reggy Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 W UK odpowiednik Sidoluxu nazywa się FUTURE. Tak mi się wydaje, że jest w UK i USA. http://www.swannysmodels.com/TheCompleteFuture.html Mocny akrylowy lakier. Nasz Sidolux jest mlecznobiały przed wyschnięciem, ale to chyba jeden pies W każdym razie wypróbować nie zaszkodzi, a najwyżej zostanie do podłóg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Dzień dobry Wiem, że każdy ma swoją praktykę w tym temacie, ale chciałbym spytać co jest lepsze do rozcieńczania modelmasterów olejnych i humbroli (również olejnych). Wamod czy może benzyna (jeśli tak to jaka?)? White spirit? Rozcieńczalnik ekstrakcyjny? Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam, Jakub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zdravko Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Dzień dobryWiem, że każdy ma swoją praktykę w tym temacie, ale chciałbym spytać co jest lepsze do rozcieńczania modelmasterów olejnych i humbroli (również olejnych). Wamod czy może benzyna (jeśli tak to jaka?)? White spirit? Rozcieńczalnik ekstrakcyjny? Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Pozdrawiam, Jakub Ja wyróżniam dwie opcje: Dobrze: Rozcieńczalnik Wamodu Dobrze/ekonomicznie: Terpentyna balsamiczna Ostatnio korzystam z tej drugiej opcji 500ml rozcieńczalnika ok 9-11zł i mogę Ci go polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Jeszcze lepsze efekty niż wymienione daje Testors Airbrush Thinner for Enamel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Jaką możecie mi polecić białą farbę (mat) - tylko żeby biel była bielą. Na Humbrolu już się przejechałem, Revell też słaby. Model Master miał ładną biel jednak dość drogi i po zostawieniu przez rok ok 30% farby w pojemniczku szczelnie zamkniętym, zastałem ją dziś wyschniętą :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 możecie coś polecić, bo jutro jadę do sklepu czy jednak zostać przy Model Master? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Wszystko zależy od tego, na którym czynniku zależy Ci najbardziej: na cenie, czy na jakości farby, a także od tego czym malujesz. Jeśli chcesz dobrą biel do aerografu, to kup Gunze H. Pod pędzel się ona jednak nie bardzo nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 pod pedzel, emalie, jednak postawie na jakosc bo potrzebuje teraz duzo bieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 ehh nie można edytować. Do poprzedniego posta podpinam pytanko Czy orientujecie się kto jest polskim dystrybutorem firmy Academy? Mam do nich sprawę i szukam jakiegoś kontaktu lub strony www. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Niestety biel nie jest najwdzięczniejszym kolorem do malowania, ale jeśli już chcesz się bawić pędzlem to albo Vallejo Model Color (nie robi smug) albo Model Master. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Niestety biel nie jest najwdzięczniejszym kolorem do malowania, ale jeśli już chcesz się bawić pędzlem to albo Vallejo Model Color (nie robi smug) albo Model Master. Vallejo to chyba jest akryl z tego co wiem, a nigdy takim czymś nie malowałem. Chyba zostanę przy ModelMaster. A tak od razu się spytam przy malowaniu pędzlem modeli lepsze są emalie czy akryle? Ja od początku mojego sklejania maluje tylko emaliami i stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Pod pędzel akryle. Choć oczywiście zdania są podzielone. Tyle zdań ilu malujących... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Czym różni się Tamiya Basic Type Putty od Tamia White Putty? Kolor pomijam... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Konsystencją. Biała się ciągnie i trudno nakłada, a po wyschnięciu jest krucha i kiepsko trzyma się powierzchni. Jeżeli nie potrzebujesz białej szpachli do modelu z białego plastiku malowanego na biało, to bierz szarą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz309 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Czy farby Gunze serii H można rozcieńczać wodą czy tylko dedykowanym do nich rozcienczalnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 30 Lipca 2011 Share Napisano 30 Lipca 2011 Panowie i panie jeśli są czym zmyć farbę podajże Humbrola z plastikowego modelu bez straty jakości plastiku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Kretem, ale uważaj bo zżera aluminium. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Kretem, ale uważaj bo zżera aluminium.Pozdrowionka. Rozumiem kranulki rozpuścić w wodzie ale na wacik i wcierać czy zamoczyć? Osobiście preferowałbym wcieranko niż moczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz309 Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Czy farby gunze serii H potrzebują retardera czy nie zatykają dyszy aerografu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Jak je rozrobisz firmowym Gunze Levelling Thinnerem, to będą Ci się świetnie sprawować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz309 Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Ok dzięki wielkie O ten chodzi http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=T-106&lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Gdzie kupić najlepsze akcesoria Italeri do trucka 1:24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Czy orientujecie się kto jest polskim dystrybutorem firmy Academy? Mam do nich sprawę i szukam jakiegoś kontaktu lub strony www. SK Model http://sk-model.pl/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oli360 Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Na model nałożyłem szpachlę akrylową. Moje pytanie brzmi: Czy jak będę odtłuszczał model w wodzie z płynem do naczyń szpachlówce nic się nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi