x_bandit Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Mam wrażenie, że kolor trochę stracił na nasyceniu Poza tym fajnie się prezentuje przed olejami. Z tego co zrozumiałem to nie zmywałeś całkowicie farby tylko nakładałeś na wcześniejsze warstwy. Nie zgubiła się, że się tak malowniczo wyrażę "ostrość" detali? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Cześć! Myślę, że teraz kolor jest bliżej oryginalnego OD, może trochę wyblakłego od ropowania i ostrego słońca. Wyrazy szacunku za bezkompromisowe dążenie do realizacji własnej wizji artystycznej! Zobaczmy, co dalej się będzie działo - życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2021 Dzięki Panowie 15 minut temu, pmroczko napisał: Myślę, że teraz kolor jest bliżej oryginalnego OD, może trochę wyblakłego od ropowania i ostrego słońca. Godzinę temu, x_bandit napisał: Mam wrażenie, że kolor trochę stracił na nasyceniu Przed nałożeniem koloru robiłem testy farb, które mam na stanie i chciałem sprawdzić która nie za bardzo zazieleniłaby mi modelu, żeby była tam lekka poświata szarości tak jak pisałeś wcześniej. Padło na Tamiya Olive Green. Cieszę się, że widać w tym działaniu krok w stronę oryginału . Naturalnie kolor stracił przez to na nasyceniu bo starałem się jednocześnie zachować efekty podskórne. Troche nie udało się to na płycie nadsilnikowej gdzie kolor jest intensywniejszy ale cieniowanie jest o wiele mniej widoczne. Miałem jeszcze pomysł żeby bardziej zbliżyć się do oryginału i pomalować go jak czołg niemiecki panzergreyem z cieniowaniem i na to nałożyć zielony clear. Jednak nie zdecydowałem się na to bo w razie niepowodzenia kolejne malowanie i kolejne warstwy... A mycie nie wchodzi w grę choćby ze względu na ilość użytej szpachli. 1 godzinę temu, x_bandit napisał: Nie zgubiła się, że się tak malowniczo wyrażę "ostrość" detali? Lekko pozalewały się zwoje sprężyn przy włazie działonowego ale przede wszystkim faktura odlewu stała się bardziej miękka. Niektórzy uznają to nawet za pożądane w tym przypadku bo była zrobiona na ostro, po rosyjsku ale mi się podobała. No cóż - coś musi z tego wyjść bo kolejnego malowania ten model już nie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Powiem szczerze, że pytałem bo po nim nie widać, że gdzieś jest za grubo farby no i teraz już masz z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 Gratulacje z powodu przeprowadzonej operacji. Zrobiłbym jak pisze Spotter. "Ajabym" filtr po całości https://www.plastmodel.pl/p/140/7218/mig-productions-p423-dark-green-grey-35ml-filters-filtry-mig-productions-farby-i-chemia-modelarska.html , potem jak chcesz dalej można bawić się filtrami różnicując poziome (jaśniejsze filtry) i pionowe (ciemniejsze) płaszczyzny. Osobiście wolałem poprzednią wersję kolorystyczną, ale to moje subiektywne odczucie. Teraz rozjaśniałeś chyba bazowy kolor białym i dlatego tak "blado" wyszło. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2021 13 godzin temu, Spotter napisał: Jeżeli chciałeś uzyskać odcień Olive Drab, to za mało brązowy jest. Właśnie w tym kolorze nie powinno być ani brązowego ani żółtawego akcentu. Jedynie szarość i zieleń. 11 godzin temu, micmal napisał: Osobiście wolałem poprzednią wersję kolorystyczną, ale to moje subiektywne odczucie. Teraz rozjaśniałeś chyba bazowy kolor białym i dlatego tak "blado" wyszło. Mi też się poprzedni kolor bardziej podobał. Był bardziej plastyczny ale za bardzo szedł w drugowojenny OD. Kolor bazowy tak jak poprzednio nakładałem na wcześniejszą czarno białą bazę i nie rozjaśniałem żadną inną farbą. Przy tamtym podejściu rozjaśnienia szły w kolor żółty a teraz poszły w jasną szarość. Ogólnie bardzo niewdzięczny do odtworzenia ten wietnamski kolor, ale zobaczymy co z tego wyjdzie jak się pobawię olejami. Sam jestem ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 Cześć! Z tego co ja czytałem, to po Drugiej Wojnie Światowej w kolorze OD zmieniło się tylko to, że zamiast farby matowej zaczęto stosować półmatową, a właściwie lekko błyszczącą - co na czystych pojazdach daje wrażenie ciemniejszego koloru. Nie wiem jak tam z kolorem "drugowojennym", ale zgadzam się ze stwierdzeniem, że ten nowszy nie powinien uciekać ani w brąz, ani w żółtość. Jedna dodatkowa uwaga - trzeba uważać na pojazdy, które były używane przez Marines albo miały z nimi coś wspólnego - bo oni używali jeszcze innego koloru - 34079 Forrest Green - i to może mylić. Przy okazji - Humbrol 66: Ten kolor jak się pomaluje sidoluksem to jest praktycznie nie do odróżnienia od farby którą była pomalowana moja skrzynka amunicyjna. To chyba okazuje, ile tego zielonego tam potrafi być... Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Lutego 2021 Autor Share Napisano 2 Lutego 2021 Witam! Model dostał nowe kalki z zestawu Tamiya. Tu podziękowania dla @martinello, który mi je podarował . Złożyłem też do kupy zawieszenie i założyłem gąsienice. Chciałem mieć to z głowy z dwóch powodów. Po pierwsze nie chciałem manewrować już modelem i kłaść go na pleckach po działaniu olejami a po drugie chodziło o gąsienice. Są bardzo delikatne na łącznikach i co chwile kiedy nimi manewrowałem przy malowaniu to coś się łamało. Teraz mam to już z głowy a niewiele brakło a by mi tych łączników zabrakło. Można więc działać dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 Ładnie siadły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Lutego 2021 Autor Share Napisano 2 Lutego 2021 Godzinę temu, martinello napisał: Ładnie siadły A co by miały nie siąść Ale kalki czy gęsi? Jeszcze raz wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Lutego 2021 Autor Share Napisano 4 Lutego 2021 Pobrudzony. Nie jest to dokładnie co sobie zamierzałem ale i tak lepiej niż poprzednio. Jak oleje wystygną to dodam jeszcze trochę zacieków na przodzie kadłuba i przy uchwytach na wieży. Pobrudzę też dolne partie z przodu i tyłu czołgu i chyba będzie na tyle. A potem klamoty i przydałoby się zakończyć zabawę z Pattonem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 Fajnie idzie Teraz bardziej mi się podoba. Na pierwszym zdjęciu ciekawie wygląda wieża czołgu, coś się na niej dzieje, widać grę kolorów, rozjaśnienia, przebarwienia, osłona jarzma też mi się podoba. Przydałyby się zbliżenia, żeby "momenty" wyłapać Ajabym teraz: 1. Zrobił...dokładnie tak jak napisałeś z brudzeniem. Może z przodu kadłuba od spodu jakieś dwa mokre zacieki? Zastosowałbym do brudzenia oleje lub pudry Tamki do kurzenia. W zakamarkach na błotnikach i przodzie dałbym trochę prawdziwej ziemi. Pamiętałbym też o zakamarkach na wieży. 2. Coś mi nie gra z tylną płytą. Trochę monotonna się wydaje na tym etapie, ale to może wina dalszego ujęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Lutego 2021 Share Napisano 4 Lutego 2021 3 godziny temu, micmal napisał: Coś mi nie gra z tylną płytą. Trochę monotonna się wydaje na tym etapie, ale to może wina dalszego ujęcia. Chyba jest czystsza od reszty, stąd takie wrażenie. Poza tym bardzo ładnie rozjaśniony i przybrudzony. Osłona jarzma super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Lutego 2021 Autor Share Napisano 5 Lutego 2021 Dzięki koledzy! 20 godzin temu, micmal napisał: W zakamarkach na błotnikach i przodzie dałbym trochę prawdziwej ziemi. Dokładnie taki miałem plan jeszcze przed malowaniem i kupiłem nawet Sand and Gravel Glue ale na szczęście przetestowałem wcześniej na złomie i ... Wypala białe plamy w lakierze lub zostawia bardo widoczny ślad - granicę gdzie się rozpłynie. Z tego powodu pomysł zarzuciłem. 20 godzin temu, micmal napisał: Coś mi nie gra z tylną płytą. Trochę monotonna się wydaje na tym etapie, ale to może wina dalszego ujęcia Tak jak napisał @zaruk jest jeszcze prawie nie pobrudzona. Rzucę tam jakiś pigment na końcu ale i tak większa jej cześć będzie zasłonięta klamotami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 1 godzinę temu, TAW napisał: kupiłem nawet Sand and Gravel Glue ale na szczęście przetestowałem wcześniej na złomie i ... Wypala białe plamy w lakierze lub zostawia bardo widoczny ślad - granicę gdzie się rozpłynie. Z tego powodu pomysł zarzuciłem. Toś mnie zmartwił, bo zamierzałem przy pomocy tego siuwaksu nieco przybrudzić pojazd (na szczęście jeszcze nie kupiłem). Ciekawe co wujek najtszift na to - on chyba nałogowo używa... Czego będziesz próbował? Rozwodnionego wikolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Lutego 2021 Autor Share Napisano 5 Lutego 2021 Wikol zostawi znowu błyszczący ślad. Nie będę nic kombinował w tym temacie. A podeślesz jakiś filmik najtszifta jak tego używa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 Proszę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Lutego 2021 Autor Share Napisano 5 Lutego 2021 Ja robiłem test na dobrze wyschniętym GX 100 i wyżarło na biało. Nie mam pojęcia co się mogło stać ale mam obawy żeby to zastosować na prawie gotowym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 Też bym nie próbował tej techniki pierwszy raz na prawie gotowym modelu. Może spróbuj pomalować jakiś wrak albo kawałek polistyrenu tak samo jak tego Pattona i na tym przeprowadź testy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 Myślę tak samo. Może spróbuj na innym lakierze - oczywiście dla nauki, bo chyba nie będziesz lakierował ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 6 Lutego 2021 Share Napisano 6 Lutego 2021 Oj Koledzy nie uważacie na lekcjach https://www.youtube.com/watch?v=OMW3r5ovwfw&t=948s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Lutego 2021 Autor Share Napisano 11 Lutego 2021 Podłączyłem telewizorek i dodałem mu trochę brudu - w końcu to jednak frontowiec Myślę, że udało się nie przysłonić nim malowania. Sam czołg uważam już za skończony. Dodam tylko washa na pasek przy uchwycie na kanister kiedy będę się zajmował klamotami. Ufff... Czuję już nadchodzący koniec Dziś troszkę więcej zdjęć bo to już prawie galeria. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi