Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

Model matowy , naloze kalki beda swiecic - musze dac lakier blyszczacy , a pozniej matowy ?

A nie mozna po nalozeniu dac od razu matowego ?

Ktos mi pisal , ze w miejsca kalek daje blyszczacy ,a na koncu matowy na caly model.

Nie moge od razy matowy ? Kalki nie beda matowe tylko nadal beda swiecic ?

błysk (nawet najlepiej z 2 -3 warstwy przy sidoluxie przy nakładaniu aero), kalki, błysk celem zabezpieczenia, wash, matt. Błysk na kalki daje się właściwie z 2 powodów - Zabezpieczyć je przed washowaniem oraz by mocniej trzymały się samego modelu (dotyczy to głównie starszych kalek z kieprawym klejem). Na całość matt z wiadomych powodów .

Pozdrawiam

Czy ograniczniki ruchu r?k w fotelu katapultowym K-36DM opuszczaj? si? po zaj?ciu pozycji w fotelu przez pilota, czy te? dopiero w momencie katapultowania?

Tutaj http://www.geocities.jp/emiri_0623/Zvezda_K-36DM.htm jest zdj?cie przedstawiaj?ce ten fotel wraz z rysunkiem pogl?dowym.

Czy ograniczniki ruchu r?k w fotelu katapultowym K-36DM opuszczaj? si? po zaj?ciu pozycji w fotelu przez pilota, czy te? dopiero w momencie katapultowania?

Tutaj http://www.geocities.jp/emiri_0623/Zvezda_K-36DM.htm jest zdj?cie przedstawiaj?ce ten fotel wraz z rysunkiem pogl?dowym.

Chyba logiczne, że w momencie katapultowania, Inaczej pilot miałby ograniczoną możliwość ruchu rąk i sterowania samolotem.

Ograniczniki są po to ,aby w momencie katapultowania ,na skutek gwałownego przyspieszenia i nie zawsze kontrolowanego zachowania pilota ,nie nastąpiło rozrzucenie ramion,wskutek czego ,te elementy ciała pilota mogłyby zostac w kabinie.Trochę to przypomina horror,ale pilot mógłby zostac wyrzucony z kabiny ,a częsci np przedramion zostać ucięte elementami burty kabiny.

Jeszcze jedno mnie meczy - kleje

Interesuje mnie ten Tamiyowski z zielona zakretka .

Klei sie czesci po zlaczeniu ze soba , widzialem na filmie z YT ze gosc mial kadlub samolotu w calosci i jezdzil pedzelkiem na laczeniu ?! I czytalem gdziesna forum , ze wymaga wprawy ten klej - tzn ?

291_rn.jpg

I rozumiem , ze ten to zwykle klej :

1465_rn.jpg

A ten sie rozni poj i etykieta od tego wyzej :

117_rn.jpg

I klej cyjanoakrylowy w zasadzie dobry do blaszek , przy normalnym klejeniu nie ma celu w jego stosowaniu ?

I klej cyjanoakrylowy w zasadzie dobry do blaszek , przy normalnym klejeniu nie ma celu w jego stosowaniu ?

Ja z powodzeniem stosuje klej CA do klejenia prawie wszystkich części.

Plusy są takie, że mogę nadmiar kleju CA zmyć za pomocą cudeńka o nazwie debonder.

Hej,

mam pytanie odnośnie malowania samolotu Supermarine Spitfire mark V.

Przygotowałem następujące kolory (Pactra):

- A115 RAF Dark Earth

- A116 RAF Dark Green

- A113 RAF Sky Type S

Problem polega na malowaniu spodu samolotu kolorem A113 Sky Type. Gdzieś czytałem, że do któregoś roku był inny kolor a później został zmieniony. Czy Spitfire w wersji V który był produkowany od 1941 roku miał spód malowany kolorem Sky Type?

Pozdrawiam,

West