Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jako że na Forum, za sprawą Dorotki i Przemka Przybulewskiego, powstają dwie zacne Merkavy, wartoby dodać ich załogom jakiś cel do postrzelania ?

Temat warsztatu - izraelska imitacja T-72, używana jako cel treningowy i symulacja wrogich pojazdów w trakcie manewrów. Baza , czyli humvee, powstanie w oparciu o zestawy Italeri i Tamiya.

Celuję więc w te okolice:

Obrazek

image.thumb.jpeg.be22e4addbc6ea46fe7d4a23d7d8bfc9.jpeg

Nie bez znaczenia przy wyborze tematu były załogi tych pojazdów, które zwykle wyglądają tak, lub podobnie: ?

image.jpeg.e1577185b0d5eb317d2c360272043f96.jpeg

Na początek, w oczekiwaniu na bazę, pójdzie elektronika i optyka, z wytwornicą dymu włącznie, i największe wyzwanie - imitacja wieży.
Tłoczenie na gorąco nie okazało się tak łatwe, jakby wynikało z filmików na jutubie, ale po kilku próbach efekt jest zadowalający.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie - przymiarki do drobnych elementów elektroniki, dymownicy i pasów z czujnikami lasera:

Obrazek

Obrazek

Na razie tyle :)

Edytowane przez kryspacz
  • Like 2
Napisano

Ale zacny temacik !   :piwo:

Nie wiedziałem że takie maszkarony hebrajczycy budują...  no ale brzydką powłokę w pełni rekompensuje nadobne długowłose wnętrze   :haha:

Napisano

Noooo... Temat rewelacja to raz, a dwa - znowu 3/4 modelu powstanie z niczego i do tego będzie rewelacyjnej jakości. Gorąco kibicuję mam nadzieję, że kalki się przydadzą. 
Na pierwszym zdjęciu masz koła jak w modelu M1151 Academy -  dodają sporego pazura; dodatkowo do takiego cudeńka warto było by zainwestować w żywice DefModel.
Trzymam kciuki z realizację.

Napisano
Godzinę temu, M.A.V. napisał:

nie dokładnie w temacie ale taka ciekawostka bo podwozie to samo  :mrgreen:   :

1077240114_0:422:2730:1898_1000x0_80_0_1

Teraz mi pokazujesz!? Zmieniam koncepcję... :)

• Haha 2
Napisano (edytowane)
13 godzin temu, kryspacz napisał:

Teraz mi pokazujesz!? Zmieniam koncepcję... :)

sorry, ale trafiłem to zdjęcie już jakiś czas temu przypadkiem i teraz jak chciałem je znaleźć to za diabła nie mogłem sobie przypomnieć gdzie to było i trochę mi z tym zeszło...

Dopiero coś mi w końcu zaświtało iż to był trop "holiłudzki"  :mrgreen:

https://sputniknews.com/military/201911061077240191-hollywood-delivers-dozens-of-faux-russian-t-72-tank-kits-under-us-army-contract/

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 1
Napisano

Optoelektronika albo elektrooptyka z grubsza skończone. Mocno z grubsza, bo czeka mnie jeszcze mój krzyż i dopust boży, czyli kabelki, a jest ich z grubsza milijon  :?
Z powodu skąpości zdjęć było nieco domysłów, w oryginale jest tak:

49860430477_282d4ea51c_c.jpg

Wybaczcie ilość zdjęć, ale na życzenie Makiego miało być krok po kroku:
Zdecydowanie dobrym zakupem była najtańsza zaginarka do blaszek od myfriendów, rama optyki z zachomikowanych resztek ramek od części PE.

49859348593_c3b0f95dd7_c.jpg

49859885591_047be44c52_c.jpg

49859885406_5653b4673c_c.jpg

49859348498_a599a3673c_c.jpg

49859885406_5653b4673c_c.jpg

49859348498_a599a3673c_c.jpg

49860196127_1b9f279d70_c.jpg

49859348133_5a403bd1af_c.jpg

49860196017_fbccf04474_c.jpg

Na koniec: o takim jednym, co nie uważał na lekcjach z rysunku technicznego. Można się śmiać  :D

49859582603_7874f015a0_b.jpg

• Like 2
  • Thanks 1
Napisano

Będzie to kolejny po Memuganie Twój model, po którym świat nie będzie już taki sam. Analiza zdjęć i przeniesienie tego na żywicę pierwsza klasa, to że umiejętności manualnych Ci nie brakuje, a wręcz są zdecydowanie bardziej rozwinięte niż u przeciętnego sklejacza, to już wiemy i potwierdziłeś to po raz kolejny. Dla mnie robota pierwsza klasa, nic tylko chłonąć zawartości warsztatów. No i udowadniasz, że nie trzeba mieć zbudowanych dziesiątek humvee, żeby budować maksymalnie zaawansowane projekty. Najpierw był Memugan w 70% z Hipsu i dolewanej żywicy, teraz Opfor to samo. Podglądam z zaciekawieniem i szczęką na podłodze.

Napisano

Wygląda jak jakiś przenośny zestaw do polowej destylacji wody ognistej.... od razu widać że to jakaś zaawansowana technologia, bo na sowiecką zbyt delikatna  :mrgreen:

a tak na poważnie to świetna robota :super:

Napisano
2 godziny temu, M.A.V. napisał:

Wygląda jak jakiś przenośny zestaw do polowej destylacji wody ognistej.... od razu widać że to jakaś zaawansowana technologia, bo na sowiecką zbyt delikatna  :mrgreen:

Też nie wiem naprawdę, co to jest, ale także sądzę, że coś koszernego z macy pędzą ? Uruchomię, dam znać co popłynie :)

Napisano

No, no, no, jakie tu fajnie rzeczy się robią, a ja wcześniej tego nie widziałem. Super! ?

16 minut temu, kryspacz napisał:

Też nie wiem naprawdę, co to jest, ale także sądzę, że coś koszernego z macy pędzą ? Uruchomię, dam znać co popłynie :)

Może to? :mrgreen: 

Hurtownia Arkadia - Cymes Vodka Kosher 40% 0,7l
:D

• Haha 1
Napisano
26 minut temu, halset napisał:

Jak wycinasz takie ładne kółeczka w amelinium?

Wiertło 1mm, amelinium zaś z puszki po redbullu

Napisano

Bez komentarza, bo co tu komentować. Mistrzostwo w rzeźbieniu w czym się da. Już to pisałem, po tej pracy świat modeli humvee nie będzie już taki sam. Kawał bardzo dobrej roboty. W przyszłym tygodniu powinienem dać radę wysłać Ci koła. 

• Like 1
Napisano (edytowane)

No rewelacja panie, rewelacja....  tylko moneta nie ta co trzeba :mrgreen:

Jak widzę sprzęt do destylacji jest, dziewuszki są.... to chyba warsztat na trochę stanie bo jakaś grubsza impreza się szykuje :super:

A tak na poważnie - cóż to za panienki ? (chyba że źródło tajne i Mosad mógłby zrobić najazd)

Fajny mają detal i wyglądają na obeznane z mundurem... cholercia coraz bardziej mnie kręcą te koszerne tematy, a że ostatnio chwyciłem się za KUBa i się spodobało więc mocno kusi żeby dalej coś pokleić lądowego.

Edytowane przez M.A.V.
Napisano

piotrkur - dzięki :piwo:    trochę się rozejrzałem i rzeczywiście ta stojąca to pasuje na BD, ale tej siedzącej nigdzie nie znalazłem. 

Napisano
23 godziny temu, M.A.V. napisał:

A tak na poważnie - cóż to za panienki ? (chyba że źródło tajne i Mosad mógłby zrobić najazd)

Obie od myfriendów, z portalu na A. Pod hasłem 1/35 resin girl spoty wybór mniej i znacznie bardziej wyluzowanych białogłów ?

• Thanks 1
Napisano

W temacie "wieży" to chyba wszystko.
Nie ma to jak zabrać się za konwersję, nie mając zasadniczego modelu :) Czekam na podwozie i wannę, dopiero będę mógł przymierzyć się do drzwi i rusztowania nad kabiną.

49920698277_343d0ae84d_c.jpg

49920399331_ee1b0076ea_c.jpg

49920399431_767ec2bfb4_c.jpg

49919883708_aa5848160b_c.jpg

49920698067_838826d2cb_c.jpg

• Like 2