DamianosPL Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 1 godzinę temu, _OldMan_ napisał: Nie ma takich farb. a Revell Email i Humbrol Email? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) Godzinę temu, DamianosPL napisał: a Revell Email i Humbrol Email? Chyba u ciebie w Girls und Panzer takie występują. Edytowane 6 Maja 2023 przez _OldMan_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 1. Jaki jest dobry lakier błyszczący dla farb emaliowych? 2. Czy Mr. Hobby SF-286 Mr. Surfacer 500 to dobry wybór jako podkład dla farb emaliowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 Ad.1 Ad.2 Nie, jest gruboziarnisty. Szukaj 1200 lub (lepiej) 1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 Czy mogę używać Tamiya X-22 z pędzelkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 3 minuty temu, Rynceusz napisał: Czy mogę używać Tamiya X-22 z pędzelkiem? Jak nie masz aerografu to kup sobie taki podkład: https://agtom.eu/podklady/310580-tamiya-surface-primer-podklad-w-sprayu-100ml-szary-4950344870264.html i taki lakier: https://agtom.eu/lakiery-bezbarwne/342031-farba-w-sprayu-tamiya-ts-13-clear-4950344993550.html Inaczej to nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 29 minut temu, Rynceusz napisał: Czy mogę używać Tamiya X-22 z pędzelkiem? Jak chcesz malować pedzelkiem to polecam Lakier od Italeri Akrylowy sam uzywałem z początku gdy nie miałem aero ale jak mam aero to nadal uzywam Italeri. Tamiya akrylowa nie nadaje sie pod pedzel jedynie Tamiya emalia w tych słoiczkach kwadratowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 (edytowane) Czyli taki się nadaje pod pędzel? https://www.mojehobby.pl/products/Enamel-X-22-Clear-Gloss.html Edytowane 7 Maja 2023 przez Rynceusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Maja 2023 Share Napisano 7 Maja 2023 4 godziny temu, Rynceusz napisał: Czyli taki się nadaje pod pędzel? https://www.mojehobby.pl/products/Enamel-X-22-Clear-Gloss.html Grubo nałożysz i popsujesz efekt. Do pędzla to się raczej nie nadaje....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 (edytowane) 1. Czy mogę używać Tamiya TS-13 z farbami emaliowymi? 2. Jakie polecacie gablotki do modeli samolotów w skali 1:72 i 1:48? Edytowane 8 Maja 2023 przez Rynceusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 8 Maja 2023 Share Napisano 8 Maja 2023 W dniu 5.05.2023 o 07:59, robertmodelarz napisał: https://grawerstwo.com.pl/kontakt/ W dniu 4.05.2023 o 21:17, panmopsik napisał: Jesteś z Wawy, idziesz do kogoś kto się w tym specjalizuje ponieważ ma więcej materiałów do wyboru na których pracuje, popularne grawerowanie laserowe, dobra jakość... Ostatecznie zamówiłem tabliczkę z laminatu grawerskiego na Allegro, wyszło niecałe ok 6,50 zł za sztukę. Proponowany jegomość z Warszawy za taką samą usługę (chyba - może jednak są jakieś różnice o któych nie wiem?) zażyczył sobie 37zł, więc jednak zaryzykowałem ze sprzedażą wysyłkową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 Który z tych modeli jest lepszy dla początkujących? A. F4F-4 Wildcat od Academy B. Supermarine Spitfire Mk.Vb od Revell C. Messerschmitt Bf109E-4 od Airfix Wszystkie w skali 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 10 Maja 2023 Share Napisano 10 Maja 2023 6 godzin temu, Rynceusz napisał: C. Messerschmitt Bf109E-4 od Airfix Stosunkowo prosty, nieźle spasowany, możliwość wyboru konfiguracji. O innych kandydatach niech się wypowiedzą ci, co je kleili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 Dzięki, jutro będę zamawiał Messerschmitta 1. Czy mogę używać Sidoluxa i/lub lakieru do paznokci z modelami? 2. Czy Mr.Hobby SF-286 Mr. Surfacer 1200 to dobry podkład dla farb emaliowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 4 godziny temu, Rynceusz napisał: Dzięki, jutro będę zamawiał Messerschmitta 1. Czy mogę używać Sidoluxa i/lub lakieru do paznokci z modelami? 2. Czy Mr.Hobby SF-286 Mr. Surfacer 1200 to dobry podkład dla farb emaliowych? 1. Sidolux tak, lakier do paznokci to chyba tylko do świateł szlakowych i obrysowych 2. Mr.Hobby SF-286 Mr. Surfacer 1200 to bardzo dobry podkład dla wszystkich farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Maja 2023 Share Napisano 11 Maja 2023 7 godzin temu, Rynceusz napisał: Dzięki, jutro będę zamawiał Messerschmitta Nie mówię, że jest najlepszy. Po prostu z wymienionych przez Ciebie tylko tego robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 Jakie są najpotrzebniejsze rozmiary pędzli dla początkującego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 27 Maja 2023 Share Napisano 27 Maja 2023 Czy taki Sidolux może być użyty jako lakier bezbarwny błyszczący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2023 Share Napisano 28 Maja 2023 (edytowane) 17 godzin temu, Rynceusz napisał: Czy taki Sidolux może być użyty jako lakier bezbarwny błyszczący? Oczywiście , że tak, ale musisz aerografem położyć kilka cienkich warstw. To płyn bardzo rzadki, nie pozalewaj modelu. Najlepiej sprawdza się jako warstwa przed położeniem kalkomanii. Edytowane 28 Maja 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 W dniu 28.05.2023 o 10:33, robertmodelarz napisał: Oczywiście , że tak, ale musisz aerografem położyć kilka cienkich warstw. To płyn bardzo rzadki, nie pozalewaj modelu. Najlepiej sprawdza się jako warstwa przed położeniem kalkomanii. 1. A jak się nie ma aerografu, to trzeba pędzlem nałożyć jedną cienką warstwę? 2. Kiedy trzeba odtłuścić model, przed sklejaniem czy po sklejaniu? Oraz jak to trzeba zrobić żeby nie było użyć podkładu przed nałożeniem farby emaliowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 6 minut temu, Rynceusz napisał: 1. A jak się nie ma aerografu, to trzeba pędzlem nałożyć jedną cienką warstwę? 2. Kiedy trzeba odtłuścić model, przed sklejaniem czy po sklejaniu? Oraz jak to trzeba zrobić żeby nie było użyć podkładu przed nałożeniem farby emaliowej. 1. Można nałożyć jedną warstwę pędzlem. 2. Model odtłuszcza się przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 (edytowane) 6 minut temu, robertmodelarz napisał: 1. Można nałożyć jedną warstwę pędzlem. 2. Model odtłuszcza się przed malowaniem. A jak trzeba zrobić odtłuszczanie tak żeby nie było użyć podkładu przed nałożeniem farby emaliowej? Edytowane 29 Maja 2023 przez Rynceusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 Umyć model w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń. Spłukać i poczekać aż wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 To ktoś jeszcze odtłuszcza modele? Ja nigdy tego nie robiłem i zawsze farba sie trzymała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Maja 2023 Share Napisano 29 Maja 2023 9 godzin temu, Rynceusz napisał: A jak trzeba zrobić odtłuszczanie tak żeby nie było użyć podkładu przed nałożeniem farby emaliowej? Emalie na ogół lepiej trzymają się powierzchni (np. Humbrol, od którego zaczynałem i jeszcze czasami używam) niż akryle. Ewentualnie delikatnie zmatowić powierzchnię. 4 godziny temu, DamianosPL napisał: To ktoś jeszcze odtłuszcza modele? Ja nigdy tego nie robiłem i zawsze farba sie trzymała. Ja czasami kiedy mam wrażenie, że wypraski jednak tego wymagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi