Corncrake Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Witam! Jakiś czas temu skleiłem model sto dziewiątki od Tamiya i jako że nie mam Aerografu musiałem kombinować pędzelkiem i wyszło mi to dosyć oryginalnie myślę. Od kiedy zobaczyłem wyczyny kolegi alienus: zastanawiam się czy dobrze zrobiłem. Wiem że Niemieccy piloci potrafili być bardzo kreatywni jeżeli chodzi o ich maszyny ale mimo wszystko siedzi mi z tyłu głowy myśl że być może spieprzyłem sprawę. Chciałbym poznać wasze opinie na temat takiego jak moje podejścia do tego schematu malowania. Edytowane 12 Maja 2020 przez Corncrake 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 Bardzo elegancki Cieszę się że mój Ci się też spodobał Owiewka Ci piękne wyszła, elegancko i równiutko - używałeś masek czy "z łapy" malowałeś? Przyczepiłbym się do pojemnika na dodatkowe paliwo, wash ci zaznaczył poziomą linię gdzie było klejone a nie powinno być tej linii, również można by naciąć kalki by zaznaczyć linie podziału (szczególnie na cyfrach), model wygląda wtedy bardziej realnie ...no i bym go podkopcił co nie co tu i ówdzie, bo wygląda jak nie latany wogóle Masz zdjęcia ze środka kabiny? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corncrake Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) W dniu 12.05.2020 o 15:17, alienus napisał: Owiewka Ci piękne wyszła, elegancko i równiutko - używałeś masek czy "z łapy" malowałeś? Z łapy a potem jak gdzieś zeszło to zeskrobywałem wykałaczką W dniu 12.05.2020 o 15:17, alienus napisał: wash ci zaznaczył poziomą linię gdzie było klejone a nie powinno być tej linii Ta, moje nemezis - brak porządnej szpachli (miałemm tylko tą wamodu, raz spróbowałem i miałem lekką traumę ) - ale spoko zaopatrzyłem się już w produkt od Tamiya i mam nadzieje nie mieć już tego problemu w przyszłości W dniu 12.05.2020 o 15:17, alienus napisał: można by naciąć kalki by zaznaczyć linie podziału (szczególnie na cyfrach) Zwykle wystarczyło w moim przypadku odpowiednio popracować z płynem do kalek, zostawić na noc i było git ale w tym wypadku kalki okazały się grubsze niż sądziłem i nie wszędzie się dobrze ułożyły. W dniu 12.05.2020 o 15:17, alienus napisał: no i bym go podkopcił co nie co tu i ówdzie, bo wygląda jak nie latany wogóle No trochę go tam kopciłem: Ale większość moich modeli jest bardzo czysta (za czysta) to nie chciałem aby zbytnio się wyróżniał ale zawsze można coś dodać w przyszłości. Zastanawiam się na przykład czy nie dodać jakiś odprysków farby W dniu 12.05.2020 o 15:17, alienus napisał: Masz zdjęcia ze środka kabiny? Tyle co widać przez owiewkę osłonę kabiny tylko: Edytowane 15 Maja 2020 przez Corncrake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 Model wyszedł dobrze. Ja zostawiłbym tak jak jest a odpryski zrobisz przy następnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 Super! Traumę to miałem z wklejaniem i malowaniem celownika optycznego, nawet raz wystrzelił z pensety w bliżej nieokreślonym kierunku w ciemnym pomieszczeniu... ale na drugi dzień go znalzłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 Super model. Jak na malowany pędzlem to bardzo ładnie i schludnie Ci wyszedł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 No panie, jakbyś nie napisal ze malowany pedzlem to nie zwrócił bym na to uwagi. Świetna robota, aerograf Tobie nie potrzebny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 jak na 72 to wyszedł rewelacyjnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Super wyszedł. Brawo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacW Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 "Kombinowanie" pędzelkiem wyszło Ci bardzo dobrze. Kombinuj tak dalej, bo rezultaty zapowiadają się świetnie i coraz lepiej. Tylko jedno: "owiewka" to jest to, co np. "Karaś" ma na podwoziu: "nogawice" i osłony kół, które poprawiają opływ strug powietrza. To, co Ci również dobrze wyszło, to osłona kabiny. Z przodu ma wiatrochron, a dalej - otwieraną na bok limuzynę. Będę się "czepiał" prawidłowego nazewnictwa, bo jeśli decydujemy się na zainteresowanie lotnictwem, to wiedzmy - czym. Tym bardziej, że trudno zrozumieć uwagi, jeśli ktoś używa dziwnych określeń. "Tylne śmigło" w śmigłowcu osłabiło mnie kiedyś kompletnie... Powodzenia z pędzlem, bo daje więcej czasu na wyobraźnię. Ja mam aerograf, ale nawet zapomniałem, gdzie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 W dniu 12.05.2020 o 10:33, Corncrake napisał: zrobiłem co wmojej mocy No i moc była z Tobą. Bardzo ładne wykonanie modelu malowanego pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikun Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Ładnie wykonany model, sam zacząłem sklejać ten samolot. Jakich farb użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corncrake Napisano 29 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2020 W dniu 27.08.2020 o 10:17, dzikun napisał: Ładnie wykonany model, sam zacząłem sklejać ten samolot. Jakich farb użyłeś? Kamuflaż: Vallejo Model Color: 70.866 Grey Green, 70.886 Green Grey (RLM 02), Pactra: A85 RLM 65, A78 RLM 04 (M) (Pactry już nie produkują więc musiałbyś poszukać czegoś w zamian) Pozostałe elementy różnymi farbkami Vallejo Model Color Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikun Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 W dniu 29.08.2020 o 14:39, Corncrake napisał: Kamuflaż: Vallejo Model Color: 70.866 Grey Green, 70.886 Green Grey (RLM 02), Pactra: A85 RLM 65, A78 RLM 04 (M) (Pactry już nie produkują więc musiałbyś poszukać czegoś w zamian) Pozostałe elementy różnymi farbkami Vallejo Model Color Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi