Tiger44 Napisano 1 Kwietnia 2020 Napisano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam takiego Jaczka sobie złożyłem korzystając wolnego czasu na przymusowym "wolnym kwarantannowym". Z własnego sumptu praktycznie nic, jeno szkiełka celownika i wskaźniki wysunięcia podwozia. Malowanie samolot majora B Jeriomina z walk nad kotłem Stalingradzkim 42/43. Zapraszam do krytyki. Pozdrawiam i wiele zdrowia życzę. Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez Tiger44 Cytuj
PP-media Napisano 19 Lipca 2020 Napisano 19 Lipca 2020 Za taki brudny samolot to pewnie personel naziemny trafiłby przed pluton egzekucyjny a w najlepszym przypadku na Sybir. Cytuj
hellvis Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 No, podczas walk o stalingrad czystość samolotów była niewątpliwie jednym z priorytetów Cytuj
Pires Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 Zawsze styranie modelu jest kwestią budzącą kontrowersje, najlepiej mieć jakieś kwity w postaci zdjęć. Moim zdaniem okopcenie jest zbyt intensywne, ale juz nie raz modelarze dokumentowali swoje dzieła. Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Nie ma to jak obić do żywego metalu samolot o drewnianej konstrukcji. Niemal cała powierzchnia skrzydła była zrobiona ze sklejki nie licząc niewielkiego fragmentu. 1 Cytuj
tlb Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Modelarstwo to sztuka, artyzm...nie zaś prawda historyczna, bo i o nią się ludzie spierają. Jak można pomalować trawę na zielono to i drewno na "blachę" można Kolega miał pomysł na dioramę, na upierd....ego Yak'a spalinami jak się tylko da, opruszonego śniegiem gdzieś pod Stalingradem na przełomie lat i chyba pod tym względem wyszło. Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Godzinę temu, tlb napisał: Modelarstwo to sztuka, artyzm...nie zaś prawda historyczna, bo i o nią się ludzie spierają. Co innego spieranie się o kolor kołpaka czy końcówek skrzydeł, a co innego malowanie srebrnych obić drewnianych elementów o których wiadomo na 100%, że były wykonane właśnie z drewna. To chyba jest różnica. Cytuj
Solo Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Godzinę temu, tlb napisał: Modelarstwo to sztuka (...) Tak samo jak sztuka mięsa. 1 Cytuj
martinello Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 14 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: Nie ma to jak obić do żywego metalu samolot o drewnianej konstrukcji. Ja tam widzę obicia do błękitnego... 1 Cytuj
sebastain Napisano 23 Lipca 2020 Napisano 23 Lipca 2020 Nie ma to jak obić do żywego metalu samolot o drewnianej konstrukcji. Z tego co wyczytalem, to radzieckie malowania zimowe byly malowane na normalny kamuflaż a jakosc tego malowania byla również radziecka, wiec obic i przetarć bialego do koloru kamuflazu bylo co niemiara. Tutaj przyjrzyj się a zobaczysz ze spod obic wystaje blekitny, czyli standardowy kolor dolnych powierzchni. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 24 Lipca 2020 Napisano 24 Lipca 2020 Może i to jest błękitny, ciężko stwierdzić po zdjęciach. Cytuj
wuwumaster Napisano 24 Lipca 2020 Napisano 24 Lipca 2020 Podoba mnie się ten Jaczek p.s. a wątek ten dowodzi że czasem trzeba zaczekać kilka mcy aż model zostanie dostrzeżony i posypią się komentarze Cytuj
GrzeM Napisano 4 Października 2020 Napisano 4 Października 2020 Bardzo fajny. Ja aż tak bym nie brudził, ale to już tylko kwestia gustu. A otarcia białej zmywalnej farby do niebieskiego kamuflażu jak najbardziej prawdopodobne! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi