w miejsca kalek daje blyszczacy ,a na koncu matowy na caly model. Nie moge od razy matowy ? Kalki nie beda matowe tylko nadal beda swiecic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Ktos mi pisal , ze w miejsca kalek daje blyszczacy ,a na koncu matowy na caly model. Prawda Po nałożeniu kalkomanii warto zabezpieczyć błyszczącym, a na sam koniec cały model matowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 błysk (nawet najlepiej z 2 -3 warstwy przy sidoluxie przy nakładaniu aero), kalki, błysk celem zabezpieczenia, wash, matt. Błysk na kalki daje się właściwie z 2 powodów - Zabezpieczyć je przed washowaniem oraz by mocniej trzymały się samego modelu (dotyczy to głównie starszych kalek z kieprawym klejem). Na całość matt z wiadomych powodów . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Run111 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Witam, jestem początkującym modelarzem i chyba porwałem się z motyką na księżyc. Sklejam Focke-Wulfa z z firmy Eduard i mam tam mask i dlatego moje pytanie. Czy to służy do obklejania kobiny przed malowaniem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jumo Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Czy któryś z kolegów mógłby poratować mnie skanem instrucji do modelu dragona 6393 Jagdpanther . Brakuje mi kilku stron nie wydrukowali czy cuś . Z góry dziekuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Tak maski służą do maskowania kabiny przed malowaniem żebyś części które docelowo mają być przezroczyste nie pomalował farbą lub innymi specyfikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Run111 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_G Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Czy ograniczniki ruchu r?k w fotelu katapultowym K-36DM opuszczaj? si? po zaj?ciu pozycji w fotelu przez pilota, czy te? dopiero w momencie katapultowania? Tutaj http://www.geocities.jp/emiri_0623/Zvezda_K-36DM.htm jest zdj?cie przedstawiaj?ce ten fotel wraz z rysunkiem pogl?dowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_G Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Czy ograniczniki ruchu r?k w fotelu katapultowym K-36DM opuszczaj? si? po zaj?ciu pozycji w fotelu przez pilota, czy te? dopiero w momencie katapultowania? Tutaj http://www.geocities.jp/emiri_0623/Zvezda_K-36DM.htm jest zdj?cie przedstawiaj?ce ten fotel wraz z rysunkiem pogl?dowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Chyba logiczne, że w momencie katapultowania, Inaczej pilot miałby ograniczoną możliwość ruchu rąk i sterowania samolotem. Ograniczniki są po to ,aby w momencie katapultowania ,na skutek gwałownego przyspieszenia i nie zawsze kontrolowanego zachowania pilota ,nie nastąpiło rozrzucenie ramion,wskutek czego ,te elementy ciała pilota mogłyby zostac w kabinie.Trochę to przypomina horror,ale pilot mógłby zostac wyrzucony z kabiny ,a częsci np przedramion zostać ucięte elementami burty kabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_G Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 Logiczne, ale chciałem się upewnić. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 Jeszcze jedno mnie meczy - kleje Interesuje mnie ten Tamiyowski z zielona zakretka . Klei sie czesci po zlaczeniu ze soba , widzialem na filmie z YT ze gosc mial kadlub samolotu w calosci i jezdzil pedzelkiem na laczeniu ?! I czytalem gdziesna forum , ze wymaga wprawy ten klej - tzn ? I rozumiem , ze ten to zwykle klej : A ten sie rozni poj i etykieta od tego wyzej : I klej cyjanoakrylowy w zasadzie dobry do blaszek , przy normalnym klejeniu nie ma celu w jego stosowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 I klej cyjanoakrylowy w zasadzie dobry do blaszek , przy normalnym klejeniu nie ma celu w jego stosowaniu ? Ja z powodzeniem stosuje klej CA do klejenia prawie wszystkich części. Plusy są takie, że mogę nadmiar kleju CA zmyć za pomocą cudeńka o nazwie debonder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
west Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 Hej, mam pytanie odnośnie malowania samolotu Supermarine Spitfire mark V. Przygotowałem następujące kolory (Pactra): - A115 RAF Dark Earth - A116 RAF Dark Green - A113 RAF Sky Type S Problem polega na malowaniu spodu samolotu kolorem A113 Sky Type. Gdzieś czytałem, że do któregoś roku był inny kolor a później został zmieniony. Czy Spitfire w wersji V który był produkowany od 1941 roku miał spód malowany kolorem Sky Type? Pozdrawiam, West Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi