michal0281 Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 (edytowane) Witam! Na warsztacie u mnie jagdpanther, model dragona. In boxa robic nie bede, bo kazdy sobie moze w necie zobaczyc jak to wyglada, napisze tylko kilka uwag, ktore wydaje mi sie, trzeba przy tym modelu podkreslic. Po pierwsze zestawowe gasienice, wiem, ze sporo ludzi tutaj zmienia zwykle winylowe gaski na cos lepszego, w tym modelu zestawowe gaski sa tak beznadziejne, ze nie ma wyjscia i kazdy powinien je wymienic na cos innego. Ja bede zakladal gaski z firmy modelkasten, tylko dlatego, ze takie mialem w domu, zrobilem na ten moment 50 ogniwek i wiem, ze gdyby to byly friule to juz bym mial pewnie dwie gaski gotowe. Liczac po 86 ogniwek na strone, to razem wychodzi tu 860 czesci. Co do modelu, wydaje sie byc wszystko ok, z czesci PE to praktycznie tylko sa siatki na grile, wiec jak ktos lubi blacharke to voyager ma fajny zestaw. Nie mam w planie wykonywac jakiegos konkretnego egzemplarza, to tylko moja radosna modelarska tworczosc a model chyba bedzie przedstawial jakis hipotetyczny pojazd z konca wojny z baza w kolorze zielonym i na to zolte plamy. Edytowane 30 Maja 2020 przez michal0281 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Będę kibicował i obserwował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 30 Maja 2020 Share Napisano 30 Maja 2020 Voyager wydal fajne oslony siatek, prawie w calosci zgodne z tym co widac na fotkach. Duzo zdjec pojazdow G2 jest w 18 zeszycie Panzerwreck. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 30 Maja 2020 Autor Share Napisano 30 Maja 2020 3 godziny temu, enten napisał: Będę kibicował i obserwował! Dzieki 2 godziny temu, jacus1944 napisał: Voyager wydal fajne oslony siatek, prawie w calosci zgodne z tym co widac na fotkach. Duzo zdjec pojazdow G2 jest w 18 zeszycie Panzerwreck. Pomysle nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 31 Maja 2020 Autor Share Napisano 31 Maja 2020 Praca nad modelem idzie bardzo szybko, co ciekawe dragon dodal spawy w miejscach, gdzie ich nie bylo w starszych modelach panther, niestety idealnie to nie wyszlo. Przyda sie do tego vallejo plastic putty, jako zwykla szpachlowka jest to produkt bezuzyteczny, ale do zaklejania bardzo waskich szczelin sprawdza sie bardzo dobrze i pozwala zaoszczedzic czas na szlifowaniu, jest na bazie wody co pozwala na wstepne "obrobienie" jeszcze nie zaschnietej szpachli przy pomocy pedzelka i odrobiny wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2020 Czy ma ktos moze jakies fajne zdjecie, ktore pozwoli zobaczyc jak wyglada faktura powierzchni bokow lub przodu prawdziwej jagdpantery, mysle zeby cos zrobic w tym kierunku, ale mam klopoty ze zdjeciem na ktorym by to bylo dobrze widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 Proszę bardzo: http://tank-photographs.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/Jagdpanzer-V-jagdpanther-tank-destroyer-88mm-munster.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 Tu wersja z zimmeritem: http://www.janusz-swiatlon.eu/jagdpanther/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Czerwca 2020 Share Napisano 4 Czerwca 2020 I jeszcze filmik: https://www.youtube.com/watch?v=WopvEs-3EQk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2020 Dzieki bardzo, super, po tym materiale wiem juz to co chcialem wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 6 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2020 Model idzie do przodu, trzeba bylo zrobic kilka spawow na oslonach wizjerow, zaczelem sie tez bawic z faktura, ale chyba dodam jeszcze jedna warstwe, Czasu mam nie za wiele, ale chyba tak za 2 tygodnie bedzie gotowy model na malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2020 Witam, mam pytanie, dokladnie od kiedy niemieckie instrukcje przewidywaly malowanie pojazdow bazowo na zielony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 Rozkaz Nr.52 z dnia 24 stycznia 1945 roku - nakazano, aby RAL 6003 Olivgrün został użyty jako nowy kolor podstawowy - (kolor bazowy/dominujący) Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2020 4 godziny temu, meser262 napisał: Rozkaz Nr.52 z dnia 24 stycznia 1945 roku - nakazano, aby RAL 6003 Olivgrün został użyty jako nowy kolor podstawowy - (kolor bazowy/dominujący) Pozdrawiam Krzysztof Dzieki bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 12 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2020 Naszlo mnie zrobic jadzie na podstawce i dostawic jakies ludziki, padlo na zestaw ktory spoczywal na dnie szafy juz sporo ponad 10 lat. Pracuje nad 4 grenadierami, ale ostatecznie pewnie bedzie 2, max 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 18 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2020 Powoli do przodu, model dostal podklad z ciemnego zielonego. Nic w zasadzie do pokazania, daje tylko jedna fotke na ktorej przy sporej dawce dobrej woli idzie chyba dostrzec, ze udalo sie uzyskac delikatna fakture powierzchni, na ruskow ta metoda z akrylowa szpachlowka jest za delikarna, ale na niemieckie plyty pancerne jest chyba w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 Faktura płyt fajna, mi nigdy nie chce wyjść:D Z ciekawości - ta metoda, której użyłeś to ta, która była na kanale Nightshifta (zakładając, że oglądasz) czy jakaś autorska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 18 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2020 Kanal znam, ale metoda z filmiku reklamowego vallejo, ocztwiscie w realu nie jest tak kolorowo jak w reklamie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Czerwca 2020 Share Napisano 18 Czerwca 2020 A to zawsze tak jest że na filmiku to bułka z masłem a w praktyce droga przez mękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 Wymalowane (czesciowo), jeszcze troche zabawy z zielonym mnie czeka a potem kamo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2020 Przy dziennym swietle dodalem jeszcze troche rozjasnien, i chyba juz nie bede wiecej rozjasniac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 20 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2020 No i sie okazalo, ze rada z rozjasnieniem krawedzi byla dobra, wyglada teraz jakos tak lepiej (fajniej). Mam tez pytanie, wymyslilem sobie, ze ustawie lampe na podstawce od jagody, ale jakos nie mam pomyslu, jak sie zabrac za jej malowanie? Ma ktos jakies rady? Dalem podklad i nawet w zasadzie nie wiem jak to dalej potraktowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 26 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2020 Model wymalowany, dostal washa, oleje i obicia (calkiem sporo-postanowilem zaszalec) i warstwe satyny, teraz pobawie sie jeszcze raz olejami a potem juz syfienie, niestety zanim sie za to zabiore trzeba w koncu zrobic gaski, na ten moment mam 50 ogniwek, wiec jeszcze masa roboty zanim beda gotowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 Fajnie się prezentuje. Delikatny chipping to to, co lubię. Robiłeś biedronkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 26 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2020 Tak, ale jeszcze olejami podzialam i pewnie jakies specyfiki do zaciekow, mam ochote zrobic taki mocno "pozaciekany model", ale tez nie chce przesadzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi