Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam takiego Jaczka sobie złożyłem korzystając wolnego czasu na przymusowym "wolnym kwarantannowym". Z własnego sumptu praktycznie nic, jeno szkiełka celownika i wskaźniki wysunięcia podwozia. Malowanie samolot majora B Jeriomina z walk nad kotłem Stalingradzkim 42/43. Zapraszam do krytyki. Pozdrawiam i wiele zdrowia życzę.

IMG_20200331_172814.jpg

Edytowane przez Tiger44
  • 3 months later...
Napisano

Zawsze styranie modelu jest kwestią budzącą kontrowersje, najlepiej mieć jakieś kwity w postaci zdjęć. Moim zdaniem okopcenie jest zbyt intensywne, ale juz nie raz modelarze dokumentowali swoje dzieła.

Napisano

Nie ma to jak obić do żywego metalu samolot o drewnianej konstrukcji. 

Niemal cała powierzchnia skrzydła była zrobiona ze sklejki nie licząc niewielkiego fragmentu.
yak1b_sklejka_16.jpg

• Like 1
Napisano

mega ten śnieżek, i atmosfera !

Napisano

Modelarstwo to sztuka, artyzm...nie zaś prawda historyczna, bo i o nią się ludzie spierają. 

Jak można pomalować trawę na zielono to i drewno na "blachę" można? 

Kolega miał pomysł na dioramę, na upierd....ego Yak'a spalinami jak się tylko da, opruszonego śniegiem gdzieś pod Stalingradem na przełomie lat i chyba pod tym względem wyszło. 

Napisano
Godzinę temu, tlb napisał:

Modelarstwo to sztuka, artyzm...nie zaś prawda historyczna, bo i o nią się ludzie spierają. 

Co innego spieranie się o kolor kołpaka czy końcówek skrzydeł, a co innego malowanie srebrnych obić drewnianych elementów o których wiadomo na 100%, że były wykonane właśnie z drewna. To chyba jest różnica.

Napisano

Nie ma to jak obić do żywego metalu samolot o drewnianej konstrukcji. 

Z tego co wyczytalem, to radzieckie malowania zimowe byly malowane na normalny kamuflaż a jakosc tego malowania byla również radziecka, wiec obic i przetarć bialego do koloru kamuflazu bylo co niemiara. Tutaj przyjrzyj się a zobaczysz ze spod obic wystaje blekitny, czyli standardowy kolor dolnych powierzchni.

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Napisano

Podoba mnie się ten Jaczek ?

p.s. a wątek ten dowodzi że czasem trzeba zaczekać kilka mcy aż model zostanie dostrzeżony i posypią się komentarze ?

• 2 months later...
Napisano

Bardzo fajny. Ja aż tak bym nie brudził, ale to już tylko kwestia gustu. A otarcia białej zmywalnej farby do niebieskiego kamuflażu jak najbardziej prawdopodobne!