Twitch Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Myślę że to już czas że mogę coś pokazać... więc tak w skrócie. Model firmy RFM trafia do mnie pierwszy raz i w sumie mam mieszane uczucia... mimo ładnego zdetalowania to podział części jest przesadzony, a sama składalność i instrukcja pozostawia wiele do życzenia. Z plusów jest fakt że można nad nim popracować bez większego stresu... na chwilę obecną poprawiłem spawy, i dorobiłem te brakujące. Wymieniłem podstawę pod reflektor oraz mocowania przednich błotników. Pozostało dokleić pozostałe części na tylnej płycie i zmierzyć się z resztą elementów fototrawionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 No to już prawie gotowy model masz zrobiony! Świetne są Twoje spawy Jakie malowanie planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 2 minuty temu, enten napisał: No to już prawie gotowy model masz zrobiony! Świetne są Twoje spawy Jakie malowanie planujesz? Tutaj pojawia się problem bo nie doszedłem do etapu zakupu aerografu... No i albo model poczeka nie wiedzieć ile do zakupu albo pomaluje go z puszki Ogólnie to myślę czy by nie zrobić go jako przejetego przez aliantów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Jeśli przejętego to nie zmienia chyba to malowania. Weź pod uwagę te figurki, ja już na nie poluje do swojego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, enten napisał: Jeśli przejętego to nie zmienia chyba to malowania. Weź pod uwagę te figurki, ja już na nie poluje do swojego! Widziałem już je ale figurki to dla mnie czarna magia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Nie jestem specem od Sturmtigera ale czy plyty silnikowe nie wystaja zdeczka za wysoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 14 godzin temu, kzugaj napisał: Nie jestem specem od Sturmtigera ale czy plyty silnikowe nie wystaja zdeczka za wysoko? Masz rację... moje niedopatrzenie. Na tyle ile udało mi się je wyciąć i odchudzić to myślę że jest teraz lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Lepiej teraz to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Fajny, będę obserwował Ja w moim przystopowałem chwilowo, drażni mnie trochę miękki plastik, wnętrza nie robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Godzinę temu, johnrambo napisał: Fajny, będę obserwował Ja w moim przystopowałem chwilowo, drażni mnie trochę miękki plastik, wnętrza nie robię. Też odpuściłem sobie wnętrze... niby można by je fajnie wyeksponować ale przynajmniej jak dla mnie priorytetem jest zaopatrzenie się w podstawowe rzeczy niezbędne do modelarstwa. Swoją drogą kleiłeś już płytę silnikową?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 W dniu 5.04.2020 o 20:30, enten napisał: Jakie malowanie planujesz? Jeśli tak to w tej konfiguracji tylko jedno możliwe - niestety. Szkoda że warsztat nie od początku. Teraz trochę późno na zmiany. Choć niektóre można jeszcze wprowadzić jeśli ma być to miniatura prawdziwej maszyny. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 23 minuty temu, meser262 napisał: Jeśli tak to w tej konfiguracji tylko jedno możliwe - niestety. Szkoda że warsztat nie od początku. Teraz trochę późno na zmiany. Choć niektóre można jeszcze wprowadzić jeśli ma być to miniatura prawdziwej maszyny. Pozdrawiam Krzysztof Co proponujesz jeszcze wprowadzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Na początek małe wytłumaczenie poprzedniego mojego postu. To jest oryginał - Twojego modelu. Można powiedzieć jedyny w swoim rodzaju. Za wyjątkiem prototypu (mają go w muzeum na Kubince) ten ma zamocowany dodatkowy pancerz z przodu. Wskazuje to na bardzo wczesną przeróbkę. Za wczesnością przemawia też samo podwozie wczesnego Tygrysa oraz lufa z 40-stoma otworami. Na plus / lub minus może być brany brak pasty "zimmerit" i jednolite malowanie. Do tej konfiguracji pasuje tylko ten pojazd. Godzinę temu, Twitch napisał: Co proponujesz jeszcze wprowadzić?? Zaznaczam i podkreślam że nie mam tego modelu. Więc nie widzę niektórych szczegółów. Pojazd na fotkach też na wczesnym podwoziu Tygrysa I - muzeum Munster. Spawy faktycznie wyglądają fajnie, ale? No właśnie. Górna płyta moim zdaniem wymagała by ... popatrz. Górna płyta nad przedziałem bojowym i spaw wokół całej płyty powinien być "schowany" - "wpuszczony". Z przodu po obu bokach, przy łączeniu z czołową płytą jest - wycięcie do odprowadzenia wody z tego rowka. Z tyłu nadbudowy te "odpływy" są zaślepione (zaspawane). - lewa strona - prawa strona Może warto też pomyśleć nad zaznaczeniem cięcia płyt stalowych? Dodam od razu że nie we wszystkich miejscach to zastosować. Na pewno w czołowej płycie pancernej u góry i po bokach. - prawa strona - lewa strona Dodatkowo popatrz na spawy wokół tych okrągłych trzpieni. Tylna płyta nadbudowy - prawa strona widoczne cięcia płyty - lewa strona wydaje się być gładka Od góry boczne płyty jak i tylna wydają się być gładkie. Blaszki do zawiasów przednich błotników wydają mi się za duże (za szerokie). Wszystkie FOTKI zamieszczone tylko i wyłącznie w celach DYSKUSJI. namieszałem trochę. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 W dniu 5.04.2020 o 21:37, Twitch napisał: Tutaj pojawia się problem bo nie doszedłem do etapu zakupu aerografu... No i albo model poczeka nie wiedzieć ile do zakupu albo pomaluje go z puszki Ogólnie to myślę czy by nie zrobić go jako przejetego przez aliantów. Czemu?? kup jakiegoś adlera albo coś chińskiego na np skleptechniczy pl - nikt nie każe od razu kupować infiniti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 2 godziny temu, meser262 napisał: Na początek małe wytłumaczenie poprzedniego mojego postu. To jest oryginał - Twojego modelu. Można powiedzieć jedyny w swoim rodzaju. Za wyjątkiem prototypu (mają go w muzeum na Kubince) ten ma zamocowany dodatkowy pancerz z przodu. Wskazuje to na bardzo wczesną przeróbkę. Za wczesnością przemawia też samo podwozie wczesnego Tygrysa oraz lufa z 40-stoma otworami. Na plus / lub minus może być brany brak pasty "zimmerit" i jednolite malowanie. Do tej konfiguracji pasuje tylko ten pojazd. Zaznaczam i podkreślam że nie mam tego modelu. Więc nie widzę niektórych szczegółów. Pojazd na fotkach też na wczesnym podwoziu Tygrysa I - muzeum Munster. Spawy faktycznie wyglądają fajnie, ale? No właśnie. Górna płyta moim zdaniem wymagała by ... popatrz. Górna płyta nad przedziałem bojowym i spaw wokół całej płyty powinien być "schowany" - "wpuszczony". Z przodu po obu bokach, przy łączeniu z czołową płytą jest - wycięcie do odprowadzenia wody z tego rowka. Z tyłu nadbudowy te "odpływy" są zaślepione (zaspawane). - lewa strona - prawa strona Może warto też pomyśleć nad zaznaczeniem cięcia płyt stalowych? Dodam od razu że nie we wszystkich miejscach to zastosować. Na pewno w czołowej płycie pancernej u góry i po bokach. - prawa strona - lewa strona Dodatkowo popatrz na spawy wokół tych okrągłych trzpieni. Tylna płyta nadbudowy - prawa strona widoczne cięcia płyty - lewa strona wydaje się być gładka Od góry boczne płyty jak i tylna wydają się być gładkie. Blaszki do zawiasów przednich błotników wydają mi się za duże (za szerokie). Wszystkie FOTKI zamieszczone tylko i wyłącznie w celach DYSKUSJI. namieszałem trochę. Pozdrawiam Krzysztof Hehe zdecydowanie namieszałeś no ale widzisz tutaj pojawia się problem w postaci braku wiedzy o tygrysach i ich wersjach... Co do górnej płyty sugerowałem się tym eksponatem a i tak podchodziłem do tego na luzie... choć faktycznie mocowania błotników zrobiłem za szerokie https://www.scalenews.de/sturmpanzer-vi-sturmtiger-walkaround-135/ Moja spora przerwa w modelarstwie sprawiła że wszystko zaczynam na nowo od narzędzi po chemię itd. Nie chce się teraz spinać nad modelami bo chce zaszczepić na nowo tą pasję tak jak to było kiedyś Nie mniej dziękuję za objaśnienie jakiego ja mam w ogóle sturma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, skikut87 napisał: Czemu?? kup jakiegoś adlera albo coś chińskiego na np skleptechniczy pl - nikt nie każe od razu kupować infiniti Poczekam z tym jeszcze chwilę... póki co z moją narzeczoną żyjemy na jednej wypłacie... wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 4 minuty temu, Twitch napisał: Co do górnej płyty sugerowałem się tym eksponatem a i tak podchodziłem do tego na luzie... choć faktycznie mocowania błotników zrobiłem za szerokie https://www.scalenews.de/sturmpanzer-vi-sturmtiger-walkaround-135/ To jest właśnie prototyp przejęty przez sowietów teraz w muzeum na Kubince. 9 minut temu, Twitch napisał: Nie mniej dziękuję za objaśnienie jakiego ja mam w ogóle sturma Proszę bardzo - może przydadzą się te informacje innym Kolegom modelarzom. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 meser262 - kolejny raz mnie zadziwiasz... szacunek ! Twitch - sorry za offtop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 18 Lipca 2020 Share Napisano 18 Lipca 2020 Jakieś postępy? Ciekawy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Lipca 2020 Share Napisano 18 Lipca 2020 W dniu 15.04.2020 o 23:34, Twitch napisał: Poczekam z tym jeszcze chwilę... póki co z moją narzeczoną żyjemy na jednej wypłacie... wiesz Narzeczoną miałeś w 2012... rozumiem, że u Ciebie nic się nie zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Gotowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi