Skocz do zawartości

[W] Academy 1/350 HMS Warspite + KaModels DXPack

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Jest to mój drugi okręt w skali 1:350 i pierwszy z drewnianym pokładem i w sumie od razu pierwsze pytanie: 

Czy pokłady drewniane też się was:bip:e? 

Na razie prace idą bardzo wolno ale udało mi się osiągnąć taki stan: 

JRBpmz0.jpg

8AgHajX.jpg

xfN0cKV.jpg

9i4zFGx.jpg

FjAqVJ0.jpg

TdIJBsA.jpg

uT2WQnD.jpg

8DXJ6CQ.jpg

DeijjM1.jpg

MnikqvR.jpg

wv9cCW5.jpg

MmX9w24.jpg

ocfSsy8.jpg

nPG8ZX2.jpg

qrwreRf.jpg

dFvDNWN.jpg

6jM3H0f.jpg

owuKIbU.jpg

Edytowane przez sjr
  • Like 2
Napisano (edytowane)

Jeśli chodzi o pokład, to zależy jaki chcesz osiągnąć efekt. Mi to drewno w surowej formie się nie podoba. Dlatego na drewno daje lakier połysk, a dalej wedle uznania, wash, kredki akwarelowe, farby olejne itp. 

Jeśli będziesz chciał robić coś z pokładem i jest to Twoja pierwsza styczność z nim, to na początek weź resztki drewna, które pozostały po pokładzie. Połóż na nie lakier i poćwicz. 

Edytowane przez chudyhunter
Napisano (edytowane)

Zacny temat i bardzo fajnie idzie robota :super:

Gdzieś czytałem kilka lat temu że Angole bardzo żałują, iż nie zostawili go po wojnie jako okręt-muzeum (miał stać na Tamizie tam gdzie dziś Belfast), jakby nie patrzeć okręt to bardzo zasłużony i na kilku oceanach walczył z sukcesami. Plany były podobno zaawansowane ale ostatecznie przez powojenny kryzys sprzedali go na złom.

EDIT -------

o drewnianym pokładzie się nie wypowiem bo jeszcze nie robiłem :mrgreen:

Edytowane przez M.A.V.
Napisano

nono piękny okrę

male pyt czy mi sie wydaje czy lufy sa troszkę szersze od fartuchów ? 

Napisano
Godzinę temu, sjr napisał:

Tak, odrobinę są szersze niestety

Nic straconego najprościej i najszybciej będzie nałożyć na plastikowe fartuchu taśmę teflonową tak by zachodziła nieco na lufy. 

• Thanks 1
Napisano

To będzie bardzo fajny warsztat....

apropo łoszowania... bądź ostrożny deski tez lubią wchłonąć łosza... nawet jest je wcześniej zaimpregnujesz lakierem.... 

mamy często tendencje do przekolorowania pokładu - tymczasem one były szaroburodrewnianie ....

• 3 months later...
Napisano

Jedno szybkie pytanko do Ciebie i do innych znawców tematu: czy mając na oryginalnym plastikowym pokładzie drobną imitację desek należy je zeszlifować do zera czy też drewniany pokład mozna kleić bezpośrednio  ?? Jakie macie doświadczenie w tym temacie ? 

Napisano

29 minut temu, adek26 napisał:

Jedno szybkie pytanko do Ciebie i do innych znawców tematu: czy mając na oryginalnym plastikowym pokładzie drobną imitację desek należy je zeszlifować do zera czy też drewniany pokład mozna kleić bezpośrednio  ?? Jakie macie doświadczenie w tym temacie ? 

ja drewniany pokład kleiłem raz ale za to niedawno (wyrób firmy Wood Hunter). Sytuacja wyglądała tak że nic nie zeskrobywałem bo bazowe deskowanie było delikatne a te drewniane pokłady okazały się cieniutki jak kartka papieru. W dodatku nie trzeba nic smarować bo są samoprzylepne.

Napisano

I to wlasnie lubię na tym forum: potrzebujesz pomocy i zaraz ją otrzymujesz. Także mialem na mysli Wood Huntera. Wielkie dzięki M.A.V🙂

Napisano

Ale powszechną tendencją drewnianych pokładów jest to, że bardzo często ( nie zawsze, zależy od firmy) , po przyklejeniu widac jednak dodatkową "warstwę. Ciężko jest dopasować tak, aby tego "schodka" nie było.

Napisano
2 godziny temu, dzidas71 napisał:

Ale powszechną tendencją drewnianych pokładów jest to, że bardzo często ( nie zawsze, zależy od firmy) , po przyklejeniu widac jednak dodatkową "warstwę. Ciężko jest dopasować tak, aby tego "schodka" nie było.

też racja - u mnie na szczęście wszędzie była wysoka burta więc ewentualny dodatkowy mm grubości "się ukrył"    :mrgreen:

• 3 weeks later...
Napisano
W dniu 25.09.2020 o 20:16, adek26 napisał:

Deskowania nie szlifowałem, naklejałem bezposrednio na pomalowany plastik. Trzyma elegancko 

Napisano

Hej,

Ja z kolei pokład szlifowałem do zera. Robiłem to raz w 700-ce i w 350-ce na Variagu. 

Co do wash'a na deskowanym pokłądzie i jego "picia" o którym wspomina Blacman, można tego częściowo uniknąć jeżeli po lakierowaniu i wyschnięciu a przed wash'em nasączysz ( dasz mu się napić ) white-spirita a potem dopiero wash na już mokrą i "napitą" powierzchnię. To nie moje, to metoda Zdenka Krcmara, którą próbowałem i mi się spodobała.

Spróbuj na pozostałościach drewna i zobaczysz co pasuje Ci bardziej. 

Pozdrowienia

Sebastian

• Like 1