active Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Witam mam do was pytanie co do podkładu przewiduje 2 opcje do wyboru albo spray mr surfacer 1000 / 1200 albo jakiś do aero z tamiya co poradzicie ? (dopiero co przesiadłem się na akryle tamiya i mam już rozcieńczalnik dlatego wolał bym nie kupować kolejnego z gunze tylko do podkładu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Zainwestuj w słoiczek Surfa i dedykowany Levelling thinner - naprawdę warto No a poza tym, ten rozcieńczalnik o wiele lepiej współpracuje z akrylami Tamiya od ich dedykowanego, polepszając ich właściwości... Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 thinner gunze będzie lepszy do akryli tamiya niż dedykowany rozcieńczalnik tamiya ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Czy ktoś mógłby podsunąć pomysł jak wykonać podsufitkę do Chinooka Italeri 72? W wersji producenta wnętrze kiepsko wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 Warto kupić taką mate? http://exito.sklep.pl/pl/p/OLFA-RM-IC-C-Mata-do-ciecia-1%2C6mm-45-x-30-cm/1315 Będzie to moja pierwsza mata i nie wiem czy opłaca sie, taka czy kupić coś droższego . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiat126poznan Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Gdzie zamówić/zakupić flock do modeli? (Na dywaniki do auta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziktrans Napisano 7 Sierpnia 2013 Share Napisano 7 Sierpnia 2013 Witam.Jaką ma długość kabiny od scanii ze spoilerem. Pytam się dla tego bo przerabiam scanie T42M. Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łukim@n Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam, czy podkłady Surfacer'a są warte swojej ceny? Za 40ml słoiczek liczą sobie ponad 20zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EasyPlayer Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam. Muszę skleić blaszki. Do błotnika trzeba dokleić listwę o małej szerokości i dużej długości. Niestety klej Pattex (cyjanoakrylany) bardzo słabo trzyma. Czy to dlatego że powinien być cyjanoakrylowy, czy po prostu nie mam co liczyć na lepsze efekty klejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam,czy podkłady Surfacer'a są warte swojej ceny? Za 40ml słoiczek liczą sobie ponad 20zł.. Zdecydowanie, oczywiście w połączeniu z dedykowanym Levelling thinnerem... Witam. Muszę skleić blaszki. Do błotnika trzeba dokleić listwę o małej szerokości i dużej długości. Niestety klej Pattex (cyjanoakrylany) bardzo słabo trzyma. Czy to dlatego że powinien być cyjanoakrylowy, czy po prostu nie mam co liczyć na lepsze efekty klejem? Po pierwsze przeszlifuj miejsca klejenia drobnym papierem ściernym (800-1200) i dopiero wtedy bierz się za klejenie. Pattexem nie kleiłem, ale najlepiej zaopatrz się w normalny CA, może być firmy Bond, a najlepsze są kleje Loctite Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łukim@n Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Zdecydowanie, oczywiście w połączeniu z dedykowanym Levelling thinnerem... Mógłbyś w skrócie wyjaśnić dlaczego lepiej wybrać Surfacer'a niż np. podkład samochodowy w spray'u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Mógłbyś w skrócie wyjaśnić dlaczego lepiej wybrać Surfacer'a niż np. podkład samochodowy w spray'u? 1. Podkłady samochodowe dedykowane są do metalu, a nie do plastiku. Malując np. plastikowe zderzaki należy najpierw dać specjalny lakier. 2. Najważniejsze: Podkłady samochodowe walą dużym ciśnieniem. Zanim pokryjesz całą powierzchnię, jest szansa, że pozalewasz szczegóły, które powinny być widoczne. 3. Surfacer ma określoną gradację, spray - jak sie trafi. Więc tam gdzie mi zależy, maluję surfacerem. Ponieważ jednak jestem leniwy i często nie chce mi się rozkładać aero, mniej odpowiedzialne elementy np. wnętrza aut, podwozia lecę ze spray-a. Parę razy naciąłem się jednak na ich jakość i teraz już tylko używam z firmy "CAR-Rep". Sprzedawca twierdzi, że jest lepszy od Motipa - tego nie sprawdzałem, ale jest naprawdę dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łukim@n Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 3. Surfacer ma określoną gradację, spray - jak sie trafi. Im większą gradację ma podkład, tym cieńsze tworzy warstwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 3. Surfacer ma określoną gradację, spray - jak sie trafi. Im większą gradację ma podkład, tym cieńsze tworzy warstwy? Analogicznie jak papier ścierny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Czyli jeśli jesteś początkującym nie kombinuj i kup Surfacer razem z Levelling thinnerem, ewentualnie spray Chaos Black/Gunze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łukim@n Napisano 14 Sierpnia 2013 Share Napisano 14 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Jakim sposobem wykonać taki nalot kurzu na modelu? http://tamiyamodelmagazine.com/blog/2012/09/24/tamiya-116-rc-leopard-2a6/ http://www.v3wall.com/en/html/pic_down/1024_768/pic_down_16072_1024_768.html Chodzi mi właśnie o sposób w jaki się zakrywa trójkolorowe kamo "kurzem" przez co kamuflaż jest mało widoczny z powodu tego kurzu. O ile na pierwszym zdjęciu jest mocno zakurzony, to kolejne dwa pokazują o co mi chodzi. Ktoś wie jaki sposób jest do tego najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 To dość łatwe, pokrywasz model pigmentem - wcierasz pędzelkiem, nadmiar ma spaść bo robimy nalot a nie akumulację (do akumulacji robi się na papieros i fixuje). Gotowy kurz przejeżdżasz szerokim pędzlem zamoczonym w white spirit, jeśli dobrze wtarłeś pigment to nie będzie śladów po pędzlu. Można dawać kilka warstw w ten sposób. Ja dodatkowo pracuję z lakierem matowym tzn. wcieram pigment jak wcześniej pokrywam lakierem z aero a na to można dać pigment i powlec white spirit jak opisałem poprzednio. Przed całą procedurą z pigmentami polecam przefiltrować cały model akrylem w kolorze takim jak pigment - rozjaśnisz i zepniesz całość. Ostatnio kurzyłem model w kolorze red primer tymi metodami: Przed: Po: Zauważ jak mocno zmienił się kolor Red Primer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EasyPlayer Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Witam. Przymierzam się do zakupu kompresora już od 1,5 miesiąca. Okazało się że kompresor który zamierzam kupić http://skleptechniczny.pl/wydajny-kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-as-186-p3891.html nie ma w zestawie wężyka do aero. Pytanie głownie do posiadaczy wymienionego wyżej kompresora- czy wężyk z linku poniżej będzie pasował? http://www.skleptechniczny.pl/waz-do-aerografu-18m-p2490.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Tak on będzie pasował, ale jeśli zamierzasz malować tylko modele to pomyśl o zgrabniejszym kompresorku nabiurkowym - miałem ten z linku i pozbyłem się na rzecz nowszego modelu - link poniżej, jest cichszy, poręczniejszy. Brak butli nieistotny. http://skleptechniczny.pl/cichy-kompresor-do-aerografuwazodwadniacz-as176-p4833.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EasyPlayer Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Nooo i znowu kolejna propozycja sprzętowa i nie wiem co kupować. Widzę że on ma regulację ciśnienia, zgadza się? Mógłbyś mi podać jakiś numer modelu czy coś? W ST nie podali, a chętnie bym sobie o nim poczytał. Szkoda że niedostępny... EDIT: AS176 - no tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzes430 Napisano 17 Sierpnia 2013 Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedź w sprawie weatheringu. Myślałem, że będzie metoda trudniejsza z użyciem chociaż aerografu. Będę próbować przy SAM-6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam. Przymierzam się do zakupu kompresora już od 1,5 miesiąca. Okazało się że kompresor który zamierzam kupić http://skleptechniczny.pl/wydajny-kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-as-186-p3891.html nie ma w zestawie wężyka do aero. Pytanie głownie do posiadaczy wymienionego wyżej kompresora- czy wężyk z linku poniżej będzie pasował? http://www.skleptechniczny.pl/waz-do-aerografu-18m-p2490.html Wężyk będzie pasował, ale zwróć uwagę, że ma on w sklepie status "niedostępny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EasyPlayer Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Rzeczywiście. :( To może ten: http://www.skleptechniczny.pl/wezyk-do-aerografu-18m-18-x-18-bd24-p3930.html ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi