MacW Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 Godzinę temu, pmroczko napisał: Cześć! Odeszliśmy trochę od modelu - bardzo ładne kamo Przemek! - ale język też jest ważny. Za dawnych czasów mówiło się radziecki - i jest to określenie w którym miało być wiadomo o co chodzi (o rady) i właśnie nie miało być rusycyzmem. Ciekawe, że najbardziej patriotyczni patrioci nasi uwielbiają właśnie rusycyzm - ktoś złośliwy powiedział by, że nieświadomie chcą dać znać dla kogo pracują... Ale nie o tym - przecież jakbym nie lubił Niemców (a lubię) to nie zacznę mówić dojczowy zamiast niemiecki? Oprócz tego wydaje mi się, że jak powiemy amerykański - to nikt nie pomyśli, że mamy na myśli Kanadę, Meksyk (oficjalna nazwa: Estados Unidos de Mexico!), ani tym bardziej Wenezuelę ani Peru. Podobnie jak powiemy radziecki to dla wszystkich jest zrozumiałe, że ze Związku Radzieckiego - czy ktoś ma może wątpliwości? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Nie warto, Szanowny Kolego, angażować się w dyskusje leksykalne i semantyczne na tym forum. Jest na nim, w wypowiedziach, tak wiele błędów i rażących nieznajomości podejmowanych tematów, że to tylko strata czasu i nerwów. Lepiej obserwować dzieła modelarzy i ewentualnie doceniać najlepsze. Ku chwale polskich skrzydeł, a nie polskich charakterów! Wesołych i zdrowych Świąt życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) Zacznijmy od tego, że każdy z nas robi błędy w pisowni, (ja także) stosuje zapożyczenia językowe, a jednocześnie próbuje pouczać innych, jak powinno się używać poprawnej polszczyzny Ortografia ortografią ale istotna jest też interpunkcja i dlatego przecinki np stawiamy wszędzie tam, gdzie być powinny, a nie tylko tam, gdzie o nich pamiętaliśmy Określenie "kamo" na ten przykład...że tak spytam z ciekawości i nieco przekory, czy chodzi o miasto w Japonii, wieś w Armenii, czy też może o krajową firmę zajmującą się systemami grzewczymi?! ...bo skoro już mowa o poprawności językowej, to czy w naszym języku nie występuje bardziej adekwatne określenie, jakim jest słowo kamuflaż, lub też może malowanie maskujące albo deformujące?! Wiem wiem, czepiam się ale chciałbym tylko powiedzieć, że byśmy nie byli świętsi od papieża. Przechwytująca wersja MiG-21 i owszem występowała, a była to wersja MiG- 21PF, a w wersji eksportowej oznaczona bodajże jako M lub MF. Mądrzejsi mnie tu zapewne poprawią. Wybacz Przemku za ten offtop, model jak zwykle w Twoim wykonaniu bardzo ciekawy Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez Rafał B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 1 minutę temu, Rafał B napisał: Określenie "kamo" na ten przykład... Albo kalki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 54 minuty temu, Rafał B napisał: Przechwytująca wersja MiG-21 i owszem występowała, a była to wersja MiG- 21PF, a w wersji eksportowej oznaczona bodajże jako M lub MF. Mądrzejsi mnie tu zapewne poprawią. PF to PF a M i MF to M i MF - to zupełnie różne wersje. Jeśli dobrze kombinuje to miałeś na myśli wersję FL, która była nieco zubożoną na eksport wersją PFa dla Egiptu, Syrii i Indii (ci sobie sami je składali). U nas, jak i we wszystkich krajach Układu Warszawskiego, były standardowe PFy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie rozmawiamy o słownictwie potocznym stosowanym w dyskusji, czy wpisach forumowych, a o podpisie przy prezentacji modelu. Model jest na wysokim poziomie, to niech go nie obniża nietrafiony podpis. Mistrzowski model podpisany: Grómman F-14 Tomkat na pewno zostanie zapamiętany, ale nie o to chyba chodzi. Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 7 minut temu, myszaty napisał: Mistrzowski model podpisany: Grómman F-14 Tomkat na pewno zostanie zapamiętany, ale nie o to chyba chodzi. Napisałeś z błędem. Poprawny podpis to Grómman Ef-14 Tomkat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pyzio Napisano 28 Kwietnia 2023 Share Napisano 28 Kwietnia 2023 Dzień dobry mam pytanie jak z spasowaniem tego miga da się sklejać ? czy jest tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 28 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2023 9 minut temu, pyzio napisał: Dzień dobry mam pytanie jak z spasowaniem tego miga da się sklejać ? czy jest tragedia Nie pamiętam większych problemów. Trzeba sklejać połówki kadłuba powoli i po kawałku i na bieżąco korygować spasowanie i będzie mniej roboty ze szlifowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi