morfeusz747 Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 papier ścierny 2000 na mokro i polerka pastą lub debonder innego wyjscia raczej nie ma. Metoda podana przez Roberta jest najlepsza a szybka wygląda jak nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Może debonder? Zmywa CA to i może zmyje nalot. Na przyszłość klej szybki clearfixem albo lakierem bezbarwnym. 1. Mimo wszystko ja optuję za klejem CA. Po prostu było go 5 razy za dużo, dlatego opary uszkodziły szybkę. A wytrzymałość Clearfixu czy lakieru bezbarwnego jest kilka razy mniejsza. 2. Specyfiki chemiczne raczej szybciej powiększą szkody niż wypolerują szybkę. Jak pisał kol. Robert, papier 2000, potem pasta polerska lub pasta do zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Mam pytanie. Malując aerografem na powierzchni czasem tworzy mi się przykurz - mimo mocnego rozcieńczenia farby. Jest na to sposób? Da się taką powierzchnię jakoś wypolerować nie uszkadzając farby? Niby tego nie widać tak dobrze ale denerwuje mnie to.Chodzi o to by malowana powierzchnia był gładka i jednolita. 1. Myślę, że nawet zawsze wskazane jest przpolerować, delikatnie filcem, flanelką, itp. 2. Ja stosuję sposób który kiedyś wyczytałem na forum w dziale samochodziarskim. Gdy farba zaczyna podsychać, rozpuszczalnikiem z pierwszego mycia aerografu delikatnie tryskam malowaną powierzchnię. Rozpuszczalnik rozmywa i wyrównuje powierzchnię farby. Trzeba tylko uważać, by nie przesadzić. PS. Rozpuszczalnik może być oczywiście czysty. PS. 2 Stosowałem ten sposób tylko do farb olejnych. Nie wiem czy się sprawdza przy akrylach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Czy szuter w skali H0 będzie się nadawał do dioramy w skali 1:72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Witam mam prosbe wykonuje obecnie model P-47 Thunderbolt revella w 1:72 czy moglby ktos mi powiedziec jakich kolorkow uzyc do pomalowania wnek podwozia i wnetrza kabiny poniewaz farby podane przez revella powstaja z mieszania kilku farb ,a nie bardzo mi to pasuje i z tym wiaze sie moja prosba gdyby ktos mogl podac jakich farb uzyc tylko niestety musza byc to Pactry poniewaz tylko do tych akryli mam narazie dostep w sklepie modelarskim ? Prosze o jak najszybsza odpowiedz przepraszam za pisownie ale mam zepsuta klawiature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Witam.Mam parę pytań.Robię sobie własnie diorame (1:35) i postanowiłem ze dodam do niej jakieś figurki, niestety z figurkami ma styczność pierwszy raz nie wiem jak się zabrać za malowanie. Jedyne co mi wpadło do głowy to pomalować całe umundurownaie (bez twarzy i rąk) na czarno z aerka potem bazowa i łosz czy dobrze rozumuje?? Kiedyś widziałem na forum diorame w 1:35 i były na niej worki wykonane z papieru toaletowego??? nie wiem czy dobrze pamiętam. Czasami na dioramach widnieją jakieś podarte plakaty albo podarte flagi faszystowkie. Jak to się robi?? Z góry dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Plakaty to pomniejszone oryginały - wydrukowane. Worki masz racje - Krzysiek na swej dioramie z KV zrobił z papieru toaletowego. W moim wątku (pz.kpfw II) pokazałem jak robić je z folii.Co do figurek to się nie wypowiadam bo się nie znam. Podobno dobrze się na białym podkładzie maluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniekk Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Czym najwygodniej jest kłaść szpachlę? Do małych lub dużych ubytków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Ja używam żyletki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Ja nakładam skalpelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Czym najwygodniej jest kłaść szpachlę? Do małych lub dużych ubytków? Można patyczkiem do lodów, ale w sklepie medycznym jest zatrzęsienie różnych produktów modelarskich, między innymi specjalny przyrząd do nakładania szpachli, nazywa się on "nakładacz stomatologiczny" cena ok. 8-9 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 GrzesiekW dzięki za Odp, jeszcze jakby ktoś mógłby mi pomóc w tych figurkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniekk Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Ok dzięki. Popróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Usuń za pomocą papierów wodnych #1000 wzwyż, a potem wypoleruj kompletem 3 past Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Zeszlifuj szew papierem wodnym 600 potem 800 następnie 1200 a na koniec 2000 po pszeszlifowaniu owiewki trza ją wypolerować pastami polerskimi o Tamiyi w kolejności 1 - coarse, 2 - fine, 3 - finish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 27 Lutego 2012 Share Napisano 27 Lutego 2012 Mólgby mi ktoś podać jakieś w skazówki na temat malowania figurek, mam pewny pomysł ale niewiem czy dobry...chciałem położyć na figurke podkład surfacer 1200 potem na całą figurke czarny( oprócz twarzy i dłoni) potem bazowa i to wszystko z aerka, następnie chciałem wszelkie wybrzuszenia przetrzeć rozjaśnionym bazowym i na końcu pomalować detale takie jak pasek, guziki itd. i na koniec lakier matowy czy ten lakier nie potrzebny?? i jeszcze jedno co sądzicie o tych figurkach: http://www.mojehobby.pl/MiniArt-U.S.-JEEP-CREW-and-MP-p-1-1227993.html http://www.mojehobby.pl/Master-Box-Je-cy-niemieccy-1944-p-1-548432.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamodelarz Napisano 29 Lutego 2012 Share Napisano 29 Lutego 2012 Witam szanownych kolegów modelarzy, ostatnio zabrałem się do robienia dioramy w Iraku (1/35). Ogólnie na chwilę obecną zbieram potrzebne zestawy. Mam zamiar zrobić też helikopter, lecz nie wiem jaki wybrać ... ogólnie miałem zamiar wybrać między takim: http://www.mojehobby.pl/Dragon-AHa6-LITTLE-BIRD-NIGHTSTALKERS--p-1-109959.html i takim: http://www.hlj.com/product/DRA3310 w tym pierwszym "odciąga" mnie brak figurek, gdyż nawet w osobnych zestawach nie doszukałem się odpowiednich (te z drugiego są- OK), jednakże ten drugi ma kalkomanie jedynie do Vietnamu z lat '70 (przeczytałem jednak, że ten też miał jakiś udział w Iraku). Bardzo bym prosił o porady odnośnie wyboru, lub po wyborze dalszej pracy z modelem (np. czy ten drugi po prostu bez kalek). Zależy mi na Waszych odpowiedziach. Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 Panowie jak powinno wyglądać prawidłowo malowanie RWD 5 Aeroklubu Rzeczpospolitej (w zestawie ZTS'u jest to malowanie z 1933). Czy na skrzydłach też są jakieś czerwone plamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asd11 Napisano 4 Marca 2012 Share Napisano 4 Marca 2012 Mam pytanie. Czy przy malowaniu kamuflażu pędzlem taka taśma maskująca da radę? http://exito.sklep.pl/pl/p/3M-Scotch-Pl%20...%2031-mm/8776 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Marca 2012 Share Napisano 4 Marca 2012 Lepiej naucz się malować od ręki, bo wyjdą Ci schody na przejściach kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Marca 2012 Share Napisano 4 Marca 2012 Lepiej naucz się malować od ręki, bo wyjdą Ci schody na przejściach kolorów. To jest metoda dobra, gdy przejścia są szerokie. Gdy przejścia są ostre (rzadko, ale bywa) taśma jest dobra. Gdy przejścia są wąskie np. 2-3 mm w skali, stosuj wałki z niebrudzącej plasteliny, albo wycięte z papieru maski przyłożone w pewnej odległości od modelu (ok. 2-5 mm - trzeba dobrać doswiadczalnie). Dokładnie było to już nieraz opisywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Lepiej naucz się malować od ręki, bo wyjdą Ci schody na przejściach kolorów. To jest metoda dobra, gdy przejścia są szerokie. Gdy przejścia są ostre (rzadko, ale bywa) taśma jest dobra. Gdy przejścia są wąskie np. 2-3 mm w skali, stosuj wałki z niebrudzącej plasteliny, albo wycięte z papieru maski przyłożone w pewnej odległości od modelu (ok. 2-5 mm - trzeba dobrać doswiadczalnie). Dokładnie było to już nieraz opisywane. Kolega maluje pędzlem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Kolega maluje pędzlem... Przepraszam, nie doczytałem. Masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Cześć. Mam pytanie. Jaka szpachla nadaje się najlepiej do późniejszego trasowania lini podziału blach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba9575 Napisano 5 Marca 2012 Share Napisano 5 Marca 2012 Apropo szpachlówek... Którą Koledzy by polecili? http://www.martola.com.pl/pl144/produkty26855/Mr.White_Putty http://www.martola.com.pl/pl144/produkty11871/Tamiya_Putty http://www.martola.com.pl/pl144/produkty8818/Tamiya_Putty_White_32g http://www.martola.com.pl/pl144/produkty37496/plastic_putty_20ml_ Pozdrawiam i proszę o poradę, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi